Oninių šventė „Švęskime Oną – su šviežia duona“

2023 metų liepos mėn. 26 dieną Kauno m. savivaldybės Dainavos seniūnija kauniečius ir miesto svečius pakvietė į Draugystės parką. Prie Broniaus Zalenso skulpūros ,,Švelnumas“ vyko tradicinė Oninių šventė „Švęskime Oną – su šviežia duona“. Šios šventės iniciatorės Dainavos seniūnijos bendruomenės narės Teresė Varnagirienė ir Birutė Zeigienė.

Šventės pradžioje dalyvius pasveikino Dainavos seniūnijos seniūnė Violeta Baltutienė ir trumpai pasidalijo mintimis: „Oninių šventės ištakos glūdi dar pagoniškoje Lietuvoje. Šią dieną buvo rengiamos vakaronės, prirenkama uogų, prikepama duonos iš naujo derliaus grūdų, prikasama šviežių bulvių. Oninės – ne tik Onų ir Onučių varduvės, bet ir Prinokimo šventė, žmonių gražiai vadinta Nokis, Sirpstąs. Taiklūs Oninių liaudiški apibūdinimai „Šventa Ona – duonos ponia“, „Ateina Onutė su šviežia duonute“, „Šventa Ona – gera žmona: aptepa duoną su smetona.“

„Saule, motule, palaimink artoją,

Kurs patalą kloja rugeliui!

Gi jo delnuose net laikas sustoja,

Kai glosto želmenį žalią.

Šventas tas kelias, iš meilės pramintas,

Kurs protėvių gryčion dar veda:

Ten duonos riekelė gyveno laimingai,

Ten garbino šventą jos pradžią…“,

Šiais poetės Irenos Stražinskaitės Glinskienės (Eirenė) eilėraščio „Riekelė vaiko delnuos“ renginio vedėja B. Zeigienė pakvietė Kauno Gerojo Ganytojo bažnyčios kunigą Vitą Kaknevičių palaiminti šviežiai iškeptą duoną ir visus dalyvius.

Taip pat šventėje dalyvavo ir nuoširdžiai susirinkusiuosius pasveikino VšI Šeimų centro „Būkime kartu“ direktorė Inga Bradūnienė, Dainavos bendruomenės centro „Draugystė“ pirmininkė Danutė Macenkaitė, EP nario Bronio Ropės komandos Lietuvoje vadovė Rūta Bičiuvienė, Kauno miesto savivaldybės tarybos narė Vaida Pranarauskaitė.

Šventinę nuotaiką dovanojo Etnografinis ansamblis „Sūduva“ (vadovė Teresė Varnagirienė) ir Palemono bendruomenės centro ansamblis „Marių banga“ (vadovas Rimantas Vaičekonis).

Renginyje buvo pagerbtos ir pasveikintos Onutės: nuskambėjo ansamblio „Marių banga“ sveikinimas „Ilgiausių metų“, T. Varnagirienė papuošė nupintais lauko gėlių vainikais, Dainavos bendruomenės centro „Draugystė“ pirmininkė D. Macenkaitė pasveikino ir perdavė geradarių rėmėjų dovanėles. Ansambliečių dainų intarpuose parko aikštelėje sukosi poros, rateliai.D. Macenkaitė rėmėjų dovanėlėmis apdovanojo renginio dalyvius: „Vyriausias“, „Mažiausias“, „Linksmiausia pora“, „Daugiausia turintis anūkų“.

Dainavos seniūnė džiaugėsi ir dėkojo gausiai susirinkusiems Dainavos ir kitų seniūnijų gyventojams, Kauno bendruomenių centrų, Kauno senjorų klubo nariams ir svečiams, ansambliečiams ir jų vadovams, renginio iniciatorėms. Nuoširdžiausi svečių sveikinimai, padėkos ir suvenyrai lydėjo seniūnę V. Baltutienę, Dainavos BC „Draugystė“ pirmininkę D. Macenkaitę, ansamblio vadovus T Varnagirienę ir R. Vaičekonį ir ansambliečius, renginio iniciatores T. Varnagirienę ir B. Zeigienę.

Tegu dar ilgai šventę primins Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos narės, poetės Adelės Daukantaitės šiai šventei sukurto eilėraščio „Šventos Onos pagerbimui“ posmų eilės:

Marijos motina, šventoji Ona,

Palaimink vasaros dosnumą!

Te debesijos rankų duona –

Lyg spindulys ir šiluma gerumo…

Te pažinimo lietūs girdo sielą –

Taip skleidžiasi žiedai šviesos…

Laimingas tebūnie kiekvienas –

Šventoji Ona jį globos!

 

Teksto ir nuotr. autorė Birutė Zeigienė

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content