Advento popietę „Aš laukiu Kalėdų“ prisiminus

2023 metų gruodžio mėn. 19 dieną Kauno miesto socialinių paslaugų centras kartu su Kauno miesto savivaldybės administracijos filialu Dainavos seniūnija visus Dainavos dienos globos centro lankytojus pakvietė į adventinę popietę „Aš laukiu Kalėdų“. Organizuojant renginį, prisidėjo Viešosios įstaigos „Pelėdų kava” narės Jūratė Miliutienė ir Monika Briedienė, kalėdinį koncertą dovanojo etnografinis ansamblis „Sūduva“, vadovaujamas Dainavos seniūnijos bendruomenės narės, poetės Teresės Varnagirienės (muzikos vadovas Rimantas Petrušonis).
Atvykusius šiltai, maloniai pasitiko visada besišypsanti užimtumo specialistė Snieguolė Skrodenienė, o salėje prie eglutės ir papuoštų kalėdiniais vainikais stalų jau laukė dienos globos lankytojai. „Laikas, dėmesys, geri žodžiai, kuriuos Jūs skirsite mums – geriausia dovana“, – padėkojo renginio vedėja S. Skrodenienė, ir palinkėjo: „Advento metu šiltos ir tikros mūsų mintys, dainos ir žodžiai tegul tampa žvakės liepsnelės visiems, ieškantiems kalėdų stebuklo“.
Dalyvius pasveikino socialinių paslaugų centro direktorė Roberta Motiečienė ir palinkėjo gražių švenčių, daug sveikatos, ramybės, pilnatvės, kad širdies netemdytų vienatvė.
„Jau gyvename Kalėdų paslapties laukimu. Trečia advento savaitė mus kviečia į džiaugsmą. Tai džiaugsmo savaitė, pagal lotiniškąją tradiciją vadinamas „Gaudete“, kuris reiškia džiaukitės.  Advento laikas kviečia mus stabtelėti, ramiai apmąstyti savo gyvenimą, pajusti jo trapumą ir grožį, susitaikyti, atleisti, iš naujo susitikti su savo vidiniu Žmogumi, pabandyti suprasti tikrąją šv. Kalėdų ir jų laukimo prasmę. Tegul šis Advento metas, Kūčių vakarienė ir šventos Kalėdos mums būna dvasinis laikotarpis, kuris pripildys ramybės, džiaugsmo, meilės artimui ir sustiprins mus“, – linkėjo Dainavos seniūnė Violeta Baltutienė ir įteikė kalėdines dovanėles centro kolektyvui ir Dainavos dienos globos centro lankytojams.
„Meilės darbai visuomet yra džiaugsmo darbai. Nebūtina ieškoti laimės: jei mylime kitus, ją gausime“, – šiais Motinos Teresės žodžiais Dainavos seniūnijos bendruomenės narė, Kauno miesto savivaldybės senjorų reikalų komisijos narė Birutė Zeigienė kreipėsi į dalyvius, linkėjo Kalėdiško ilgesio, namų aplinkos, žaliaskarės kvapo, gero, šilto jausmo ir skaitė poetės Jovitos Grakavinienės eilėraštį „Tu – mano angelas“.
Dainavos seniūnijos bendruomenės narė, tautodailininkė Genovaitė Morkūnienė pasveikino poeto Justino Marcinkevičiaus eilėraščiu „O, Tėviške“ ir įteikė centro lankytojams, svečiams savo karpytus angeliukus.
Dienos centro lankytoja Aldona Liepienė skaitė savo kūrybos kūrinį „Vilties indai“ (alegorija) ir linkėjo: „Kiekvienas išsitraukite iš maldos indo tikėjimo savo viltimi kamuoliuką“.
Dainavos seniūnijos bendruomenės narė, poetė ansamblio „Sūduva“ vadovė Teresė Varnagirienė savo kūrybos eilėmis „Atgimkime“, kvietė viltimi pasitikti kūdikėlio Kristaus gimimo šventę , pamąstyti apie praėjusius metus ir sutikti Naujuosius metus.
Šventėje skambėjo ansambliečių dainos apie žiemą, šv. Kalėdų laukimą T. Varnagirienės sukurtais tekstais: „Užpuolė žiema“, „Laukiu Kalėdų“, „Žiema laiko ratuose“. Dalyvių širdis sujaudino daina „Vieni“ (žodž. ir muz. T. Varnagirienės), pradžiugino senovinės Kalėdinės kantičkinės giemės „Kūčios giesmė“ inscenizacija, o nuskambėjus dainai „Jau Kalėdos“ – visi dainavo, lingavo, plojo: – „Jau Kalėdos, jau Kalėdos – / Kristus užgimė! / Jau Kalėdos, jau Kalėdos – / Džiaukimės visi“. Koncertinę programą vainikavo bažnytinė giesmė „Džiaugsmingų šv. Kalėdų“.
VšĮ „Pelėdų kava” narės J. Miliutienė ir M. Briedienė trumpai supažindino su bendruomenės veikla.
„VšĮ „Pelėdų kava” susibūrė 2020 metais. Bendruomenė rengia temines ekskursijas, per kurias pasakojama apie Žaliakalnyje gyvenusius ir gyvenančius architektus, dailininkus, rašytojus, kitus įdomius žmones. „Pelėdų kava“ skatina tradiciją paskutinį mėnesio trečiadienį kviesti bendruomenės narius aplankyti naujas rajone vykstančias parodas, susipažinti ir aptarti kaimynystėje vykstančią kūrybą. Išgirstame ir daug istorijų, kaip skirtingai ruošta ir pateikta gilių kava. Artimai ir šiltai bendraujame ir su savo kaimynais – Senamiesčio, Vilijampolės, Kalniečių, Dainavos, Petrašiūnų, Panemunės, Šančių, Šilainių bendruomenėmis. Dalyvaujame bendruose renginiuose su Lietuvos dailininkų sąjunga, Kauno kolegijos Menų akademija, Kauno technikos kolegija, Kauno dailės gimnazija. Mūsų veiklą plačiai remia „Kaunas 2022“ bendruomenių programa „Fluxus Labas“, – įžvalgomis dalijosi J. Miliutienė ir M. Briedienė.
Bendruomenės narės pasakojo apie mūsų protėvių lietuvišką gilių kavą, jos paruošimo būdus ir vaišino visus lietuviškų ąžuolų galią perduodančiu gėrimu.
Dainavos seniūnė V. Baltutienė kvietė dienos centro lankytojus sugrįžus namo neužmiršti popietės metu užliejusių gerų emocijų, šiltų prisiminimų. Kad šiluma pripildyti namai, maloniais prisiminimais sušildyta širdis pratęstų šv. Kalėdų laukimą, seniūnė dovanojo kiekvienam šios dienos ypatingo gėrimo – po gilių kavos maišelį.
Adventinės popietės dalyviai, gurkšnodami gilių kavą, vaišinosi kepiniais, dalijosi šiltais prisiminimais, kaip anksčiau praleisdavo adventinį laikotarpį, švęsdavo kūčias ir pasitikdavo šv. Kalėdų rytmetį. Visų akyse spindėjo džiugesys, buvo daug gerų emocijų, daug šypsenų, nuoširdžių, šiltų apsikabinimų, daug meilės, susimąstymo ir lydėjo stebuklo laukimas, bendrystė ir draugystė.
Užimtumo specialistė S. Skrodenienė dėkojo renginio organizatoriams ir įteikė centro lankytojų padarytus puošnius baltus angelus, visiems artėjančių švenčių proga linkėjo, kad jaukumas, šiluma, gerumas apgaubtų jų namus ir sielas.
Adventas išsaugo Kalėdas Kalėdų dienai… Reikia pastangų, pasišventimo, apmąstymų, noro plėsti tą gerumo, atidos erdvę…
Tegul mums kiekvienam vertai išauš šv. Kalėdų rytas!
Teksto ir nuotraukų autorė Dainavos seniūnijos bendruomenės narė Birutė Zeigienė

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content