Tarptautinės žmonių su negalia dienos proga, gruodžio 3 dieną 15 val. kviečiame rinktis visus, kurie neabejingi socialinės atskirties mažinimui tarp neįgaliųjų ir negalios neturinčių. Tam, kad kartu sukurtume „gyvą“ simbolį „Neįgalusis“.

Dėl paramos vaikui skyrimo Akcijos Aš ir Tu, – tai MES!!! 2018 aprašymas ir instrukcija

Socialinės akcijos „Aš ir Tu, – tai MES!!!“ 2018 aprašymas

Gruodžio 3 – oji Tarptautinė žmonių su negalia diena. 1983 m. buvo pradėta aktyviai supažindinti plačiąją visuomenę su neįgaliųjų žmonių problemomis ir kovoti už tai, kad tokiems žmonėms būtų suteiktos vienodos teisės, kad jiems būtų sudarytos sąlygos pritapti visuomenėje. Bemaž po dešimt metų, 1992 m. pabaigoje, Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė gruodžio 3 – ąją Tarptautine žmonių su negalia diena, kurios metu Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, organizuojami renginiai atkreipti dėmesį į neįgaliuosius, jų artimuosius, globėjus.

Trečius metus iš eilės Tarptautinės žmonių su negalia dienos proga Šiaulių apskrities cerebrinio paralyžiaus asociacija (ŠCPA) kartu su aktyviais visuomenininkais 2018 m. gruodžio 3 dieną (pirmadienį) 15 val. organizuoja socialinę akciją „Aš ir Tu, – tai MES!!!“ 2018.

Socialinės akcijos „Aš ir Tu, – tai MES!!!“ tikslas – mažinti atskirtį tarp negalios paliestų bei nepaliestų žmonių, didinti bendruomeniškumą, inkliuziją, vienybę Lietuvoje bei Europoje. Šia akcija kviečiame visuomenę jungtis ir pasakyti, kad „Aš” – neįgalieji ir jų artimieji, „Tu” – asmenys, neturintys negalios arba artimo sąlyčio su ja ir „Mes” – lygiateisiai bendros visuomenės piliečiai, galintys ir turintys turėti teisę nesijausti kitokiu nei kiti. Juk bendrystė suteikia abipusio džiaugsmo ir didžiulį troškimą tobulėti.

 Tarptautinės žmonių su negalia dienos proga, gruodžio 3 dieną 15 val. kviečiame rinktis visus, kurie neabejingi socialinės atskirties mažinimui tarp neįgaliųjų ir negalios neturinčių. Tam, kad kartu sukurtume „gyvą“ simbolį „Neįgalusis“.

KAM TO REIKIA?

 Kai kiekvieną dieną vyksta kova su turima negalia, kai nuolatos tenka kovoti dėl savo teisių, kovoti su kasdieniais rūpesčiais, rutina, neteisybe, tolerancijos stoka neįgaliųjų, jų artimųjų, globėjų atžvilgiu. Norisi būti pilnaverčiu visuomenės nariu, bet negali juo tapti, švietimo sistema, darbo rinka, tampa neįveikiama kliūtimi – visa tai skaudina ne tik pačius neįgaliuosius, bet ir jų artimuosius, globėjus.

Vos ne kiekvieną dieną tenka susidurti su žmonių (sveikųjų) neigiamu požiūriu į negalios „apdovanotus“ asmenis. Ar neįgalieji ir jų artimieji, globėjai ne žmonės? Jie taip pat nori mokytis, dirbti, kurti šeimas, tobulėti – nori tiesiog GYVENTI, o ne EGZISTUOTI.

Nei vienas neįgalus nepasirinko būti neįgaliu, nei vienas neįgalusis nėra kaltas dėl savo negalios, tačiau ne visi žmonės tai supranta, deja…

Šia akcija siekiama, kad pasaulyje išnyktų sienos tarp negalios turinčių ir jų neturinčių žmonių, nebeliktų patyčių, nevilties, baimės būti nesuprastam, atskirtam nuo visuomenės, kad artimiesiems auginantiems ypatingus žmones neplyštų iš skausmo širdis, kai mato, kaip jų brangūs žmonės kenčia. Visa širdimi norisi, kad šie žmonės nesigėdytų savęs, savo negalios, nekiltų klausimų: kodėl aš esu neįgalus​? Kodėl aš esu kitoks nei kiti ir manęs nepriima?

Siekiama, kad šie ypatingi žmonės neužsidarytų lyg kokie nusikaltėliai, juk negalia nėra nusikaltimas.

SVAJONĖ – LIETUVOJE IR EUROPOJE GERA GYVENTI VISIEMS.

Prie akcijos kviečiame jungtis miestų, miestelių, rajonų savivaldybes, švietimo ir ugdymo įstaigas, NVO organizacijas, asociacijas, verslo įmones, žiniasklaidos atstovus, geros valios žmones, kurie, tikime, yra neabejingi neįgaliųjų inkliuzijai ir svarbu, kad Lietuvoje ir Europoje būtų gera gyventi visiems, nes „Aš ir Tu, – tai MES!!!“

 Džiaugiamės, kad dvejus metus iš eilės akcijos globėju buvo LR Prezidentas Valdas Adamkus.

Idėjos iniciatorė

Šiaulių apskrities cerebrinio paralyžiaus asociacijos (ŠCPA) tarybos narė Vidmantė Raustytė (Šiauliai).

 Akcijos tikslai:

  • Mažinti atskirtį tarp negalios paliestų bei nepaliestų žmonių Lietuvoje ir Europoje.
  • Didinti bendruomeniškumą, inkliuziją, vienybę Lietuvoje ir Europoje.
  • Skatinti toleranciją neįgaliųjų, jų artimųjų, globėjų atžvilgiu.
  • Ugdyti, formuoti objektyvią visuomenės nuomonę apie neįgaliuosius, jų artimuosius, globėjus.
  • Skatinti tarpusavio bendravimą ir bendradarbiavimą.
  • Vykdyti bendradarbiavimą tarp įvairių bendruomenės atstovų.
  • Inicijuoti akcijos tęstinumą ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

 

Akcijos uždaviniai:

  • Sukurti „gyvą“ ženklą „Neįgalusis“ skirtingų miestų, miestelių viešose vietose Tarptautinės žmonių su negalia dienos proga.
  • Mokyti tolerancijos, pilietiškumo tarp įvairių bendruomenės atstovų, skatinti tarpusavio bendravimą ir bendradarbiavimą.
  • Suorganizuoti renginį akcijos pristatymui.
  • Inicijuoti akcijos tęstinumą ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

 

Akcijos rekomendacijų įgyvendinimo planas:

  • Susiburti organizacinę komandą savo mieste, miestelyje, kuri bus atsakinga už socialinės akcijos „Aš ir Tu, – tai MES!!!“ 2018 įgyvendinimą savo gyvenamojoje vietoje.
  • Kiekvienas miestas, miestelis dalyvaujantis šioje akcijoje turėtų deleguoti atsakingą asmenį, kuris informuotų socialinės akcijos koordinatorius apie vykdomą akciją jų gyvenamojoje vietoje.
  • Kiekvienam dalyvaujančiam miestui, miesteliui šioje akcijoje rekomenduojama išsirinkti ambasadorių savo gyvenamojoje vietoje. Ambasadorius gali būti sportininkas, aktyvus visuomenės veikėjas ir kiti. Ambasadoriumi gali būti ne vienas žmogus. Ambasadorių veikla – informacijos skleidimas apie vykdomą akciją, pritraukimas, kuo daugiau organizacijų, miesto, miestelio gyventojų, kurie dalyvaus akcijoje.
  • Rekomenduojama išsirinkti vieną pagrindinių miesto, miestelio aikščių, kurioje bus kuriamas „gyvas“ (iš žmonių) simbolis „Neįgalusis“. Simbolio sudėtis – neįgalieji, jų artimieji, globėjai, sveikieji asmenys, asmenys iš globos įstaigų, senoliai, visuomenės veikėjai, NVO, politikai, LR Seimo nariai ir kiti. (Ženklą neprivaloma kurti centrinėse miestų, miestelių aikštėse).
  • Rekomenduojame susikurti socialiniame tinkle facebook renginį (EVENTĄ) socialinė akcija „Aš ir Tu, – tai MES!!!“ 2018 (MIESTAS), (jei yra turima facebook paskyra). Rekomenduojama, kad renginyje (EVENTE) sukeltumėte tiesiogines transliacijas (LIFE) iš akcijos.
  • Rekomenduojama akciją jungti su tą dieną vykstančiais renginiais mieste, miestelyje, kad pritraukti daugiau žmonių.
  • Išdidinti simbolį „Neįgalusis“ (akcijos dieną nupiešti simbolį ant aikštės grindinio), kad būtų lengviau koordinuoti veiksmą. Simbolio trafaretą galima sukurti pavyzdžiui iš bokštelių, lipnios juostos, purškiamų dažų ir kitų priemonių (piešinys bus atsiųstas).
  • Suorganizuoti foto, vaizdo įrangą bei žmones, kurie fotografuos, filmuos, o vėliau medžiagą sukels į nurodytą serverį.
  • Akcija vykdoma tą pačią dieną ir valandą visoje Lietuvoje ir Europoje (Lietuvos laiku).
  • Sustojus į „Neįgalusis“ simbolį tą pačią valandą visoje Lietuvoje, Europoje suskamba akcijos himnas – Juliaus Omertos daina „Tu gali“.

 

Akcijos organizatoriai:

 Šiaulių apskrities cerebrinio paralyžiaus asociacijos (ŠCPA) pirmininkė Edita Navickienė

Šiaulių apskrities cerebrinio paralyžiaus asociacijos (ŠCPA) tarybos narė Vidmantė Raustytė

Aktyvi visuomenininkė, paliatyvios pagalbos ir slaugos, savanorių koordinavimo centro atstovė Giedrė Brazlauskaitė

Asociacijos „Fotografijos namai“ vadovas, fotografas Rolandas Parafinavičius

Renginių vedėjas ir atlikėjas Romualdas Juzukonis

Šiaulių universiteto dėstytojas Egidijus Elijošius

 

Registracija el. p. [email protected]

 Akcijos koordinatorius – Šiaulių miestas. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. p. [email protected] arba tel. nr. +37060789887 (Edita Navickienė).

 

RENGINYS BUS VIEŠINAMAS.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content