Sportininkus olimpiadai ruošianti I. Juodeškienė: geras treneris visų pirma yra psichologas

Kauną dėl patrauklių sąlygų sportininkams prieš kiek daugiau nei 15 metų pasirinkusiai olimpietei ir trenerei Ingai Juodeškienei sprendimo gailėtis neteko. Pokalbis su viena žymiausių Lietuvos lengvaatlečių ir projekto „Judėk sveikai“ iniciatorių – apie trenerio darbo subtilybes, Kaune ugdomus olimpiečius ir perspektyvas turėti vieną geriausių sporto bazių Baltijos šalyse.

Ar Kaunas yra patrauklus miestas sportuojantiems?

Kaunas sporto ir sveikatingumo požiūriu yra vienas geriausių miestų. Čia sportuojantiems sudarytos idealios sąlygos, kurios nuolatos tobulinamos. Teko girdėti, jog stadionas greitu metu bus rekonstruojamas, taip pat statomas naujas maniežas. Tereikia palaukti. Tikiu, jog ateityje miesto sporto bazė bus geriausia tarp visų Baltijos šalių. O ką jau kalbėti apie tai, jog Kaune turime 6 olimpiečius.

Papasakokite apie projektą „Judėk sveikai“. Kokių naujų vėjų jis įpūtė į Kauno gyvenimą?

„Judėk sveikai“ projekto pagrindinis tikslas yra supažindinti žmones su sportu ir sveika gyvensena. Treniruotes veda profesionalūs treneriai, suprantantys savo darbą ir galintys atsakyti į menkiausią dalyviams iškilusį klausimą. Mes supažindiname žmones su tuo, kad jie gali nebijodami ateiti judėti, sportuoti, dalyvauti renginiuose. Žmonės tai jaučia.

Įvairaus amžiaus kauniečiai dalyvauja treniruotėse, sportuoja ir nei vieno iš jų negirdėjau sakančio „nebeateisiu“ ar „man neįdomu“. Aš per treniruotes vis paklausiu dalyvių: „kaip jūs jaučiatės?“. Ir gaunu atsakymą, kad vis geryn ir geryn. Kauniečių nuotaika gerėja, jie po darbų netingi čia atvykti. Manau, jog šis projektas kiekvienam sudaro sąlygas išbandyti save.

Vasarai artėjant „Judėk sveikai“ projektas pasiūlė daugybę naujovių. Ką manote apie projekto plėtrą?

Tikiu, jog mes dar tikrai plėsimės. Labai džiaugiuosi mūsų projekto vadovu Giedriumi Bielskumi, kuris stengiasi įtraukti kuo daugiau žmonių ir skatina projekto plėtrą. Judesys yra laisvė, sveikata, gyvenimo būdas. Kažkuo užsiimti po darbo kiekvienam yra tiesiog būtina.  Labai džiaugiuosi idėja į šį projektą įtraukti ir senjorus. Su jais reikia dirbti atskirai, pritaikyti tam tikrus pratimus, judesius, fizinį krūvį. Asmeniškai aš tikrai labai norėčiau, kad projekte daugiau dirbtų ir vaikų treneriai. Tokį žmogų turime, jis su vaikais dirba pirmadieniais, bet norime jį įtraukti ir į bėgimo treniruotes, nes tėveliai dažnai negali ateiti dėl to, kad neturi kur palikti vaikų. Tad dabar tokios problemos nelieka. Visi gali ateiti sportuoti. Ateityje norime plėstis ir į rajonus. Rengsime gyventojų apklausas, kur būsime reikalingi, ten stengsimės padėti. Vykdysime treniruotes ir mokyklų sporto salėse.

Kuo ypatingas trenerio darbas?

Treneris yra ne tik treneris. Tai yra žmogus, kuris turi palaikyti nuolatinį kontaktą su aplinkiniais ir būti puikus psichologas, nuotaikos pakėlėjas. Tu kartu su savo auklėtiniu džiaugiesi, kartu liūdi, jei kas nors nepasiseka. Tu gyveni su visais. Trenerio darbas yra būtent toks.

Kokį didžiausią komplimentą esate išgirdusi dirbdama trenerio darbą?

Kad esu nuostabus žmogus. Tokia savo darbe ir noriu būti. Jei esi psichologas, jei kartu dirbi, praktiškai tampi šeimos dalimi. Tad būti nuostabiu žmogumi ir yra geriausias įmanomas komplimentas.

Su kokiais sunkumais susiduriate treniruodama olimpiečius?

Šiuo metu treniruoju tris žmones, besiruošiančius Olimpinėms žaidynėms. Kiekvienas iš jų žino, ko nori. Aš esu tiesiog tarpininkė, stengiuosi padėt, patarti. Olimpiečiai iš tavęs prašo tik patarimo, nukreipimo tinkama linkme. Mano darbas su jais tėra tik psichologinis ir techninis: visur kartu keliauti, užsakinėti, žiūrėti, kad viskas sklandžiai vyktų.

Kaip vertinate naująją dviračių dalinimosi sistemą?

Kaip ir visi kauniečiai, vertinu tik teigiamai ir noriu, kad atsirastų dar daugiau dviračių dalinimosi sistemos taškų. Kad žmonės galėtų važinėtis ne tik centre, bet ir nuvykti į įvairius parkus. Kaip suprantu, greitu metu taip ir bus. Džiaugiamės, kad pagaliau tai atvyko ir į Kauną, nes Vilniuje sistema veikia jau daug metų.

Ko palinkėtumėte kauniečiams?

Judėti. Kuo daugiau judėti. Imti tai, kas jiems yra duodama. Kaunas yra vienintelis miestas, tiek daug dėmesio skiriantis žmonėms.

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content