Kaunas rado sprendimą: nuo rudens pradės veikti saugios nakvynės namai

Petrašiūnuose nuo rudens veiklą pradės iš esmės atsinaujinę nakvynės namai. Iki šiol ligoninių priimamuosius terorizavę asocialūs asmenys sulauks kompleksinių socialinių paslaugų ir kokybiškos priežiūros. Sutvarkytose patalpose laikinai galės prisiglausti nuo alkoholio, narkotinių ir kitų toksinių medžiagų apsvaigę asmenys.

Jau keletą savaičių R. Kalantos g. 57-uoju numeriu pažymėtame name darbuojasi meistrai, kurie atlieka remonto darbus: keičia langus ir duris, tvarko įvažiavimą ir įėjimą į pastatą, taip pat įrenginėja vėdinimo sistemą. Vienu metu įstaigoje galės apsistoti iki 15 žmonių.

„Grindyse įrengiama vandens nubėgimo sistema, naujai vedžiojamas vamzdynas, betonuojamas grindų pagrindas, jau demontuotos senos apsaugos kameros. Remonto darbus numatoma užbaigti iki rugsėjo mėnesio pradžios“, – teigė Kauno savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Marija Vyšniauskienė.

Ligoninėse bus ramiau

Šiuo metu dažniausiai nuo alkoholio apsvaigę asmenys vežami į stacionarias gydymo įstaigas. Pasak Kauno miesto tarybos narės Rasos Šnapštienės, ypatingai šaltuoju metų laiku ligoninių priimamieji tapdavo asocialių asmenų namais.

„Gydymo įstaigos neturi atlikti socialinių paslaugų funkcijos. Esame gavę šūsnį skundų iš medikų, kurie prašė spręsti šią problemą, apie kurią buvo kalbama jau seniai, tačiau nieko nedaroma. Nuolat pritrūkdavo valios priimti ryžtingus sprendimus. Saugios nakvynės namai „nuims krūvį“ nuo gydymo įstaigų ir taps vieta, kurioje čia patekęs asmuo bus ne tik prižiūrimas, bet ir reabilituojamas, jam suteikiama informacija ir padedama integruotis į visuomenę“, – pabrėžė Valdymo ir bendruomenių komiteto pirmininkė R. Šnapštienė.

Pasak R. Šnapštienės, šiandien nakvynės namai yra labiau ne medicininė, o socialinė pagalba. Sovietmečiu patekimas į blaivyklą buvo kaip sankcija,  o dabar tai visapusė pagalba žmogui.

Budės visą parą

Atvežtą asmenį pirmiausiai apžiūrės visą parą budėsiantis sveikatos priežiūros specialistas. Jis nustatys, ar asmeniui reikalinga būtinoji medicininė pagalba, ir tik tuomet asmuo bus priimtas į įstaigą. Saugios nakvynės paslauga bus teikiama ir vyrams, ir moterims.

Į nakvynės namus atvežtus socialinės rizikos asmenis ir čia patekusius kauniečius specialistai konsultuos įvairiais klausimais. Nevyriausybinių organizacijų nariai motyvuos gydytis priklausomybės ligas, skatins susirasti darbą, gyvenamąją vietą.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Kauno nakvynės namai-3

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content