Kauną užplūs skandinaviškos kultūros banga

Paskutinę balandžio savaitę Kaunas tradiciškai kviečia iš arčiau pažinti skandinavišką kultūrą. Dalyvių laukia gausi renginių programa: parodos, norvegų kalbos pamokos, protmūšis, paskaitos bei diskusijos, ekskursijos ir žygiai. Muzikos mylėtojus džiugins Hilde Louise Asbjørnsen ir Kauno bigbendo koncertas bei visą savaitę vainikuosiantis berniukų choro iš Danijos pasirodymas.

Dešimtmečius skaičiuojanti draugystė

„Kaunas palaiko ir stiprina glaudžius ryšius su miestais-partneriais Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje bei Danijoje. Su dauguma jų draugystė trunka ilgiau nei du dešimtmečius. Kuriame bendrus projektus, dalinamės gerosiomis patirtimis švietimo, kultūros, aplinkos apsaugos, jaunimo mainų, transporto, savivaldos ir kitose srityse. Tradiciškai šį bendradarbiavimą įprasminame Skandinavijos dienų renginiais, skatindami kauniečius geriau pažinti šių šalių kultūrą“, – kalbėjo Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Pasak jo, šiemet miestas pasitinka jubiliejines – jau penktąsias – Skandinavijos dienas Kaune, tad atitinkamai parengta ir išskirtinė renginių programa. Kauniečiai kviečiami aplankyti parodas, dalyvauti įvairiose diskusijose, protmūšyje, kalbų pamokose bei koncertuose.

Mankštos ir kūnui, ir protui

Vienas išskirtinesnių šiaurietiškos savaitės renginių – Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Skandinavijos kalbų ir kultūrų antrakursių rengiamas protmūšis. Norintieji išmėginti savo žinias ir proto vikrumą, kviečiami į balandžio 23 dienos viktoriną. Pavienius dalyvius ir 3–5 žmonių komandas organizatoriai prašo iš anksto registruotis internetu: https://bit.ly/registracija-protmusiui

Turiningų išbandymų besižvalgantys moksleiviai balandžio 24 d. laukiami norvegų kalbos ir kultūros dirbtuvėse. 8–10 klasių auklėtiniai turės progą „palaužyti liežuvius“ mokantis norvegų kalbos, iš arčiau susipažinti šios šalies kultūra. Renginys vyks anglų kalba.

Po smegenų mankštų kauniečiai kviečiami pajudėti ir fiziškai. Balandžio 28-ąją Šiaurės šalių pėdsakų Kaune ieškos ekskursija „Skandinavai Kaune“, o aktyvesnio judesio šalininkai galės sudalyvauti ir šiaurietiško ėjimo treniruotėse. Jos numatytos balandžio 23 ir 25 dienomis.

Konferencija, forumas ir diskusijos

Skandinaviškos savaitės renginių programą praturtins įvairūs pristatymai bei aktualios diskusijos. Balandžio 22 d. vyks vieša prof. dr. Sigutės Radzevičienės paskaita „Šiuolaikinė Švedų literatūra: ištakos ir tendencijos“. Pranešėja apžvelgs šiuolaikinių švedų literatūros autorius bei jų kūrinius.

Balandžio 24 d. prof. dr. Saulius Pivoras pristatys monografiją „Lietuva Švedijos Baltijos politikoje 1917–1991 m.: nuo pripažinimo iki jo atsinaujinimo“.

Tą pačią dieną vyks ir švietimo forumas: Šiaurės šalių atstovai paskaitoje „Psichiką veikiančių medžiagų prevencija mokykloje. Vertingoji Skandinavijos šalių patirtis“ dalinsis praktika bei sėkmės istorijomis apie kovą su psichiką veikiančiomis medžiagomis mokyklose.

Paskaitų ciklą vainikuos balandžio 25–26 dienomis vyksianti Šiaurės–Baltijos šalių konferencija „Atsakas į vaikų ir jaunimo nusikalstamumą Šiaurės ir Baltijos šalyse: kaip veiksmingai reaguoti į didelę riziką?“. Diskusijų metu planuojama aptarti veiksmingesnę ir specializuotą pagalbą jaunimui, eksperimentuojančiam su psichoaktyviomis medžiagomis.

Pažintis per vaizdus ir garsus

Kauniečiai ir miesto svečiai laukiami Skandinavijos dienų savaitės parodose bei koncertuose nuo balandžio 22 iki gegužės 6 dienos. Prie Kauno miesto savivaldybės Laisvės alėjoje veiks fotografijų paroda, kviečianti pažinti  mūsų miestus-partnerius: Tamperė, Vekšė, Linšiopingas, Odensė, Vestlandas.

Dar viena paroda įsikurs ir iki gegužės 1 d. veiks Kauno „Akropolyje“. Žaisminga „Pepės Ilgakojinės“ ekspozicija kvies pasigrožėti vaikų piešinių konkurso darbais. Juose mažieji autoriai savaip interpretuoja švedų rašytojos Astridos Lindgren pasakos pagrindinę veikėją ir jos nuotykius.

Kauno bigbendas drauge su Norvegijos džiazo dainininke Hilde Louise Asbjørnsen balandžio 27 d.  pakvies į spalvingą koncertą kino centre „Romuva“. Skambės kūriniai iš viešnios autorinio albumo. Gausią renginių savaitę vainikuos Kopenhagos Karališkosios koplyčios berniukų choro pasirodymas Kauno valstybinėje filharmonijoje balandžio 30-osios vakarą.

Daugiau informacijos apie „Skandinavijos dienas Kaune 2024“ ir išsami renginių programa – internete: bit.ly/skandinavija-kaune.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content