Iš Kauno marių dugno ištraukta nuskendusi jachta: narai toliau žvalgys atnaujinamą uostą

Kaune įsibėgėja naujas laivybos sezonas – vaizdingą Neptūno įlanką netrukus užpildys šimtai laivų. Vis didesnio populiarumo sulaukianti akvatorija nuo šiol bus saugesnė ir švaresnė: iš marių sėkmingai ištraukta praėjusią žiemą į dugną nugarmėjusi nedidelė jachta, o modernizuojamas uostas netrukus galės priimti beveik dukart daugiau katerių ir jachtų.

Maždaug 8 metrų ilgio, apie 4 tonas sverianti jachta „Farandole“ daugiau nebekels pavojaus aplinkai ir nebebus taršos šaltiniu naujai atgyjančiame uoste. Neprižiūrėtas laivas prieš kelis mėnesius rastas nuskendęs Kauno marių priekrantėje.

Tvarkant Neptūno įlankos dugną ties nauja pontonine prieplauka narai aptiko „skenduolį“, o „Kauno švaros“ specialistai pasirūpino saugiu jo iškėlimu. Iki šiol šeimininkų nepasigestas turtas išgabentas į miesto ilgalaikio saugojimo aikštelę.

Darbininkai ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, siekdami lokalizuoti galimą aplinkos taršą, aptvėrė vandens paviršiaus plotą naftos teršalus sulaikančiomis ir absorbuojančiomis bonomis. Laivo nuskendimo vieta nupurkšta specialia naftą skaidančia priemone.

Pirminiais duomenimis, žalos gamtai išvengta, tačiau tai dar turės patvirtinti paviršinio vandens mėginius tyrimams paėmę Aplinkos apsaugos agentūros specialistai.

Keletas po vandeniu nugrimzdusių masyvių „radinių“ iš marių ištraukta gerokai anksčiau, pradėjus įlankos tvarkymo darbus. „Kauno švaros“ darbuotojai su narais planuoja tęsti dugno žvalgybas toliau, kad būtų maksimaliai išvalyta įlankos priekrantė nuo bet kokių pavojingų daiktų ir išvengta su tuo susijusių incidentų.

Prieš dvejus metus pirmųjų pokyčių sulaukusi marių pakrantė Petrašiūnų pašonėje su kiekviena diena tampa vis patrauklesniu šiuolaikišku uostu pramoginei ir keleivinei laivybai. Naujoje prieplaukoje šiaurės rytinėje akvatorijos dalyje beveik du šimtai vietų jau pilnai rezervuotos šių metų sezonui, tačiau norinčiųjų yra kur kas daugiau – driekiasi laukiančiųjų eilė.

Reaguojant į išaugusį poreikį, uostą modernizuojanti Kauno miesto savivaldybė numačiusi artimiausiu metu padidinti vietų skaičių įrengiant beveik dar tiek pat pontoninių prieplaukų su lieptais vakarinėje įlankos pusėje. Iš viso čia turėtų patogiai prisišvartuoti per pusketvirto šimto įvairaus dydžio laivų.

Bene ryškiausiu atnaujintos erdvės akcentu taps nauja „Bangpūčio“ buriavimo sporto bazė. Jau iškilę būsimų mokyklos pastatų kontūrai – montuojamos konstrukcijos, ruošiamasi pradėti fasadų apdailos darbus, diegti vidaus inžinerines sistemas.

„Dabar pats veiksmo įkarštis – statybvietė kai kur aptverta, kad rangovai galėtų netrukdomi dirbti. Jau greitai ši vieta taps nauju traukos tašku mieste. Galima pamiršti senus laikus, kai ten šeimininkaudavo tvoromis ir vartais apsistatę veikėjai – tai bus visiems prieinama žalia miesto erdvė tiek buriuotojams, laivų šeimininkams, tiek ir visų kauniečių laisvalaikio pasivaikščiojimams“, – sako miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Aplink įlanką sutvirtinta krantinė, įrengtas slipas patogiam laivų nuleidimui ir iškėlimui iš vandens. Netoliese statomas kapitonatas su visa reikiama infrastruktūra. Prasidėjus sezonui veiks ir kolonėlė ant vandens saugiam degalų atsargų laivų bakuose papildymui.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content