Robotikos čempionate varžytis su rusais atsisakiusiems kauniečiams – miesto apdovanojimai

Kauno jėzuitų gimnazijos robotikos komanda „LitBot“, pademonstravusi vertybinį požiūrį Italijoje vykusiame „FIRST Tech Challenge“ Europos čempionate ir atsisakiusi varžytis su rusais, sulaukė savo gimtojo miesto įvertinimo. Kauniečių ketveriukė apdovanota burmistro Jono Vileišio medaliais. Gimnazijai už jaunimo pilietiškumo ugdymą įteikta Kauno simbolio „Tauro“ statulėlė.

Roboto kūrėjai Jokūbas Vasiliauskas ir Jonas Zaleckas, nepaisydami rizikos iškristi iš tolesnės kovos Europos čempionate, atsisakė varžytis poroje su rusais. Nepaisant to, gimnazistai pateko į finalą ir užėmė pirmąją vietą aljanse su kitomis dviem komandomis.

„Perspėjome ir organizatorius, ir pačią rusų komandą. Prieš turnyrą buvo išsiųstas raštas, prašyta, kad Lietuvos komandų neporuotų su rusais. Ir vis tiek suporavo. Niekas niekaip nereagavo. Iš mūsų pusės tai buvo tylus protestas prieš tai, kas vyksta“, – pasakojo „LitBot“ komandos mentorė Edita Zarembienė.

Simboliška, jog žinia iš Italijos apie vertybėmis grįstą mūsų šalies atstovų poelgį Lietuvą pasiekė Kovo 11-ąją, minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Principinis moksleivių ir juos lydėjusių mokytojų sprendimas neliko nepastebėtas.

Jau po savaitės į posėdį susirinkusi Kauno miesto savivaldybės Apdovanojimų komisija vienbalsiai pritarė siūlymui apdovanoti Kauno jėzuitų gimnaziją ir jos auklėtinius. Įstaigai perduota Kauno miesto simbolio „Tauro“ statulėlė už jaunimo pilietiškumo ugdymą. Robotikos komandos nariai pagerbti Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvariniais medaliais už drąsų, atsakingą, kilnų ir pilietiškai brandų poelgį.

„Gyvename Kaune – idėjų ir patriotiškumo mieste. Todėl tikriausiai nereikia stebėtis, kad kauniečių gimnazistų sprendimas šįkart buvo būtent toks. Tuo pačiu turime padėkoti ir mokyklai, kuri ugdo šiuos jaunus žmones.

Tikiu, kad ruošiantis šioms varžyboms ir nuvykus jose dalyvauti, buvo įdėta daug darbo. Visgi, pamindami savo triūsą, jūs apsaugojote pilietiškas vertybes. Tai gali būti prilyginta žygdarbiui. Darbas ir tikėjimas tuo, ką darai, yra labai svarbu“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Apdovanojimų komisijos pirmininkas Benjaminas Želvys.

Dešimtokas J. Zaleckas ir vienuoliktokas J. Vasiliauskas Italijoje vykusiame Europos čempionate dalyvavo savo pačių sukonstruotu ir programuotu daugiau kaip 6 tūkst. eurų vertės robotu. Jau kitą mėnesį jaunieji robotikos inžinieriai ruošiasi kelionei į JAV. Pernai Hjustone vykusiame pasaulio čempionate Kauno jėzuitų gimnazijos robotikos komanda iškovojo sidabrą.

„Sezonui pradėjome ruoštis praėjusių metų rudenį. Kasmet yra numatoma konkreti užduotis, misija, kurią turi atlikti dalyvių sukonstruotas robotas. Šiemet reikėjo rinkti šešiakampes figūrėles, vadinamas pikseliais. Robotas turi jas pakelti ir padėti į reikiamas vietas. Visas detales pirkome patys, kūrėme brėžinius, pjaustėme. Siekėme, kad valdyti robotą būtų kuo paprasčiau, – apie pasiruošimą čempionatui kalbėjo moksleiviai, ateityje planuojantys studijuoti inžinerijos mokslus. – Robotika susideda iš matematikos, fizikos, informacinių technologijų ir kitų sričių. Visa tai labai praturtina žinių bagažą.“

Jau bemaž dešimtmetį robotikos tradicijas Kauno jėzuitų gimnazijoje puoselėjantis ir auklėtinius į šiuos užsiėmimus įtraukiantis technologijų mokytojas Albertas Juškauskas šyptelėjo, kad „LitBot“ komandos nariai kartais klasėje prie savo projektų užsibūna iki pat vėlumos: „Yra buvę, kai jie prašė administracijos nejungti signalizacijos, nes jie vakarais norėjo dar ilgiau padirbėti prie robotų. Vaikinai tikrai skiria labai daug laiko ir šita veikla užsiima iš visos širdies.“

Kauno jėzuitų gimnazija savo komandų pasiekimais robotikoje garsėja nebe pirmus metus. Praeityje kauniečiai ne kartą tapę absoliučiais nugalėtojais ir savo trofėjų kolekcijoje saugo Lietuvos bei pasaulio čempionų titulus.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content