Kaunas keičiasi: apleista pakrantė virsta moderniu rajonu

Praėjusiais metais pradėtos Piliamiesčio kvartalo statybos Kaune įgauna pagreitį.  Planuojama, kad jau šių metų lapkritį kauniečiams bus atverta dalis sutvarkytos dešiniosios Neries pakrantės priešais Kauno pilį, o gruodžio mėnesį į naujai statomus butus kelsis pirmieji gyventojai. 5,4 ha ploto bendrovės „YIT Kausta“ vystomoje teritorijoje šiuo metu statomi pirmieji trys namai su 92 butais.

Pasak „YIT Kausta“ generalinio direktoriaus Kęstučio Vanago, Piliamiesčio teritorijoje kuriamas modernus komfortiškas kvartalas su viešosiomis erdvėmis: „Tikimės, kad Piliamiestis suteiks postūmį naujo rajono susikūrimui Kaune ir taps nauja mėgstama laisvalaikio erdve kauniečiams. Taip pat viliamės, kad statybos paskatins aplinkinių teritorijų vystymąsi ir tolimesnius nepelnytai užmirštos krantinės tvarkymo darbus“.

Neries pakrantėje tiesiami pėsčiųjų ir dviračių takai, o dalis nuo potvynių saugančio terasinės konstrukcijos pylimo virs amfiteatru. Nuo jo taip pat atsiveria įspūdinga iki tol kauniečiams mažai pažįstama panorama į kitame krante esantį senamiestį, santaką ir projekto įkvėpimo šaltiniu tapusią Kauno pilį.

5,4 ha ploto Piliamiesčio teritorijoje numatyta pastatyti 20 pastatų – gyvenamuosius namus ir daugiafunkcį pastatą su biurų ir prekybinėmis patalpomis. Planuojama, kad per artimiausius metus čia įsikurs apie 2000 gyventojų.

Pasak Piliamiesčio projekto autoriaus, architektūros studijos „Kita kryptis“ įkūrėjo Tomo Kriaučiūno, visi kvartalo pastatai suprojektuoti trimis savitos stilistikos ir aukštingumo statinių grupėmis. Siekiant išlaikyti stilistinę vienovę su architektūrine aplinka, arčiausiai upės esančių namų šlaitiniai stogai suprojektuoti taip, kad primintų tradicinių senamiesčio pastatų siluetus.

„Kurdami projektą laikėmės trijų pagrindinių nuostatų: siekėme išlaikyti vizualinį ryšį su kitame krante esančiu Kauno pilies kompleksu, antra, išsaugojome teritorijos viduje plytintį senąjį pušyną, kuris taps jaukia poilsio vieta gyventojams, trečia – didelį dėmesį skyrėme komfortiškų gyvenamųjų vidaus erdvių – poilsio zonų, vaikų žaidimo aikštelių – sukūrimui. Projektuodami kompleksą nuolat grįždavome prie idėjos, kaip jis atrodys iš senamiesčio kranto, miesto apžvalgos aikštelių“, – pasakojo T. Kriaučiūnas.

Didelis dėmesys gyvenamųjų namų teritorijoje skiriamas aplinkai.  Pasitelkti landšafto specialistai sukūrė žaliųjų zonų projektus. Pirmųjų aukštų gyventojai turės terasas, aukštesniuosiuose aukštuose – erdvius balkonus su vaizdu į pakrantę ar žaliąsias zonas.

Arčiausiai upės esantys pastatai dengti tamsių keraminių plokščių apdaila, toliau nuo upės projektuojami tradicinės architektūros šviesiu tinku bei termiškai apdorota mediena dailinti pastatai.

Gyvenamuosiuose namuose numatomi aplinką tausojantys ir energiją taupantys sprendimai – didesnės šiluminės varžos langai, fasadai bei stogai, centrinė rekuperacinė – mechaninė oro vėdinimo – sistema ir kt.

Piliamiesčio projektą, kurio pasiruošimas užtruko trejus metus, planuojama įgyvendinti etapais ir užbaigti iki 2025 metų. Daugiau informacijos apie projektą: www.piliamiestis.lt

 

 Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content