„BandFest“ – su pučiamųjų muzika ir dovanomis Kauno gimtadieniui

Su pavasario šiluma, po metų į Kauno pagrindines gatves sugrįžta „BandFest“. Pučiamųjų instrumentų garsai šiemet vėl išvilios į gatves kauniečius ir miesto svečius. Kiekvienas reiškinys turi savo istoriją, kokie yra „BandFest“ istorijos puslapiai?  Šis festivalis šiemet rengiamas trečią kartą, tačiau jo pirmtaku drąsiai galime laikyti 2002 metais atsiradusį festivalį „Padūduokim Kaunui“, kurio iniciatorius – Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“. 

2021 metais, švenčiant minėto orkestro 60 – metį „Padūduokim Kaunui“ atgimė nauju, „BandFest“ pavadinimu. Iniciatyva tęsia pučiamųjų žanrų tradicijas, seka pasaulines pučiamųjų instrumentų tendencijas ir atsinaujinimo procesus. Tokiam tikslui kiekvienais metais susiburia pučiamųjų muzikuomenė ir karaliauja tas, kuris valdo pučiamųjų instrumetą ar visą orkestrą. Ką naujo ir įdomaus žada šiųmetinis „BandFest“?  Festivalis vyks gegužės 20, 26 ir 27 dienomis. Dešimt pučiamųjų instrumentų orkestrų iš visos Lietuvos, džiazo orkestras, solistai, šokėjos, lietuvių liaudies instrumentų skambesys – tokia įvairia ir turtinga puokšte švęsime pavasarį, šėliosime Kauno gimtadienio maratone ir „Kiemų šventėje“. Kur ir kada bus galima pasimatyti su dalyviais?

Pirmas susitikimas, gal net – susidūrimas vyks gegužės 20 dieną. Šeši orkestrai iš Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio, Palangos, Marijampolės ir festivalio šeimininkas – Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ su muzika įveiks 1621 metrus Laisvės alėjoje ir 830 metrus Vilniaus gatvėje. Todėl yra visai reali galimybė vaikštant šia trajektorija susidurti su… tūbomis, egzotiškai atrodančiais suzofonais ar tiesiog, orkestrantų būryje sutikti savo pažįstamą ar bičiulį. Stabtelėję Nepriklausomybės aikštėje, prie kino centro „Romuva“, Laisvės alėjos fontano, Kauno miesto savivaldybės, Kauno centrinio pašto, Istorinės LR Prezidentūros Kaune ir Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos, orkestrai atliks specialiai parengtas muzikines programas. Kadangi „BandFest“ sutampa su Kauno gimtadieniu, „Palangos orkestras“ ir Šiaulių pučiamųjų orkestras pagros maršus, kuriuos visada jie groja savo muzikantų gimtadienių proga, o Marijampolės pučiamųjų orkestras žadėjo būtinai pagroti savo miestui skirtą Kazio Daugėlos maršą – taip pat kaip pasisveikinimą su Kaunu ir kauniečiais. Eisenų startas – 17 val., tad galima pasirinkti patinkančią vietą ir pasiruošti pučiamųjų instrumentų orkestrų muzikiniam kaleidoskopui.

Gegužės 26 dieną – dar daugiau „BandFest“ renginių ir šią dieną 17 val. pirmiausiai atidarys jaunuolynas, kuris visame pasaulyje yra energijos bei kūrybingumo verdenė. Keturi orkestrai iš  Kauno, Kaišiadorių ir Jurbarko muzikuojantis jaunimas atsiveža uždegančių ritmų kūrinius, kuriais kvies stabtelėti arba pašokti Laisvės alėjos muzikinėse stotelėse. Kiekvienas jaunimo orkestras turi savo repertuarinių perliukų, kurie penktadienio pavakarę padės išsklaidyti mokslo ar darbo savaitės rūpesčius. Jurbarko Antano Sodeikos meno mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras „Šventė“  taip pat turi kuo pasidžiaugti – orkestro vadovo Vinco Bakšio iniciatyva su mokytojais ir  orkestru 2022 metais buvo parengtas I-sis  respublikinis pučiamųjų instrumentų orkestrų festivalis „Padūduokim draugiškai Jurbarke“. Savo linksmą ir jaunatvišką orkestro veidą orkestras „Šventė“ ketina atskleisti specialiu Tauragės krašto kompozitoriaus Miko Karoso kūriniu „Žvirblis“.

Po jaunuolyno maršrutų, 19 val. Laisvės alėjoje išgirsime Kauno muzikos ansamblis „Ainiai“ programą, kviečiančią keliauti laiku per kelis žemynus. „Išvykstame iš Lietuvos su Danieliaus Dolskio dainomis ir trumpai paklajoję Argentinos tango bulvarais vėl grįšime į lietuviškus ritmus ir melodijas, kalbą bei esamą laiką“ – taip muzikinę kelionę, neatskleidžiant visų detalių, pristato ansamblio „Ainiai“ koncertmeisteris Narimantas Murauskas. Tą pačią dieną Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ (vyr. dirigentas Giedrius Vaznys) kviečia panaktinėti ir pasimėgauti šokančiais vandens fontanais. 22 val. amfiteatre  prie Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo bažnyčios skambės Nemuno vandenimis apšlakstyti AHA, Queen, Deep Purple ir kiti populiarūs rock hitai. Finalui, gegužės 27 d. 18 val. skambės Lino Adomaičio ir Kauno bigbendo programa.  Joje visi dainuosime apie gražų pasaulį, mus supančius vandenynus, spalvas ir jausmus.

Lietuvos kariuomenės orkestras (kapelmeisteris majoras Egidijus Ališauskas) pasidžiaugė, kad praeitais metais surengė pirmąjį NATO karinių orkestrų festivalį „Lithuania Military Tatoo 2022“, kuriame dalyvavo orkestrai iš JAV, Vokietijos, Nyderlandų, Lenkijos, Latvijos, Belgijos. Palangos orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Vygantas Rekašius) savo programas siekia dokumentuoti, todėl per metus įrašė kelis albumus. Kompaktinė plokštelė „Orkestro vasara“ įprasmina antrą šimtmetį Palangoje puoselėjamai pučiamųjų orkestrų koncertų kurorto parke tradicijai. Marijampolės pučiamųjų orkestras (vadovas Audrius Pučinskas) vienu reikšmingiausiu savo projektu vadina projektą ,,Sūduvos džiazo orkestras”, vykdytą su skirtingais solistais įvairiuose Lietuvos miestuose. Kaip ir praeitais metais, šis orkestras skambesio smagumą kurs su šokiu, šiemet – choreografine grupe „Arabeskas“. Panevėžio muzikinio teatro pučiamųjų orkestrui „Garsas“ (dirigentas Martynas Bražas) 2022 metais buvo derlingi laimėtu pučiamųjų orkestrų čempionato Palangoje 3-sios vietos prizu profesionalų grupėje ir geriausio solisto nominacija (Gediminas Brūzga, saksofonas).

„BandFest vėl bus ne tik muzikos, bet ir geros nuotaikos festivalis, kurį kitais metais skirsime Lietuvos narystės Europos Sąjungos 30 – mečiui. Vadinasi mūsų garsas bus dar galingesnis ir platesnis. Tačiau žiūrėdami į tolimesnius horizontus, kviečiame pasimėgauti šių metų festivalio programa, pabūti gryname ore su muzika ir draugais“, – kvietimu ir kitų metų planais dalinasi „BandFest“ organizatorius ir koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ vadovas Vaidas Andriuškevičius.

„Kauno santaka“ informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content