Festivalis „Suklegos 2015“: folkloras, džiazas ir pasaulio muzika po vienu stogu

Paskutinį rugsėjo savaitgalį Kaune vėl aidės tradicinės ir modernios muzikos garsai. Šiemet tarptautinis tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis „Suklegos“ jau 16-ąjį kartą sukvies įvairių muzikos stilių gerbėjus pasiklausyti postfolkloro, folkdžiazo, world music, new age ir kitų eksperimentinių projektų.

Penktadienį ir šeštadienį, rugsėjo 25 ir 26 dienomis, 18 val. žiūrovus festivalio organizatoriai kviečia į Kauno kino centrą „Romuva“. Čia vyks du išskirtinės ir Kaune dar negirdėtos muzikos koncertai.  Grupė ESATIS susikūrė 2015 metais Klaipėdoje. Drąsiai eksperimentuodami ir derindami įvairius muzikinius stilius, kūrėjai save priskiria vadinamajam „world music“ žanrui, kuris kaip niekas kitas geba atskleisti senąsias liaudies muzikavimo tradicijas ir šiuolaikinį jų interpretavimą. Šiuolaikinio folkloro grupė SPANXTI iš Vilniaus savitomis muzikinėmis aranžuotėmis stengiasi naujai įprasminti baltų ir kitų indoeuropiečių tautų folklorinius bei senuosius mitologinius tekstus.

Penktadienio vakarą vainikuos kelis metus laukta legendinė grupė iš Prancūzijos VIOLONS BARBARES. Barbariški smuikai – Balkanų melodijos, šuoliais lekiantys ritmai ir didingas gerklinis dainavimas. Trio susideda iš dviejų smuikų griežikų bei perkusininko. Iš stepių šalies Mongolijos kilęs virštoninio dainavimo specialistas ir morin khoor (arklio galvos smuiko) virtuozas Dandarvaanchig Enkhjargal. Bulgaras Dimitar Gougov groja su gadulka, tai tradicinis bulgarų instrumentas turintis 3 melodines ir 11 rezonansinių stygų. Būgnininkas iš Prancūzijos Fabien Guyot viską, ką galima įsivaizduoti, paverčia būgnų garsais. Trys virtuozai meistriškai parodys muzikinį kelią, apie kurio egzistavimą nieko nežinojome.

Šeštadienį festivalis žiūrovus džiugins džiazo vingiais perpintais tradicinės muzikos kūriniais.  Tituluoti atlikėjai, pelnę ne vieną prestižinį apdovanojimą, surengę daugybę koncertų Lietuvoje ir užsienyje, – tai Artūro Noviko džiazo mokyklos auklėtinių grupė JAZZ ISLAND. A-cappella – be jokio instrumentinio pritarimo dainuojančių jaunimo grupių pasaulyje nėra daug. Grupės repertuaras labai platus: džiazo standartai, lietuvių liaudies dainos, sutartinės aranžuotos Artūro Noviko ir populiariosios bei klasikinės muzikos kūriniai.

Dar vienas Algirdo Klovos, Arūno Šlausto ir „Vydragos+“ bendras folkjazz projektas SAULEGRĮŽA tęsia ankstesnius šių autorių bendrus darbus. ESTBEL – tai puikus Leanos iš  Saaremo salos Estijoje ir Hartwino iš Flandrijos regiono Belgijoje muzikinis duetas. Įkvėpti dviejų šalių tradicinės muzikos šie du muzikantai patys kuria muzikines istorijas apie Estijos kraštovaizdį, nepaliestą gamtą, augalus, gyvūnus ir mielus Saaremo salos žmones. FUTURE FOLK ORCHESTRA – pasaulio muzikos grupė iš Latvijos. Šie muzikantai sąmoningai laužo muzikos žanrų ribas ir plečia jas į visas puses.

Pasak festivalio prezidento Artūro Sinkevičiaus, – tai puiki galimybė po vienu stogu išgirsti įvairių pasaulio tautų folklorą, sujungtą su moderniaisiais stiliais. Daugiau informacijos apie programą ir atlikėjus surasite puslapyje www.suklegos.lt Visi festivalio renginiai nemokami.

 

Viešųjų ryšių poskyrio informacija

Suklegos afiša

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content