Kauno studentai gaivina seną tradiciją – per Velykas ridens milžinišką margutį

Pašilės gatvėje esančiame angare jau kuris laikas netyla medžio apdirbimo įrankių skleidžiami  garsai. Keletas aktyvių Kauno technologijos universiteto (KTU) Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto  studentų konstruoja neįprastą kūrinį –  milžinišką 5, 5 metrų aukščio velykinį margutį.

Iniciatyvūs KTU studentai užsimojo atgaivinti prieš du dešimtmečius Kaune gyvavusią tradiciją – velykinį margučio ridenimą Laisvės alėja. Renginį tuo metu organizuodavo Vytauto Didžiojo universiteto studentai.

„Idėja pagaminti neįprastą margutį kilo Lietuvos studentų sąjungos (LSA) susitikime, kur  šios organizacijos prezidentas Paulius Baltokas užsiminė apie anksčiau gyvavusią tradiciją. Tuomet kreipėmės į Kauno savivaldybę, kuri iš karto sutiko padėti“, – sakė KTU studentų atstovybės socialinių reikalų koordinatorius Lukas Stumbra.

Pasak L. Stumbros, prie idėjos prisijungė dar du KTU studentų atstovybės nariai Tadas Bekeris ir Marius Jesiskis, be kurių užsidegimo ši idėja veikiausiai ir būtų likusi tik idėja.

Aktyvi studentija

Daugelis kauniečių dar prisimena nuotaikingas studentų varžytuves, kuomet rungdavosi Kauno aukštųjų mokyklų studentų komandos. Audiniu aptraukti kiaušiniai, pagaminti iš plastmasinių vamzdžių konstrukcijų, riedėdavo Senamiesčio gatvėmis, Laisvės alėja ir Parodos kalnu. Velykinius margučius ridendavo komandos, sudarytos iš šešių studentų.

„Siekiame ne tik atgaivinti tradicijas, bet norime jas pateikti šiuolaikiškai su naujomis idėjomis bei nauju požiūriu. Mes dar kartą norime pabrėžti ir akcentuoti tai, jog Kauno studentai yra vieningi ir mes nebekonkuruojame tarp aukštųjų mokyklų. Todėl kviečiame prie margučio ridenimo prisijungti ir kitų aukštųjų mokyklų studentus bei taip simboliškai Šv. Velykas švęsti kartu. Tai yra viso Kauno miesto studentų margutis“, – teigė projekto koordinatorius L. Stumbra.

„Miestas palaiko ir palaikys ne tik šią, bet ir kitas studentijos akcijas. Aktyvūs studentai yra miesto gyvenimo variklis. Studentai išreiškė norą atgaivinti šaunią tradiciją, todėl iš karto sutikome prisidėti“, – teigė Kauno miesto tarybos narys Mantas Jurgutis, vadovaujantis Jaunimo reikalų tarybai.

Dirba ir naktimis

„Pirminis sumanymas buvo pagaminti 1,5 metro aukščio kiaušinį, tačiau apetitas kyla bevalgant, tad pagalvojome – kodėl jo nepadaryti kur kas didesnio. Sunkiausia buvo pati pradžia, kuomet galvojo trys galvos ir visos turėjo savo matymus. Susitarti, kaip iš tiesų darysime, buvo tikrai sunku“ , – šypsojosi Tadas, kuris yra atsakingas už margučio konstrukciją.

Pirmas prisilietimas prie medžiagų įvyko praėjusios savaitės pabaigoje. Studentai šmaikštavo, jog tiek mokantis, tiek gaminant margutį, greičiausiai pritrūks tos paskutinės nakties.

„Prie šio projekto dažniausiai dirbame vakarais ir naktimis. Ateiname, kai jau būna tamsu, o išeiti tenka ir šeštą valandą ryto“, – teigė pirmakursis Tadas Bekeris.

Sieks rekordo

Pasak idėjos autoriaus antrakursio Mariaus Jesiskio, užbaigus velykinį margutį, šis turėtų sverti apie 200-250 kilogramų. Tikimasi, jog dėmesį į neeilinį reginį atkreips ir rekordus fiksuojančios agentūros.

„Margučio konstrukciją sudaro 9 milimetrų storio medžio fanera, panaudotos ir Euro paletės. Naudosime labai daug poliuretano putų ir kitų medžiagų. Kiaušinio išorę ketiname apklijuoti popieriumi ir ją nudažyti akriliniais dažais“ , – apie margučio „sudėtį“ pasakojo M. Jesiskis.

Antrąją šv. Velykų dieną, nuo 14 val., studentų pagamintas margutis nuo Studentų skvero bus ridenamas iki Miesto sodo. Milžinišką kiaušinį galės ridenti visi norintys. Nuotaikingą eiseną lydės mušamųjų instrumentų ansamblis „Ritmas kitaip“. Velykiniam margučiui pasiekus Miesto sodą, bus surengtas gyvo garso koncertas.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content