Kauniečiai kviečiami susitelkti kovai prieš smurtą

Kaune startavo akcija „16 aktyvumo dienų prieš smurtą“. Projektas skirtas tarptautinei kovos prieš moterų prievartą dienai, minimai lapkričio 25-ąją. Statistikos duomenys rodo, jog smurto artimoje aplinkoje atvejų užfiksuojama mažiau, tačiau pasak specialistų, smurtautojai vis dar išlieka viena opiausių visuomenės problemų, o dažniausiai nukenčia būtent moterys.

Akcijos partneriai – Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (Kauno apskr.. VPK), Kauno apygardos probacijos tarnyba bei Kauno savivaldybės atstovai Laisvės alėjoje surengė pirmąją prevencinę akciją skirtą kovai prieš smurtą. Jos metu kauniečiai pakviesti nelikti abejingais smurto proveržiams jų gyvenamojoje aplinkoje.

„16 dienų visoje Lietuvoje daugybė organizacijų vykdys prevencinę veiklą, kuri yra viena svarbiausių priemonių, tam, kad užkirsti kelią šios problemos atsiradimui. Labai svarbu, kad jau nuo darželio vaikams būtų skiepijami socialiniai įgūdžiai, pagarba žmonėms. Ką turime dabar, tai tik bandymas susitvarkyti su pasekmėmis“, – teigė Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorė, psichologė Dovilė Bubnienė.

Smurto atvejų mažėja

„Viskas prasideda nuo darželio, mokyklos, kur vaikai neretai susiduria su patyčiomis, vėliau tai perauga į smurtą. Šiai dienai veikia apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, kuris numato baudžiamąją atsakomybę. Kaune stebima šiokia tokia mažėjimo tendencija rodo, kad vykdomos priemonės ir smurto artimoje aplinkoje prevencija jau duoda rezultatų“, – sakė Kauno apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Greblikaitė.

2014 metais Kauno mieste, rajone ir apskrityje pradėti 1644 ikiteisminiai tyrimai. Per šių 2015 metų 9 mėn. Kauno mieste, rajone ir visoje apskrityje buvo pradėti daugiau nei 1200 ikiteisminių tyrimų, tai yra 3,6 procentų mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

Pasak Kauno apygardos probacijos tarnybos Kauno probacijos skyriaus viršininko pavaduotojos Daivos Kružinauskienės, šiuo metu prižiūrimi 1165 asmenys, iš kurių apie 400 teisti už smurtines veikas. Su šiais žmonėmis dirbama nuolat, pritaikomos korekcinės elgesio programos. Stengiamės padėti žmonėms, kad jie daugiau nenusikalstų.

Vyko į „karštus“ taškus

Projekto partneriai lankėsi „karštuose“ taškuose , kuriais dažniausiai tampa bendrabučiai, kur gyvena nemaža dalis padidintos rizikos grupėms priklausančių asmenų. Pasak psichologės D. Bubnienės, juose gyventojų sukurta „bendrabučių“ kultūra nuolatos lydima teisės pažeidimų – fizinio, emocinio ir psichologinio smurto, besaikio alkoholio vartojimo ir kitų teisės pažeidimų, problemiškuose bendrabučiuose jau senai tapo norma.

„Į šiuos organizuojamus susitikimus taip pat bus kviečiami ir aplinkinių namų gyventojai taip didinant bendruomenės sutelktumą ir sąmoningumą“, – pabrėžė D. Bubnienė.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content