Kauno pilies šturmui sutelktos gausios tarptautinės pajėgos

Jau gegužės 20-22 d. kauniečiai ir miesto svečiai galės dalyvauti „Kauno Hanzos dienų 2016“ renginiuose. Miesto gimtadienį pažymintis renginys kaip ir kasmet atgaivins didingą viduramžių Kauno istoriją, kaip vieno iš Hanzos sąjungos miestų tradicijas bei viduramžių kultūrą ir ją sujungs su šiuolaikiniu gyvenimu. Pagrindinė „Hanzos dienų“ viduramžių miestelio erdvė bus išsidėsčiusi Kauno pilyje, jos lomoje ir prieigose. Pagrindiniai užsiėmimai vyks trijose scenose ir papildomose palapinėse prie jų.

Gegužės 21 dieną – šeštadienį vakare, vyks vienas iš pagrindinių renginių – teatralizuota Kauno pilies šturmo inscenizacija, pasakojanti apie Kauno miesto įkūrimo pradžią, prie kurios prisidės tarptautinė komanda. „Spektaklyje dalyvaus daugiau kaip šimtas savanorių, profesionalių aktorių ir kaskadininkų, raitelių, šokėjų ir techninio personalo. Inscenizacijoje naudojamas profesionalus apšvietimas ir įgarsinimas, taip pat pasitelkiami įvairūs sceninės pirotechnikos ir specialieji ugnies efektai“, – pasakoja brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“ vadovas Karolis Jankauskas. Taip pat programa bus praturtinta 3 D efektais, kuriuos dovanoja socialiai atsakinga nekilnojamo turto įmonė „Nuova“.

Pašnekovo teigimu, ne tik vakare, bet ir dieną Kauno senamiestis šurmuliuos viduramžių dvasia.  Kauno pilies kieme esančioje scenoje vyks įvairūs senovinės muzikos ir šokių pasirodymai. Scenoje pasirodys įvairūs Lietuvos atlikėjai, rekonstruojantys viduramžių kultūrą. Būtent šioje scenoje pasirodys ir kviestiniai ansambliai iš kaimyninių šalių: Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Ukrainos.

Šalia scenos, pilies kieme bus nusidriekusios senovės amatų dirbtuvėlės. Čia, specialiose palapinėse, svečių lauks įvairių amatų meistrai, kurie kiekvienam atėjusiam mielai papasakos apie savo amatą, pamokys bei leis jį išbandyti savo rankomis. Anot K. Jankausko, visi atėję į šventę galės kepti neraugtą duoną, užsiimti žolininkyste, lipdyti iš molio, gaminti grandininius šarvus, mokytis heraldikos bei kaligrafijos, juostų pynimo, virvių rišimo, ugnies kūrimo. O pačių drąsiausių „Hanzos dienų“ svečių laukia kankinimo įrenginių ekspozicija ir netgi vieša nusikaltėlio egzekucija.

Pilies lomoje prie pėsčiųjų tiltelio bus įkurta viduramžių rekonstrukcijos klubų stovyklavietė, kurioje žmonės galės apžiūrėti, kaip viduramžiais buvo gyvenama kelionėse, kokia buitimi naudojosi tuometiniai gyventojai, kaip gamino, miegojo ar valgė mediniais įrankiais. „Rekonstruktoriai čia ne tik bendraus su smalsuoliais, bet ir varžysis geriausio viduramžių patiekalo, kuris bus pagamintas šventės vietoje naudojantis tik viduramžiška buitimi, konkurse“ – priduria vienas iš šventės rengėjų. Patiekalus vertins speciali istorikų ir kulinarų komisija, kuriai vadovaus ypatingas svečias iš Italijos šiuos konkursus Europos viduramžių festivaliuose organizuojantis jau ne vienerius metus.

Pilies lomoje bus išsidėsčiusi riterių arena bei ginkluotės ir šarvuotės ekspozicijos. Arenoje šiemet, kaip ir kasmet, vyks IX tarptautinis riterių turnyras kariuomenės vado kalavijui laimėti į kurį susirenka dešimtys riterių iš visos Europos. Taip pat visoje pilies lomoje bus išsidėsčiusios amatininkų palapinės, kuriose šventės svečiai galės stebėti savo amatą valdančius amatininkus bei įsigyti autentiškų jų dirbinių. Į šią erdvę įleidžiami tik autentiškus amatus rekonstruojantys amatininkai, todėl amatininkų palapinių eilė sukuria tikrą senovinio turgaus jausmą.

Šiemet „Kauno Hanza dienas“ kartu su Kauno miesto savivaldybe organizuoja kūrybos namų ELITAZ komanda, kuri turi sukaupusi daugiau nei 10 metų patirtį renginių organizavimo srityje bei TV produkcijos gamyboje. Tai ne pirmas kartas, kai ši komanda bendradarbiauja su Kauno miestu – 2014 metais vasario 16 d. Kauno Nepriklausomybės aikštėje rengė koncertą „Švęskimę laisvę“, o 2015 m. – Kauno rotušės aikštėje Kalėdų eglės įžiebimo ir „Išsipildymo akcijos“ paramos koncertą.

Didysis atidarymo koncertas „Tieskime tiltus“ jau gegužės 20 d. 19 val. Kauno pilies scenoje.

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content