Informacija dėl liftų priežiūros

Informuojame daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdytojus (administratorius, pirmininkus ir jungtinės veiklos sutarties įgaliotinius), kuriuose yra senesni nei 25 m. liftai, užtikrinti jų priežiūrą pagal teisės aktų nustatytus privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus.

Lietuvos Respublikos potencialiai pavojingų įrenginių priežiūros įstatymo 1996 m. gegužės 2 d. Nr. I-1324 (nauja redakcija 2020-05-01 įsakymas Nr. A1-401, toliau – Įstatymas) 12 straipsnyje numatyta, kad įrenginių savininkai privalo užtikrinti saugų įrenginių naudojimą, reikiamą techninę būklę ir nuolatinę priežiūrą pagal priežiūros norminių aktų ir įrenginių techninių dokumentų reikalavimus visą įrenginio naudojimo laiką, bei sudaryti sutartį su akredituotąja įstaiga dėl potencialiai pavojingo įrenginio techninės būklės tikrinimo. Įsakymo 10 punkte yra numatyta, kad „pasibaigus lifto gamintojo ar įrengėjo nustatytam lifto naudojimo laikui, o jeigu jis nenustatytas, po 25 metų nuo pirmosios lifto naudojimo dienos lifto savininkas turi sudaryti sutartį su akredituotąja potencialiai pavojingų įrenginių techninės būklės tikrinimo įstaiga dėl lifto keliamų pavojų nustatymo ir rizikos vertinimo pagal Lietuvos standartą LST EN 81-80 „Liftų konstravimo ir įrengimo saugos taisyklės. Naudojami liftai. 80 dalis“. Akredituota įrenginių techninės būklės tikrinimo įstaiga, atlikdama lifto techninės būklės tikrinimą, pateikia savo išvadas dėl pavojaus ir rizikos šalinimo būdus.

Vadovaujantis  Įstatymu, prašome kreiptis į akredituotąsias įstaigas ir sudaryti sutartis dėl lifto keliamų pavojų nustatymo ir rizikos vertinimo atlikimo. Akredituotų įstaigų ekspertams pateikus išvadas dėl būtinųjų priemonių lifto saugai ir šių priemonių įgyvendinimo terminų pagal standarte LST EN 81-80 nurodytus prioriteto lygius nustatymo, gyventojai galės priimti sprendimus dėl tolimesnio lifto naudojimo ar nenaudojimo ar keitimo nauju.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content