Pabėgėliai nuo karo Ukrainoje ramybę randa Kaune: apgyvendinamos šeimos, vaikai jau lanko mokyklas

Beveik keturi šimtai nuo karo bėgančių ukrainiečių laikinam prieglobsčiui pasirinko Kauną. Šeimos ir našlaičiai saugiai apgyvendinti, pasirūpinta maitinimu, psichologine ir socialine pagalba, vaikų ugdymu, darbo paieškomis suaugusiems žmonėms. Miestas sulaukė tvirtos gyventojų bei verslo paramos – jau dabar pasiruošta suteikti saugią pastogę apie pusantro tūkstančio žmonių ir toliau plečiamas galimų vietų skaičius.

Nebus tik laikini miesto svečiai

„Kaune jau įsikūrė apie pusantro šimto ukrainiečių šeimų, paskutinę naktį dar atvyko kelios dešimtys našlaičių su lydinčiais asmenimis. Žmonės nuvargę, praleidę keletą bemiegių parų kelyje.

Mūsų pareiga – suteikti saugų ir kiek įmanoma komfortiškesnį prieglobstį, visapusiškai jais pasirūpinti – nuo migracijos dokumentų sutvarkymo, įdarbinimo, medicininės, socialinės ir psichologinės pagalbos iki kokybiško vaikų ugdymo mokyklose. Tikimės artimesnio bendradarbiavimo su institucijomis nacionaliniu lygiu, kad ukrainiečiai būtų nukreipiami į Kauną, o mūsų miestas pasirūpins, kad jie čia nesijaustų tik laikini svečiai“, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasak jo, miestas sistemingai planuoja pagalbą Ukrainai ir nuo karo bėgantiems šios šalies žmonėms. Nuoseklus paskutinės savaitės darbas leido užtikrinti greitą, koordinuotą ir saugų ukrainiečių priėmimą Kaune. Laikinam ir ilgesniam prieglobsčiui iš viso paruošta apie 1500 vietų.

Taip pat pasirūpinta pagalbos priemonėmis, maitinimu, medikamentais, viešojo transporto lengvatomis, parengti vaikų užimtumo algoritmai, sklandi jų integracija į Kauno mokyklas.

Kauniečiai tiesia pagalbos rankas

„Žmonių susitelkimas ir noras  padėti – neįtikėtinas. Savaitgalį, kol vieni geradariai pildė autobusus humanitarine parama Ukrainos miestams, kiti susibūrė į talką Kulautuvoje. Pavieniai gyventojai, šeimos su kūdikiais vežimėliuose susirinko nešini šluotomis, valymo priemonėmis, grėbliais ir net kibiru saldainių, kad paruoštų buvusį ligoninės kompleksą nuo karo bėgantiems žmonėms.

Esame nuoširdžiai dėkingi kiekvienam už skirtą laiką ir pagalbą“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų centro vadovas Paulius Keras.

Pašnekovas pastebi, kad sklandus bei geranoriškas savivaldos veikimas išvien su gyventojais ir ištisomis bendruomenėmis leidžia užtikrinti efektyvią pagalbą.

Kauno miestas visus veiksmus koordinuoja su valstybinėmis institucijomis, humanitarinę pagalbą teikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis – Raudonuoju Kryžiumi, Caritu, „Maisto banku“, „Gelbėkit vaikus“ ir Maltos ordinu.

Stipresnis paramos koordinavimas

Gyventojai, norintys padėti į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams apgyvendinimo ar pavežėjimo paslaugomis, prašomi užpildyti anketą tinklalapyje stipruskartu.lt.

Karo pabėgėlių registracijos ir paskirstymo punktai šiuo metu veikia Alytuje (Pramonės g. 1B) ir Marijampolėje (Parko g. 9). Čia pirmiausia turi kreiptis į Lietuvą atvykę Ukrainos piliečiai, neturintys gyvenamosios vietos – per tris paras jiems suteikiami reikiami dokumentai gyvenimui Lietuvoje ir kita būtinoji pagalba. Tokių centrų tinklą numatoma plėsti – vienas iš punktų artimiausiu metu bus įsteigtas ir Kauno mieste.

Prireikus, Kaunas pasiruošęs siųsti autobusus į registracijos centrus ar parsivežti asmenis iš Lenkijos-Lietuvos pasienio.

Kauno mieste ukrainiečių apgyvendinimo procesus pavesta koordinuoti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biurui (tel. +370 661 69345). Kauniečiai, savarankiškai atvežę pabėgėlius, dėl apgyvendinimo ir kitos miesto pagalbos šiuo metu turėtų kreiptis būtent į šį laikiną registracijos centrą.

Platesnė informacija: bit.ly/kaunas-ukraina.

Kauno pagalba žmonėms, bėgantiems nuo karo Ukrainoje:

  • Pusantro tūkstančio apgyvendinimo vietų – paruoštos erdvios patalpos Kulautuvoje, pabėgėlius priima ir keli miesto viešbučiai. Aktyviai prisideda patys kauniečiai, siūlantys savo namus bei kitus būstus šimtams ukrainiečių.
  • Mokyklose jau mokosi dvi dešimtys Ukrainos vaikų, dar tiek pat laukiama artimiausiu metu. Pasirūpinta nemokamu maitinimu. Įstaigos galėtų priimti kelis tūkstančius moksleivių ir apie 250 darželinukų. Pamokos vyks ukrainiečių, rusų, anglų ar lietuvių kalbomis. Daugiau informacijos dėl jų ugdymo organizavimo Kaune: [email protected].
  • Daugiau kaip dvi dešimtys socialinių darbuotojų tiesiogiai kontaktuoja su Kaune apsistojusiais karo pabėgėliais – aiškinasi jų individualius poreikius, nukreipia pas psichologus, švietimo, užimtumo, migracijos ar kitus specialistus. Prireikus, bendradarbiaujama su nevyriausybinėmis organizacijomis dėl trūkstamų daiktų ar paslaugų.
  • Ukrainiečiams užtikrintos nemokamos kelionės miesto viešuoju transportu.
  • 500 tūkst. eurų iš miesto biudžeto paskirti kokybiškam ukrainiečių apgyvendinimui, medikamentams, maitinimui ir kitiems būtiniems poreikiams.
  • Pavieniai kauniečiai ir iniciatyvūs verslai į specialiąją sąskaitą pervedė dar beveik 15 tūkst. eurų. Tarp didžiausių paramos teikėjų – bendrovės „EOLTAS“, „Medingas“ ir „Gravera“.
  • Savivaldybė kreipiasi į verslo atstovus, kviesdama padėti ukrainiečiams įsidarbinti Kaune. Galintieji pasiūlyti darbo vietas registruojami el. paštu [email protected] arba telefonu +370 616 45772. Čia taip pat priimami siūlymai dėl patalpų apgyvendinimui, prisidėjimo lovomis, čiužiniais ar nemokamu maitinimu.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content