Naujovė Kaune: Laisvės alėjos fontaną galima valdyti internetu

Trisdešimt ketvirtus metus skaičiuojantis Kauno Laisvės alėjos fontanas šį sezoną atgijo naujomis spalvomis. Fontano niekas neperdažė, tiesiog, miestiečių susitikimų vieta tapęs fontanas praeivius džiugina įviariaspalvėmis vandens srovėmis. Be to, fontanas prijungtas prie interneto – kauniečiai patys gali nuspręsti, kokia spalva turi šviesti fontanas.

Šiais metais interaktyviųjų prietaisų kūrėjo Tomo Stasiukaičio iniciatyva įgyvendintas miestiečių žvilgsnius patraukiantis projektas – spalvotasis interaktyvus Laisvės alėjos fontanas tik parodo, kad bendradarbiaujant verslui ir savivaldai galima realizuoti pačius įvairiausius visuomenei skirtus projektus. Projektą įgyvendinti padėjusi LED technologijų įmonė Elmo skyrė galingus prožektorius. Projekto autorius Tomas Stasiukaitis specialiai fontano prožektorių valdymui sukūrė mikrovaldiklių sistemą. Prisidėjus ir savivaldybės bei fontaną prižiūrinčios įmonės „Kauno vandenys“ darbuotojams, buvo įgyvendintas vakare iš toli matomas interaktyvus fontano apšvietimas.

Spalvotas apšvietimas

Fontano vandens sroves įvairiomis spalvomis nudažo specialūs „Elmo“ LED RGB prožektoriai. RGB – tai speciali apšvietimo technologija, kai visai spalvų gamai išgauti naudojamos trys pagrindinės spalvos: raudona, žalia ir mėlyna. Specialių mikrovaldiklių pagalba keičiant trijų spalvų intensyvumą, galima išgauti visą vaivorykštės spektrą.

Nors į trykštančią srovę nukreipti galingi prožektoriai, fontano apšvietimas yra labai taupus ir elektros energijos suvartoja ne daugiau nei standartinė 100 vatų kaitrinė lemputė. Tokio efektyvumo leidžia pasiekti LED apšvietimo technologija.

Fontanas prijungtas prie interneto – valdyti gali visi

Fontanas ne tik džiugina įvairiomis spalvomis, bet ir yra interaktyvus – reaguoja į praeivių komandas. Projekto autoriaus Tomo Stasiukaičio sukurti mikrovaldikliai yra prijungti prie interneto ir fontanui suteikia naujų funkcionalumų. Atėjus prie fontano reikia aplankyti specialią interneto svetainę http://fontanas.kaunas.lt ir pasirinkti mėgiamą spalvą. Fontanas po akimirkos ima šviesti pasirinkta spalva. Jeigu daugiau jokia spalva nepasirenkama, po nustatyto laiko fontanas ima pats keisti spalvas.

Projekto autorių žiniomis, toks fontano apšvietimo valdymas, kai praeiviams patiems internetu leidžiama keisti apšvietimą, Lietuvoje realizuotas pirmą kartą.

Džiugins iki pat rudens

Visi Kauno fontanai savo srovėmis miestiečius gaivins iki pat vėlyvo rudens. Interaktyvus fontano apšvietimas veiks visą šios vasaros sezoną. Geriausiai spalvotos vandens srovės matomos vakare.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content