Kaune viešėjęs profesorius: išmanus miestas – anokia utopija

„Tapti išmaniu gali kiekvienas miestas. Viskas ko reikia tai pakeisti žmonių mąstymą bei suvokimą ekologijos bei globalinio atšilimo klausimais“,  – mintimis dalinosi Kaune lankęsis Austrijos Graco miesto technikos universiteto profesorius Hansas Schnitzeris.

Profesorius Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje salėje susirinkusiems įrodė, jog išmanusis miestas nėra utopija, o visiškai įgyvendinamas planas norint pasiekti ekologiško, energiją  taupančio ir švaraus miesto idėją.

Šiuo metu miestuose gyvena 70 proc. gyventojų. Tuo pačiu jie sunaudoja 75 proc. energijos ir išmeta 80 proc. visų pasaulio išmetamųjų dujų. Pasak profesoriaus, tokie skaičiai ima gąsdinti, žinant faktą, jog miestai gali ištuštėti „spurgos“ principu – dėl didelio užterštumo žmonės užpildys miesto pakraščius ar net užmiestį taip ištuštindami centrą ir palikdami jį tik darbui, studijoms ar apsipirkimams.

Tuštėjant ir Gracui, suvokta, jog reikia pertvarkyti miestą bei imtis kardinalių pokyčių. Miestas ėmė sparčiai naudoti atsinaujinančią energiją – dabar pastatų fasadai „išpuošti“ saulės kolektoriais, o virš stogų tyliai ūžia mažos, kelis pastatus elektra aptarnaujančios vėjo jėgainės. Taip yra tausojama gamta, stabdomas globalinis atšilimas, o miesto oras tampa švaresnis.

Profesorius teigė, jog tokioms inovacijoms didelės įtakos turėjo pačio miesto gyventojai bei jų iniciatyva ir noras gyventi švarioje aplinkoje. Anksčiau kasdien važinėję į darbą automobiliu, šiandien jie naudojasi viešuoju transportu ar dviračiais ir visiškai nebemato automobilio būtinybės. Butų gyventojai sparčiai renovuojasi namus, įsidiegdami saulės energiją kaupiančius kolektorius taip sutaupydami pinigų elektrai bei vandens šildymui – tokiais ir panašiais pavyzdžiais dalinosi Hansas Schnitzeris.

Vidutinis Europos miestas turi 30 žmonių viename hektare. Toks skaičius leidžia išlaikyti miesto infrastruktūrą bei užtikrinti gerą gyvenimo kokybę. Kauno miestui šiuo metu tenka vos 19 žmonių viename hektare. Pasak Kauno tarybos nario Visvaldo Varžinsko, Kauno miestas turi didelį potencialą tankėti žmonių skaičiumi, kuris kuria bendrąjį vidaus produktą ir augina miestą. Pasak V. Varžinsko, kuo daugiau miesto iždą pildančių gyventojų, tuo didesnės galimybės miestą paversti išmaniu.

„Visi miestai turi vienodas galimybes tapti išmaniais, tačiau tam reikalingas žmonių noras, valia ir ryžtas. Pasisemdami drąsos bei realių pavyzdžių iš Graco miesto, mes galime lemti didelius pokyčius Kaune“, – mintimis dalinosi V. Varžinskas.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content