Karo niokojamam Charkivui Kaunas perdavė 20 miesto autobusų

Nuo karo Ukrainoje pradžios paramą miestams partneriams teikiantis Kaunas ėmėsi dar vienos iniciatyvos. Okupantų nusiaubtam antram pagal dydį šalies miestui Charkivui perduota 20 autobusų, kurie ne vienerius metus ištikimai tarnavo kauniečiams, kursuodami miesto gatvėmis.

Raketų sutrikdytas susisiekimas

„Kaunas nuolat palaiko ryšį su miestais partneriais karo niokojamoje šalyje. Praėjusį rudenį savivaldybės atstovai lankėsi Ukrainoje ir asmeniškai susitiko su Charkivo meru Igoriu Terekhovu. Sužinoję, kad nuolatines atakas patiriantis miestas turi rimtų iššūkių su viešuoju transportu, pasiūlėme jiems pagalbą – perleisti dvi dešimtis senesnių autobusų. Jie iki šių dienų dar sėkmingai riedėjo Kauno gatvėmis, todėl neabejotinai pasitarnaus ir ten“, – teigia Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Pirmieji šeši autobusai jau pasiekė Ukrainą. Juos iš Kauno išvairavo praėjusią savaitę čia viešėję Charkivo Tramvajaus depo darbuotojai. Pasak vairuotojų, šiuo metu maršrutams mieste atstatyti esamo transporto neužtenka, tad Kauno pagalba taps didele paspirtimi.

„Žmonės palengva grįžta į miestą, todėl būtina gaivinti viešojo transporto maršrutus. Charkivas yra netoli sienos su rusija. Miestas kiekvieną dieną apšaudomas, nuolat atskrenda raketos. Jų kelias tetrunka apie pusę minutės, todėl kartais, kaukiant sirenoms, bėgti slėptis tiesiog beprasmiška. Praėjusią savaitę šalia pasienio kelios raketos praskriejo pro mano namus. Gerai, kad nukrito šalia, į mišką. Žmonės nenukentėjo, bet infrastruktūra – apgadinta. Didžiausia mūsų viltis, kad karas pagaliau baigsis.

Per bombardavimus pažeistos šildymo sistemos, metro ir tramvajaus linijos, todėl pagrindinis susisiekimo transportas liko autobusai, o jų irgi labai daug suniokota“, – apie esamą situaciją kalbėjo autobuso vairuotoju Charkive dirbantis Aleksandras.

Iki karo miestą aptarnaudavo savivaldybės įmonė ir privatūs pervežėjai – kasdien į gatves išriedėdavo kone 500 transporto priemonių. Prasidėjus okupantų atakoms, privatininkai iškart nutraukė veiklą, liko tik miesto viešasis transportas – apie šimtas autobusų.

Įvairiapusė pagalba ukrainiečiams

Dar 2022 metų kovą bendrovė „Kauno autobusai“ paruošė ir ukrainiečiams perdavė dešimt autobusų, pakrautų humanitarine siunta. Tąkart karo krečiamos šalies žmonėms maisto produktus ir būtiniausius daiktus aukojo neabejingi kauniečiai.

Šį kartą išvykimui paruošta 20 autobusų – techniškai tvarkingi ir eksploatuoti tinkami devyni „Solaris“, kuriuos bendrovė 2004–2005 m. įsigijo visiškai naujus. Likusieji – 2006 m. gamybos „Volvo“, į Kauną atkeliavę prieš šešerius metus.

„Šie autobusai dar prieš keletą dienų kursavo Kauno gatvėmis. Šeši iš jų – jau Charkive. Jei turime galimybę padėti, negalime likti abejingais. Net ir maži darbai gali daug, todėl įvairiais būdais prisidedame prie pagalbos ukrainiečiams. Stengiamės padėti ne tik likusiems savo šalyje, bet ir bėgantiems nuo karo siaubo bei radusiems saugų prieglobstį Kaune“, – sako „Kauno autobusų“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Bendrovė ne tik perduoda transporto priemones, bet ir užsiima karo pabėgėlių integracija į darbo rinką. Šiuo metu joje dirba 24 Ukrainos piliečiai, sėkmingai vežantys kauniečius miesto ir rajono maršrutais.

Parama nuo pirmų karo dienų

Kaunas Ukrainos žmonėms pagalbą ir paramą teikia nuo pat karo pradžios. Jau pirmomis dienomis imta rūpintis pabėgėlių apgyvendinimu, maitinimu, būtinomis socialinėmis paslaugomis.

Miestas suteikė patalpas Žeimenos gatvėje, kur įsikūrė vienas iš keturių Lietuvoje veikiančių Tarptautinės Ukrainos mokyklos filialų.

Tūkstančiai žmonių sulaukė Kauno savivaldybės iniciatyva skirtų vienkartinių išmokų. Ukrainiečiams užtikrintos nemokamos kelionės miesto viešuoju transportu – per dvejus metus iš viso išduota apie 16 tūkst. elektroninio bilieto kortelių. Dabar tokia lengvata naudojasi apie 6,4 tūkst. pabėgėlių.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content