Po savanoriško kvaišalų tyrimo – siūlymas atlikti privalomąjį visose Kauno mokyklose

Neseniai atliktos narkotinių medžiagų pėdsakų paieškos Kauno mokyklose paskatino imtis papildomų priemonių, galinčių padėti pažaboti šią problemą. Pirmajame Kauno visuomenės sveikatos biuro tyrime dalyvavo 29 savanoriškai sutikusios prisidėti mokyklos. Paaiškėjus tyrimo rezultatams, siūloma privalomą tyrimą atlikti visose Kauno mokyklose.

„Šįkart tyrime dalyvavo savanoriškai sutikusios ugdymo įstaigos. Nežinia, kokie buvo jų motyvai. Galbūt kai kurios nujautė turinčios problemų, o kitos priešingai – išvis to nesitikėjo. Dar įdomiau, kodėl kitos mokyklos atsisakė dalyvauti tyrime? Rezultatai kalba patys už save ir šį darbą būtina tęsti“, – akcentavo Kauno mero patarėjas švietimo klausimais prof. Dainius Pavalkis, šią savaitę kartu su žinomu atlikėju Donatu Medzevičiumi – Medonu ir Kauno klinikų gydytoju toksikologu Jonu Šurkumi susitikęs „Saulės“ gimnazijos auklėtiniais.

Kita problema – abejingumas

D. Pavalkis moksleiviams priminė neseniai paaiškėjusius Kauno policijos ir Visuomenės sveikatos biuro atlikto tyrimo rezultatus, kuomet iš 29 patikrintų mokyklų devyniose buvo aptikta marihuanos bei kitų sintetinių medžiagų pėdsakų. Jų rasta tualetuose, rūbinėse ir net klasėse.

Buvęs švietimo ministras dėmesį atkreipė į dar vieną susijusią problemą – apklausos, kurioje dalyvavo daugiau nei 800 Kauno moksleivių, metu daugiau kaip pusė jų pareiškė, kad net ir anonimiškai nesutiktų pranešti apie mokyklose siūlomus įsigyti narkotikus ar jų vartojimo atvejus. Anot D. Pavalkio, taip yra sukuriama „komforto zona“ kvaišalų prekeiviams. Pasako jo, reikia skirti lėšų papildomam tyrimui, kuris visoms miesto mokykloms būtų privalomas.

Alternatyva – sportas

Susitikime su gimnazistais dalyvavęs reperis Medonas dalijosi asmenine patirtimi. Anksčiau kūno rengybą profesionaliai sportavęs ir du kartus Lietuvos jaunių čempiono titulą iškovojęs atlikėjas prisipažino neatsispyręs draugų gundymams pamėginti vadinamosios „žolės“. Kaip ir daugelis, jis tikėjosi, kad tai būsianti vienintelė jo akistata su marihuana, tačiau ilgainiui parūkymai tapo vis dažnesni.

Dabar Medonas džiaugiasi atsikratęs kvaišalų. Nuo šios nepriklausomybės išsivadavo ir jo bičiuliai, bet ne visi. Populiarus repo muzikos atlikėjas sako atsitiktinai sužinojęs, kad vienas į narkotikus įnikęs pažįstamas mirė. Jis pripažįsta ir dabar vakarėliuose matantis daug nuo kvaišalų apsvaigusių jaunuolių. Pasak atlikėjo, geriausia alternatyva svaigalams – sportas ar kita turininga veikla, vedanti sveikos ir aktyvios gyvensenos link.

Pateikė apytikslę kainą

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika įsitikinęs, kad narkomanijos prevencijai mokyklose turi būti skiriama dar daugiau dėmesio: „Tai išties vyksta ir dabar. Prioritetai šiai veiklai tik didės. Manau, reikia kviesti mokyklas aktyviau dalyvauti tokiuose tyrimuose. Tai parodo, kad problema yra ne kažkur, o visai arti, pačiose ugdymo įstaigose, todėl ją būtina nedelsiant spręsti.“

Tyrimą Kauno mokyklose organizavusi visuomenės sveikatos specialistė Reda Žaromskytė paaiškino, kad narkotinių medžiagų buvimas aplinkoje nustatomas dviejų tipų testais. Vieni gali nustatyti net 21 sintetinės medžiagos pėdsakus, o kiti aptinka marihuanos, hašišo buvimo žymes. Patikimumas siekia iki 99 proc. Dažniausiai tikrinami bendro naudojimo patalpų suolai, stalai, durų rankenos, palangės, koridorių turėklai.

„Vienoje ugdymo įstaigoje testams atlikti prireikia apytiksliai vienos valandos. Taigi tyrimas visose miesto ugdymo įstaigose yra išties realus ir būtų atliktas gana operatyviai“, – sakė R. Žaromskytė.

Anot jos, tyrimų kaina priklauso nuo tikrinamų mokyklų skaičiaus ir vietovės. Preliminariais skaičiavimais, narkotinių medžiagų pėdsakų paieškos visose Kauno mokyklose galėtų kainuoti per 10 tūkst. eurų.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content