Sosnovskio barščius būtina naikinti

sosnovskisSosnovskio barštis (Heracleum sosnowskyi) vienas iš pavojingiausių tiek aplinkai, tiek žmonių sveikatai invazinis augalas. Jis plinta labai sparčiai, dideliuose žiedynuose kiekvienas augalas kasmet subrandina dešimtis tūkstančius sėklų, didžiausi barščiai – net iki 100 tūkst. sėklų, jas išbarsto maždaug 4 metrų spinduliu. Net iki 95% sėklų išlieka gyvybingos keletą metų. Sosnovskio barštis sunkiai išnaikinamas dar ir todėl, kad jis atželia iš šaknų net pjaunamas kelis kartus. Užaugina iki 10 cm storio šaknį, kurią giliai, iki 60 cm įleidžia į žemę.

Visos augalo dalys kaupia daug ypač stipraus alergeno – furanokumarino. Sosnovskio barščio sultyse yra medžiagų, kurios saulėje įjautrina odą ir gali sukelti 1-3 laipsnio odos nudegimus – iššoka vandeningos pūslės, kurios dažnai plyšta ir sunkiai gyja arba gali atsirasti rudų pigmentinių ilgai išsilaikančių dėmių[4

Sosnovskio barštis  — augalų rūšis, nuo 2001 m. Lietuvoje įtraukta į Kenksmingų ir naikintinų laukinių augalų ir grybų rūšių sarašą. Šį, ne tik kenksminga, bet ir pavojingą sveikatai augalą, būtina naikinti. Todėl, jeigu žemės savininkai ar kiti žemės naudotojai nenaikina piktžolių, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 107 str. ir Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklių 25.14. punktą – „palikti netvarkomą, apleista invaziniais augalais ir piktžolėmis nuosavybės teise priklausantį, nuomojama, naudojamą ar kitaip valdomą žemės sklypą” yra draudžiama ir gali būti taikomos sankcijos dėl neprižiūrimų plotų ( įspėjimas arba piniginės baudos).

Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyrius Sosnovskio barščius privalo naikinti tik Savivaldybės arba Valstybinėje žemėje.

Centro seniūnijos informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content