Literatūrinė – muzikinė kompozicija „Akmenimis sugrįžom iš kelionės“

2023 metų kovo mėn. 13 dieną V. Kudirkos viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje vyko literatūrinė – muzikinė popietė, skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai. Dainavos bei kitų seniūnijų gyventojus, bibliotekos skaitytojus, Kauno bendruomenių asociacijos, Kauno senjorų klubo narius šiltai pasitiko skyriaus vedėja Asta Lastauskienė drauge su darbuotojomis.

„Šimtas dvidešimt keturi parašai, / Šimtas dvidešimt keturi vardai… / Dar tiktai kovas, dar pavasaris jaunas, / Verčiamas puslapis istorijos naujas. / Dar vėjuota ir sninga, tik širdyse šviesu, / Tūkstančiai šviečia viltingų veidų, / Skanduoja minia: Lietuva, Lietuva, / Nuo šiolei vaikams Tu pakilki laisva!…“ – Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, dr. poeto Leono Milčiaus eilėraščio „124“ eilėmis renginį pradėjo Dainavos bendruomenės, Kauno senjorų klubo narė, renginio vedėja Birutė Zeigienė.

Kovo 11-osios šventės proga dalyvius pasveikino Vaikų literatūros skyriaus vedėja Asta Lastauskienė, Dainavos seniūnijos seniūnė Violeta Baltutienė, Šilainių bendruomenės narė, poetė, EP nario Bronio Ropės komandos Lietuvoje vadovė Rūta Bičiuvienė.

Literatūrinę – muzikinę kompoziciją „Akmenimis sugrįžom iš kelionės“ pristatė  Palemono bendruomenės centro (PBC) ansamblis „Marių banga“, vadovaujamas kompozitoriaus Rimanto Vaičekonio.

„Ši programa parengta pagal poeto Vytauto Cinausko (1930–2005) eilėraščius, kuriuose vyrauja prisiminimai apie tremtį, pokario laikotarpį… Optimizmo gaida skamba eilėraštyje „Akmenų žodis Rokiškio bažnyčios šventoriuje“: „Vėl su Jumis, brangieji mūsų žmonės, / Čia susitinkam Viešpaties valia. / Akmenimis sugrįžom iš kelionės, / Kad vėl prie Jūsų būtume šalia…“. Poeto kūrybą įprasminau su tremtinių dainomis. Mes negalime pamiršti tremtinių išgyvenimų, likimo, – mintimis pasidalino ansamblio vadovas, šios programos sudarytojas R. Vaičekonis.

„Vienlangėj grytelėj ratelis tik sukas, / Su žodžiais ten liejas malda. / O tu nežinojai ir nesužinosi, / ko verkė motulė sena…“ – šventės pradžioje nuskambėjo ansamblio atliekama daina „Vienlangėj grytelėj“.

Poeto Vytauto Cinausko eilėraščius: „Vaikystės mišios“, Rūpintojėlis“, „Mūsų jaunystė“, „Ežia“, „Akmenų žodis Rokiškio bažnyčios šventoriuje“ – skaitė ansamblietės Valė Damaševičienė ir Onutė Balčiūnienė. Eilių intarpuose skambėjo ansamblio atliekamos tremtinių dainos: „Kur tas dulkėtas traukinys“, „Upės plauks“, „Sugrįšiu aš“, „Mėgstu vasaros vakarą tylų“…

Violeta Baltutienė pasidžiaugė, kad Kovo 11-tąją, vieną iškiliausių mūsų šalies istorijos datų turi galimybę švęsti kartu su seniūnijos bendruomene. Sveikindama susirinkusius pažymėjo, kad „Atgautą laisvę mes negalime sieti vien su savo asmeniniu gyvenimu, nors mums tai ir yra labai svarbu. Į ją atėjome per skausmingus tvirtybės ir pasiaukojimo išbandymus: tremtis, katorgas, atimtą žodžio ir judėjimo laisvę, todėl labai simboliškas renginio pavadinimas „Akmenimis sugrįžom iš kelionės“.“ Seniūnė padėkojo už nuostabią koncertinę programą, kurios metu susiliejo poezija ir muzika, PBC ansambliui „Marių banga“, vadovui R. Vaičekoniui ir įteikė padėką – „Už literatūrinę – muzikinę kompoziciją „Akmenimis sugrįžom iš kelionės“, minint 33-iąsias Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metines Dainavos seniūnijoje“.

„Simboliška, kad tokią prasmingą datą paminėti susirinkome šioje kultūros salelėje – bibliotekoje. Užliūliuoti „Marių bangos” ansamblio kanklių skambesio, mintimis persikėlėme į tuos lemtingus 1990-uosius, ir neabejotinai pajutome, kiek daug per tuos 33-us metus užaugome: kaip Valstybė, kaip Tauta, kiekvienas iš mūsų. Kiek daug pasiekėme, kaip patobulėjome, ir kiek daug mums suteikė taip sunkiai iškovota Laisvė. Branginkime ją!“, – mintimis pasidalino Rūta Bičiuvienė ir padėkojo ansambliui „Marių banga“.

Šventės pabaigoje nuskambėjusi bendra daina „Lietuva“ (žodž. ir muz. Virginijos Stunžėnienės) sujungė ir sušildė visų širdis. Ansambliečius ir vadovą R. Vaičekonį lydėjo dalyvių nuoširdūs padėkos žodžiai, karšti plojimai, Dainavos bendruomenės narės, tautodailininkės Genovaitės Morkūnienės iškarpyti angeliukai.

 

 

Teksto ir nuotraukų autorė Dainavos bendruomenės narė  Birutė Zeigienė

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content