Kauno menininkai: premijų skyrimo tvarką reikia keisti

Kaune siūloma keisti kultūros ir meno premijų skyrimo tvarką. Siekiama, kad pripažinimo ir įvertinimo galėtų sulaukti skirtingas kultūros ir meno sritis atstovaujantys menininkai. Šiuo metu į miesto įsteigtas premijas pretenduoti gali tik siaurų meno sričių atstovai.

Kaune planuojama įsteigti penkias kultūros premijas, kurios būtų teikiamos įvairių sričių menininkams. Taip pat išliktų Poezijos pavasario laureatui teikiama Maironio vardo premija. Pasak menininkų, tokiu būdu būtų atveriamas kelias platesniam ratui kultūros ir meno žmonių kandidatuoti ir gauti apdovanojimus.

„Kiekvienas menininkas, nepriklausomai nuo savo žanro, turi teisę būti pastebėtas ir įvertintas. Prieinamumas turi būti visiems. Neturi būti vieni geri, o kiti geresni. Menas yra menas, o talentas yra talentas ir kiekvienas turi teisę būti pastebėtas“, – kalbėjo Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

„Miestas visų pirma turi skatinti ir pastebėti šiandien kuriančius menininkus nepriklausomai nuo srities ir naudojamos medijos. Vardinės premijos neturėtų būti steigiamos viso kultūros lauko sąskaita, bet tik suradus tam papildomą finansavimą. Svarbūs Kaunui žmonės  turi  būti įprasminami, tačiau pavadinti premiją jų vardu nėra vienintelis kelias“, – teigė fotografas Gintaras Česonis.

„Iš tiesų vienos organizacijos turi mažiau galimybių pretenduoti į premijas, kitos daugiau. Žinoma,  geriau, kad tos galimybės būtų lygios“, – teigė architektė Asta Kiaunienė.

„Premijų skyrimo idėja nėra noras kažką naikinti ar kažkur sutaupyti lėšų. Žiūrint į premijų skyrimo tvarką norėtųsi matyti daugiau lygiateisiškumo įvairioms meno sferoms. Tikrai bus išlaikyta Maironio premija, kuri yra labai svarbi tiek Kauno miestui, tiek visai Lietuvai, nes ji teikiama Poezijos pavasario metu. Niekas nebus nuskriaustas. Tiesiog norime atsižvelgti į visas meno rūšis“, – akcentavo Kauno mero pavaduotojas Simonas Kairys.

„Prieš prasidedant ekonominei krizei Kauno miestas turėjo dešimt premijų. Vėliau jų sumažėjo perpus. Kai kurios organizacijos pradėjo užsiimti lobizmu ir prašyti tam tikrų premijų. Taip atsirado nišinės premijos. Įdomu tai, jog ne visuomet atsirasdavo kandidatų gauti premijai. Šią tvarką reikia keisti“, – teigė Kauno miesto tarybos Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Ina Pukelytė.

Anot menininkų, iki šiol nesąžininga buvo tai, jog į meno ir kultūros premijas negalėjo kandidatuoti fotografai, dizaineriai, architektai, žaidimų kūrėjai ir t.t. Dėl teisingumo ir lygiateisiškumo principų visi kūrėjai privalo turėti vienodas teises gauti kultūros premiją.

„Svarbiausia  garsinti savo miestą per kultūrą, todėl naujosios premijos ir vadintųsi Kauno kultūros premijomis, o vardines premijas turėtų steigti pačios menininkų organizacijos, siekdamos garsinti savo žanrą“, – pabrėžė I. Pukelytė.

Iki šiol buvo teikiamos Kauno miesto savivaldybės įsteigtos Maironio, B. Brazdžionio literatūros, J. Vienožinskio bei Kultūros ir meno premijos.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content