Europos paveldo dienos’22

Kauno akcentai-1

Rugsėjo 9–18 dienomis per šalį nuvilnys tradicija tapusios Europos paveldo dienos (EPD). Šių metų tema – tvarus paveldas. Kauniečiai galės apsilankyti ekskursijose, dalyvauti edukacinėse paskaitose bei seminaruose. Jų metu kviečiama mokytis iš paveldo objektų, atsigręžti į autentiką, senąsias statybos technologijas, natūralias, tvarias, laiko išbandytas medžiagas.

Ilgaamžės autentikos tema Europos paveldo dienoms pasirinkta neatsitiktinai – šimtametis paveldas gali būti laikomas pačiu geriausiu tvarumo pavyzdžiu. Jis įkvepia mokytis iš tradicijų, būti draugiškesniems aplinkai, suvokti kaip prie tvaresnės ateities prisideda kultūros paveldo išsaugojimas.

Renginių metu ne tik bus atveriamos istorinių pastatų durys, bet ir susipažindinama su jų vaidmeniu ateityje. Pasak organizatorių, paveldinių pastatų renovacija padeda išsaugoti vietos identitetą ir tampa tvarios miesto plėtros dalimi.

Dalyviai kviečiami diskutuoti apie kraštovaizdžio, laukinės gamtos ir biologinės įvairovės išsaugojimą, socialinio tvarumo ir ekologinio turizmo modelių taikymą, renovacijos būdus ir medžiagas. Taip pat spręsti atliekų mažinimo problemas, rinktis daugkartinio naudojimo medžiagas.

Tikimasi, kad pasisėmus patirties iš paveldo, išmoktos pamokos bus taikomos ir kasdienybėje, mažinant besaikį vartojimą vardan vartojimo. 

Renginiai Kaune

 

→ Rugsėjo 14 d., 18.00–19.30 val. | Kauno apskrities viešoji biblioteka (K. Donelaičio g. 8)

  • Pažintinė paskaita „Tarpukario miestiečių interjerai: tarp modernumo ir tradicijų“ (pranešėja dr. Aistė Dičkalnytė);
  • Edukacinė paskaita „Medinių dirbinių restauravimas: ką galima pasidaryti patiems ir kada kreiptis į specialistą?“ (pranešėjas Kauno kolegijos lektorius, baldų restauratorius Aurelijus Blažinauskis);
  • Ekskursija po Kauno apskrities viešosios bibliotekos pastatą K. Donelaičio g. 8 „Senieji Prekybos, pramonės ir amatų rūmai ir rūmų pirmininko butas juose“.

Išankstinė registracija tel. +370 32 42 44, el. paštas: [email protected].

 

→ Rugsėjo 15 d., 11–13 val. | Kauno menininkų namai (V. Putvinskio g. 56)

Kaunas 2022 – Europos kultūros sostinė“ programos ,,Modernizmas ateičiai“ seminaras, skirtas pastatų prieinamumo iššūkiams bei galimiems sprendimo būdams identifikuoti. Seminare bus pristatomi gerieji pavyzdžiai, kalbama apie dilemas, susijusias su universalaus dizaino architektūroje paieškomis. Seminaro pabaigoje numatoma apibendrinamoji diskusija su auditorija. 

Pokalbį moderuos architektė, dėstytoja ir mokslo darbuotoja Paulina Tota-Stawarczyk, daugiau nei 20 mokslinių publikacijų autorė, daugelio tarptautinių dizaino seminarų ir nacionalinių mokslinių konferencijų dalyvė. Ji bendradarbiauja su nevyriausybinėmis organizacijomis, siekiančiomis pritaikyti pastatus ir miesto viešąsias erdves visiems, konsultuoja bei veda seminarus ir užsiėmimus, kuriant miesto erdvių bei pastatų prieinamumo gaires. 

Antroji moderatorė – architektė, Krokuvos technologijos universiteto Architektūros fakulteto doktorantė Martyna Bednarz. Ji nagrinėja erdvių socialinius ryšius ir prieinamumą. Specialistė nusipelniusi architektūrinio prieinamumo auditavimo, konsultacijų ir architektūrinių projektų vertinimo srityje.

Renginys vyks anglų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą.

Registracija į renginį: https://forms.gle/NyAJBAGJtH72KPR69.

 

→ Rugsėjo 15 d., 16.45 val. | Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų skyrius (K. Petrausko g. 31)

Ekskursija „Petrauskų namų turtai“ – susipažinimas su čia gyvenusių garsių muzikų Kipro ir Miko Petrauskų namų eksterjero ir interjero detalėmis, jų pokyčiais, restauruojant išsaugotas pastato vertingąsias savybes. Dalyviai sužinos kaip keitėsi namo planas, pritaikant jį muziejaus reikmėms, pasižvalgys po fondų patalpas, kuriose saugoma daugybė eksponatų.

Čia visuomenei bus pristatomas tvarus kultūros paveldas per sėkmingai įvykdytus, ar dar vykstančius kultūros paveldo objektų restauravimo ir tvarkymo pavyzdžius.

Išankstinė registracija tel.: +370 696 75737, el. paštas: [email protected].

 

→ Rugsėjo 17 d., 12 val. | prie Lietuvos švietimo istorijos muziejaus (Vytauto pr. 52)

Ekskursija „Vinco Ruzgo šviesos keliu“ –  Lietuvos švietimo istorijos muziejus ir Kauno Vinco Kudirkos viešosios biblioteka kviečia aplankyti pastatus Kauno centre ir senamiestyje, kur tarpukariu veikė muziejaus ir bibliotekos namai. 

Taip pat susipažinti su tikru to meto šviesuoliu, bibliotekininku, muziejininku ir pedagogu Vincu Ruzgu, abiejų įstaigų įkūrėju bei vadovu. 

Išankstinė registracija tel. +370 650 41 018, el. paštu [email protected].

 

Išsami Europos paveldo dienų programa – kpd.lt/epd2022/programa/.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content