Kauno bibliotekose – tolimesnės permainos

„Ar daugiabutyje esančiame keturių kambarių bute įsikūrusios bibliotekos erdvės tikrai užtenka teikti kokybiškoms paslaugoms? Ar logiška iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikyti biblioteką, į kurią per dieną užsuka keli žmonės?“, – tokius klausimus kelia Kauno V. Kudirkos viešosios bibliotekos vadovė Nomeda Domeikienė, siūlanti atsisakyti trijų šios bibliotekos padalinių.

Nepigiai atsieinantis patalpų išlaikymas, prastos darbo sąlygos ir mažėjantis skaitytojų ratas – su šiomis problemomis susiduria dalis mieste veikiančių nedidelių bibliotekų. Apie poreikį optimizuoti neefektyviai veikianti bibliotekų tinklą kalbama jau seniai, tačiau realūs žingsniai žengti tik praėjusių metų pabaigoje.

Nuo šių metų sausio 1-osios veiklą nutraukė trys merdėję Kauno V. Kudirkos viešosios bibliotekos padaliniai, įsikūrę Savanorių prospekte, Kulvos ir Jonavos gatvėse.  Vos kelių skaitytojų per dieną sulaukiančios Lampėdžių bibliotekos ir ankštose patalpose daugiabučiuose įsikūrusių „Versmės“ bei „Skrydžio“ bibliotekų laukia toks pat likimas.

Ne tik knygų atsiėmimo vieta

N. Domeikienė pabrėžė, kad šiuolaikinė biblioteka – tai ne tik vieta, kur ateinama pasiimti knygų, paskaityti laikraščių ar naršyti internete. Tai – ir renginiai, ir neformalios švietimo veiklos, ir parodos ar susitikimai su knygų autoriais.

„Ar keturių kambarių bute įsikūrusios bibliotekos erdvės tikrai užtenka teikti kokybiškoms paslaugoms, – retoriškai klausė N. Domeikovienė. – „Versmės“ biblioteka įkurta bute. Jei kas nors atsitinka name – ar sugenda durys, ar sulaužoma pašto dėžutė – visą laiką kalti lieka bibliotekos skaitytojai, nes įėjimas bendras. Panaši situacija ir „Skrydžio“ bibliotekoje, kuri įsikūrusi bendrabutyje. Netoliese yra didesnės ir šiuolaikiškiau įrengtos bibliotekos, tad skaitytojai paprasčiausiai dubliuojasi“.

Keli lankytojai per dieną

N. Domeikienė teigė, jog uždarius „Skrydžio“ padalinį, skaitytojai galės naudotis netoli esančių Vitebsko ir Kalniečių bibliotekų paslaugomis. Gyventojai, lankydavęsi Šiaurės prospekte esančioje „Versmės“ bibliotekoje , galės naudotis Dainavos ir Eigulių bibliotekų, esančių tame pačiame Šiaurės prospekte, paslaugomis.

Lampėdžių bibliotekos paslaugomis iki šiol naudojosi labai nedidelė dalis kauniečių. Jie bus nukreipti į Raudondvario plente įsikūrusią „Šaltinio“ biblioteką.

„Jeigu per dieną į Lampėdžių biblioteką ateina keli skaitytojai, ar logiška ir toliau iš mokesčių mokėtojų pinigų  išlaikyti apytuštę biblioteką. Juolab kad už 4 kilometrų sėkmingai gyvuoja „Šaltinio“  biblioteka“, – svarstė N. Domeikienė.

Darbą išsaugos

Pasak N. Domeikienės, pertvarkant bibliotekų tinklą gerai dirbantys specialistai neturėtų baimintis – jiems bus pasiūlytos darbo vietos kituose skyriuose.

„Bibliotekų tinklas Kaune yra pakankamai platus ir jį išlaikyti kainuoja brangiai. Orientuojamės į kokybišką vartotojų aptarnavimą su mažesniu, bet geresnės kokybės teritorinių padalinių tinklu“, – sakė N. Domeikienė.

Pasak direktorės, uždarius minėtus padalinius, sutaupytas lėšos bus skirtos kitų padalinių tobulinimui – patalpų remontui, edukacinės įrangos įsigijimui. Siūlymą uždaryti tris bibliotekos padalinius artėjantį antradienį svarstys Kauno miesto taryba. Šiuo metu įvairiose Kauno vietose veikia 24 bibliotekos.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content