Pirmasis šalyje: Kaunas patvirtino programą priedangų įrengimui daugiabučiuose

Papildomi avariniai išėjimai, ventiliacijos, apšvietimo ir vandens tiekimo sistemų įrengimas, instaliacijos sutvarkymas su galimybe pajungti autonominį elektros tiekimą, pastato konstrukcijų stiprinimas. Tokias priemones Kaunas numatęs finansuoti gyventojams pagal naujai patvirtintą Priedangų įrengimo daugiabučiuose namuose programą. Jos tikslas – užtikrinti kauniečiams saugias patalpas gyvenamojoje aplinkoje. Sulaukus vieningo miesto tarybos pritarimo, savivaldybė jau šiemet skirs lėšas naujoms priedangoms įrengti.

Investicija į civilinę saugą

„Daugiabučiuose gyvena didžioji dalis kauniečių, todėl priedangų įrengimas juose yra būtinas. Esame iš arti susipažinę, kaip turimus resursus išnaudoja Lenkija, Suomija, miestai partneriai Ukrainoje. Jų žinias bei patirtis pasitelkėme ir ruošdami šią iniciatyvą. Tai žingsnis link geresnės savivaldybės gyventojų parengties ekstremalioms situacijoms ir būdas pagerinti miesto bendruomenės saugumą“, – pasakojo Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Priedangų daugiabučiuose programos tikslas – skatinti kauniečius įsirengti saugias erdves savo namuose su papildomu miesto finansavimu. Taip senos statybos namai bus įveiklinti ir pritaikyti galimiems civilinės saugos poreikiams.

Šiuo metu Kaune yra 287 priedangos, kurios galėtų suteikti trumpalaikę apsaugą maždaug trečdaliui gyventojų. Miesto skaičiavimais, iš 304 tūkst. nuolatinių savivaldybės gyventojų maždaug 74 proc. kauniečių gyvena daugiabučiuose.

Naująją programą antradienį svarstę miesto tarybos nariai vienbalsiai pritarė tokiam sprendimui. Atitinkamai bus koreguojamas miesto strateginis planas ir atlikti reikiami biudžeto pakeitimai, numatant skirti lėšas šiai iniciatyviai jau šiemet.

Padengs daugumą kaštų

Programoje numatytas finansavimas gali siekti iki 100 proc. daugiabučio namo laikančiųjų konstrukcijų ar projekto ekspertizės kaštų, taip pat lėšos skiriamos statybos techninei priežiūrai bei realiems priedangų įrengimo darbams.

Į paramą pretenduoti galės trijų ir daugiau butų gyvenamasis namas. Daugiabutyje gali būti ir negyvenamųjų patalpų – prekybos, administracinių, viešojo maitinimo ir kitų. Iš gyventojų gautas paraiškas nagrinės specialiai tam sudaryta darbo grupė.

Kauniečiai su miesto prisidėjimu daugiabučiuose galės įsirengti papildomus avarinius išėjimus iš priedangų, sustiprinti ar pagal poreikį naujai pastatyti jų apsaugines konstrukcijas. Taip pat finansavimas apims geriamojo vandens tiekimo, saugojimo ir nuotekų šalinimo, oro filtravimo sistemų bei avarinio apšvietimo įrengimą. Tuo pačiu galės būti sutvarkyta elektros instaliacija su galimybe pajungti autonominį energijos tiekimo šaltinį.

Savarankiška miesto iniciatyva

Atnaujintame LR Aplinkos ministerijos Statybos techniniame reglamente (STR) apibrėžti aiškūs reikalavimai priedangų, kolektyvinių apsaugos statinių įrengimui naujuose objektuose. Jie bus pritaikyti jau statomuose ir naujai projektuojamuose pastatuose Kaune: „Mokslo salos“ muziejuje,  Lengvosios atletikos manieže ir kitur.

Nors valstybė iki šiol nėra nustačiusi privalomų reikalavimų dėl priedangų įrengimo senos statybos namuose, Kaunas siekia tinkamas jų erdves maksimaliai priartinti prie STR reikalavimų. Naujoji Priedangų įrengimo daugiabučiuose namuose programa parengta vadovaujantis šiuo dokumentu. Tokios iniciatyvos Kauno miestas savarankiškai ėmėsi pirmasis šalyje.

Priedanga laikomas statinys, patalpa, inžinerinis įrenginys ar kitas objektas, kuriame gyventojai trumpą laiko tarpą išvengtų grėsmių gyvybei ar sveikatai oro pavojaus atveju, apsisaugotų nuo netiesioginio apšaudymo, kitų rizikų karinės agresijos metu: atakų iš orlaivių, raketų, artilerijos ugnies sukeltų sprogimo smūgio bangų, skeveldrų, nuolaužų ar atsitiktinių kulkų.

Kauno mieste patvirtintų priedangų sąrašas skelbiamas svetainėje Kaunas.lt, polapyje „Civilinė sauga“.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content