Pirmasis lietuviškas stalo žaidimas apie atliekų rūšiavimą „Ekomonstriukai“

Pilname aplinkosaugos iššūkių pasaulyje kaip niekad svarbu yra rasti naujus būdus šviesti visuomenę tvarumo klausimais. „Ekomonstriukai“ – pirmasis stalo žaidimas apie atliekų rūšiavimą Lietuvoje – tai Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (Kauno RATC) novatoriška iniciatyva. Žaidimas sujungia pramogas ir edukaciją, pažadina smalsumą, jį jau spėjo pamilti vaikai. Tokia edukacinė priemonė kuria ekologiškai sąmoningą visuomenę. 

Įtraukiančių edukacinių priemonių poreikis didėja

Kauno RATC ne tik tvarko komunalines atliekas, įstaiga taip pat vykdo visuomenės švietimo ir edukacinę veiklą.

„Kasmet stengiamės pasiūlyti visuomenei kažką naujo. Matome prasmę edukuoti visus, tačiau pernai nusprendėme susitelkti į vaikus – juk jie mūsų ateitis. Pagalvojome, jog spalvinimo ir užduočių knygelės, dažnai pasitelkiamos vaikų mokymui, šiek tiek pabodo, be to, jų ir taip yra daugybė. Stalo žaidimas yra ir smagus, ir paveikus arba tiesiog kitoks būdas jauniesiems moksleiviams išmokti bei įsiminti svarbiausias rūšiavimo taisykles“, – apie idėjos gimimą pasakoja Kauno RATC vadovas Laurynas Virbickas.

Jis taip pat prideda, kad poreikis naujoms edukacinėms formoms atsiranda dar ir dėl to, kad atliekų tvarkymo sistema vis tobulėja, atsiranda naujų rūšiavimo taisyklių, kurias visuomenė ne visuomet lengvai priima ar supranta. Tad įtraukiančių aplinkosauginės edukacijos priemonių poreikis yra labai aktualus.

Į teisingą rūšiavimą – su „Ekomonstriukais“

Žaidimas skirtas 5–12 metų vaikams, tačiau savo rūšiavimo žinias kartu žaisdami gali pasitikrinti ir  vyresni moksleiviai bei suaugę. Kauno RATC edukacijos ir viešųjų ryšių specialistė Julija Dudutė  formuoja  teisingus Kauno regiono priešmokyklinukų ir pradinukų atliekų rūšiavimo įgūdžius vesdama edukaciją „Pažaiskime Ekomonstriukais“ darželiuose, mokyklose.

Ji pastebi, kad mažuosius labiausiai įtraukia patys monstriukai ir lenktynių azartas. „Kai pristatau vaikams šešis spalvotus nuotaikingus žaidimo personažus, matau susidomėjimą jų akyse. Jie iškart renkasi labiausiai patinkantį monstriuką ir nekantrauja žaisti“, – sako J. Dudutė.

Metant kauliuką ir vaikštukais keliaujant žaidimo lenta sutinkami monstriukai, kurie mėgsta skirtingas atliekas. Sustojus reikia iš savo turimų atliekų žetonų išsirinkti teisingą ir pamaitinti langelyje esantį monstriuką jam patinkančiomis atliekomis. Ėdas mėgsta mišrias atliekas, Dūžis – stiklo, Kartona – popieriaus ir kartono, Blizgė – plastiko ir metalo, Puvinys – maisto, o Dičkis – stambiąsias atliekas.

Įdomumas didėja žaidėjams artėjant link finišo: reikia ne tik jį pasiekti pirmam, bet ir nebeturėti žetonų rankose – visos atliekos turi būti teisingai sumaitintos ekomonstriukams.

Skatinamas aplinkosauginis sąmoningumas

Kauno RATC, siekdamas ugdyti aplinkosauginį sąmoningumą ir užtikrinti ilgalaikį švietimą, ne tik nemokamai vyksta į švietimo įstaigas su edukaciniu užsiėmimu „Pažaiskime Ekomonstriukais“. Įstaiga taip pat padovanojo po žaidimą visoms Kauno regiono mokykloms, kuriose vykdomas pradinis ugdymas bei darželiams, turintiems priešmokyklines grupes. Vasaros atostogų metu „Ekomonstriukus“ buvo galima sutikti  Kauno RATC „Atiduotuvių kiemo“ palapinėje regiono miestų ir miestelių šventėse. Čia žaidimą išbandė gausus būrys smalsuolių.

Akylesni žaidėjai pastebės, kad tvarumas užkoduotas ir žaidimo fizinėje formoje. Žaidimo taisyklės atspausdintos ant popieriaus; dėžė, lenta ir žetonai pagaminti iš kartono; vaikštukai ir kauliukas – mediniai. Visos šios medžiagos yra perdirbamos, lengvai suyrančios ir gautos iš atsinaujinančių išteklių.

Įvertinimas žaidėjų bendruomenėje

Kauno RATC stalo žaidimas „Ekomonstriukai“, nominuotas tapti geriausiu 2023-ųjų žaidimu vaikams Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos organizuojamuose apdovanojimuose „LT Game Awards 2023“.

„Ekomonstriukai“ jau spėjo užkariauti vaikų, išbandžiusių žaidimą Kauno RATC edukacijose, širdis. Juo džiaugiasi beveik 200 mokyklų ir darželių Kauno regione auklėtiniai. Ir nors nominacija apdovanojimuose džiugina, svarbiausias yra vaikų įvertinimas, jų teigiamos emocijos. Didelę prasmę teikia žinojimas, kad formuojami teisingi jaunosios kartos atliekų rūšiavimo įgūdžiai.

Kur ir kada galima pažaisti?

Sekite naujienas ir dalyvaukite konkursuose laimėti žaidimą socialiniame tinkle Facebook: https://www.facebook.com/kaunoatliekutvarkymocentras

Visa informacija apie edukacinį užsiėmimą „Pažaiskime Ekomonstriukais“ ir registracija: https://www.kaunoratc.lt/edukacine-veikla/

Kauno RATC informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content