Budintys globėjai – Kaune vis daugiau dėmesio sulaukianti naujovė

Įgyvendinant reformas ir mažinant vaikų globos skaičių, pirmiausia reikia pradėtų nuo globėjų tinklo plėtojimo ir vystymo. Tuo įsitikinęs Kaune įsikūrusio vaikų gerovės centro „Pastogė“ vadovas Ričardas Kukauskas. Pokalbis su juo – apie vis daugiau dėmesio sulaukiančią naujovę – budinčius globėjus, kurie laikinai priglaudžia į krizines situacijas patekusius vaikus.

Kas yra budintis globėjas?, – paklausėme R. Kukausko.

Budintis globėjas – tai asmuo ar šeima, galinti priimti be tėvų globos likusį vaiką bet kuriuo paros metu laikinai globai, iki 2 mėnesių laikotarpiui. Tokia praktika, kai vaikas bet kuriuo paros metu gali būti pristatytas budinčiam globėjui, atkeliavo iš Vakarų. Palikti be priežiūros, patyrę smurtą ar kitas krizines situacijas vaikai iki dešimties metų yra perleidžiami budinčiam globėjui. Tuomet socialinis darbuotojas surenka informaciją apie vaiko šeimą ir sprendžia dėl tolesnės pagalbos šeimai siekiant sugrąžinti vaiką tėvams.

Kokios gali būti krizinės situacijos, kurioms ištikus vaikai galėtų būti perduoti budinčių globėjų rankas?

Dažniausiai tai būna tėvų girtavimas, smurtas, alkoholis, narkotikai – visos šios bėdos. Tai pat bedarbystė, tėvystės įgūdžių stoka. Daugiausiai vaikų perduoda vaiko teisių apsaugos tarnybos, policija, mokyklos bendruomenės inicijuoja matydamos tokią situaciją. Išimtinais atvejais vaikai patys ateina.

Kokio amžiaus vaikai gali būti perduoti budintiems globėjams?

Pagal programą vaikai gali būti perduoti nuo gimimo iki dešimties metų.

Kuo budintys globėjai yra pranašesni už įprastas tokias paslaugas teikiančias įstaigas?

Apgyvendintas globėjų šeimoje mažametis patirtų mažesnę traumą ir lengviau socializuotųsi, kol vėl būtų grąžintas tikriesiems tėvams ar perleistas į nuolatinių globotojų rankas. Šeima yra nepakeičiama visais atžvilgiais. Pirmiausia dėl to, kad ji gali formuoti prieraišumą ir artimą individualų ryšį su vaiku. Vaikų globos namams tai yra didžiulis iššūkis, konkuruoti su šeima beveik neįmanoma.

Koks atlygis numatytas budintiems globėjams?

Mes pagalvojome, kad toms šeimoms, kurios atsiliepia ir padeda valstybei, į bėdą patekusioms šeimoms ir yra pasiryžusios priimti vaiką į savo namus,  turi būti parodoma ne tik pagarba, bet suteikiama ir finansinė parama. Skatintiname atsiliepti kauniečių šeimas, kurioms už laikiną globą bus mokamas minimalus darbo užmokestis – 260 eurų, taip pat pagalbos pinigai ir vaiko globos išmoka.

Kokie reikalavimai yra keliami norintiems tapti laikinu globėju?

Budintis globėjas ar šeima turėtų turėti visas sąlygas, kur priglausti vaiką. Taip pat  norime, kad jei tai yra sutuoktinių pora, kad vienas asmuo nedirbtų arba galėtų dirbti iš namų, kad būtų kam atvežtą vaiką prižiūrėti. Budintis globėjas gali priimti nuo vieno iki trijų vaikų. Visi asmenys gali tapti budinčiais globėjais. Vertiname ne tik vieną asmenį, bet visą šeimą, kuri turėtų baigti aštuonių užsiėmimų mokymus.

Šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš  daugiau, nei savaitę paskelbė ilgalaikės nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ pradžią. Vienu iš prioritetu laikomas globos namų uždarymas visoje šalyje. Kokia situacija su nuolatine vaikų globa ir įvaikinimu yra Kauno mieste?

Tai yra sveikintina Prezidentės iniciatyva, tik drįsčiau pasakyti, kad šiek tiek pavėluota. Jau daugiau kaip dvidešimt metų vaikų globos institucijos klesti – kelios kartos užaugo vaikų globos namuose. Tai bent jau dabar yra kažko imtasi mūsų valstybėje. Labai palaikau šią iniciatyvą. Norint įgyvendinti visas šias idėjas, kad neliktų globos namų, pirmiausia reikėtų pradėti ne nuo globos namų uždarymo, bet nuo globėjų tinklo plėtojimo ir vystymo. Reikia visais įmanomais būdais populiarinti vaikų globą. Žmonės, kurie pasiryžta globoti vaikus, ne tik duoda, bet ir labai daug gauna.

 

Dėl detalesnės informacijos apie budinčius globėjus bei kitas globos formas ar įvaikinimą kreipkitės P. Plechavičiaus g. 21, Vaikų gerovės centras „Pastogė“, tel. nr. 8 37 313912 arba internete www.pastoge.lt

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content