To dar nebuvo: Kaunas per metus atsikratė 45 mln. eurų skolų

Ūkiškesnis ir skaidresnis Kauno miesto savivaldybės bei jos įmonių valdymas atsispindi ir finansinėse ataskaitose. Per pastaruosius 9 mėnesius bendros Kauno miesto savivaldybės ir jos įmonių skolos sumažėjo net 45 mln. eurų. Racionalesnis miesto reikalų tvarkymas leido ne tik sumažinti skolas, bet ir pradėti spręsti opiausius Kauno skaudulius – į gatvių, kiemų ir tiltų tvarkymą 2015 metais buvo investuota dvigubai daugiau lėšų nei 2014-aisiais.

„Anksčiau mes visi girdėdavome pasiteisinimus, kad miestas yra apleistas, nes nėra pinigų. Aš visuomet sakiau, kad pinigų yra, tik jie anksčiau buvo leidžiami nežinia kur ir nežinia kaip. Prieš 9 mėnesius pradėjus darbus ir subūrus profesionalų komandą, situacija pasikeitė. Dabar, pasibaigus finansiniams metams, mes jau galime pamatyti pirmuosius rezultatus, o jie yra iškalbingi“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Atsikratė skolų šleifo

2014 metų pabaigoje bendra Kauno miesto savivaldybės ir jos valdomų įmonių skola siekė 235 mln. eurų. Per 2015 metus skolas pavyko sumažinti net 45 mln. eurų (iki 190 mln. eurų). Pirmą kartą per pastaruosius du dešimtmečius Kauno miesto savivaldybė metus baigė be pradelstų skolų.

Per pastaruosius 9 mėnesius beveik išnyko ilgiau nei dešimtmetį vilkęsis Kauno miesto savivaldybės skolų savo įmonėms šleifas – nuo 13,5 mln. eurų jos sumažėjo iki 1,6 mln. eurų.

„Dar vienas sėkmingas rodiklis – 2015 metais į Kauno miesto biudžetą gauta 21 mln. eurų daugiau pajamų nei 2014-iais“, – pabrėžė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Padvigubino investicijas į gatves

Nepaisant ženkliai sumažintų skolų, Kaunas kur kas daugiau investavo į didžiausią miesto skaudulį – apleistų gatvių ir kiemų tvarkymą. Šiems reikalams, įskaitant ir tiltų tvarkymą, skirtų lėšų suma 2015 metais buvo daugiau nei dvigubai didesnė nei 2014-aisiais – nuo 16,5 mln. eurų užpernai investicijos išaugo iki 33,5 mln. eurų pernai.

„Ne kartą esu girdėjęs bandomą kurti mitą, kad Kaune pagaliau prasidėję dideli pokyčiai yra vykdomi grimzdimo į skolas sąskaita. Mitus geriausiai griauna juodu ant balto pateikti skaičiai, – sakė Kauno meras V. Matijošaitis. – Kalbant apie gatvių tvarkymą, šiais metais tam skirsime dar daugiau resursų. Kai miestas per ilgus metus buvo taip stipriai apleistas, per metus visko iškuopti neįmanoma.“

Nusiderėjo įkainius

Kauno miesto savivaldybė palyginus su 2014-aisias, pernai 33 proc. sumažino komandiruotėms skirtas išlaidas, 33 proc. sumažėjo savivaldybės transporto išlaikymo kaštai. 2015 metų pabaigoje buvo užbaigta savivaldybės reorganizacija, kurios metu darbuotojų skaičius sumažėjo 17 proc. Per metus tai leis sutaupyti apie 1,5 mln. eurų.

Nuo praėjusių metų pavasario Kauno gatves tvarkantys kelininkai dirba beveik trečdaliu pigiau – miesto vadovams senose sutartyse rastus įkainius pavyko nusiderėti 30 proc. Miesto žaliuosius plotus prižiūrinti bendrovė po derybų savo įkainius sumažino 18 proc.

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content