Kaunas ruošiasi kvartalų (R)EVOLIUCIJAI: parengta daugiabučių aplinkos atnaujinimo programa

Vaikų žaidimo ir sporto aikštelės, nauji pėsčiųjų takai, daugiau apšvietimo – tik keletas privalumų, galinčių užtikrinti didesnį komfortą gyventojams. Kauniečiams, nutarusiems atnaujinti savo daugiabučius, miestas įsipareigoja nemokamai atnaujinti visą aplinką prie namų. „Šilti namai – jaukūs kiemai“ – su tokiu šūkiu Kaunas inicijuoja naują programą (R)evoliucija. Pirmieji susitikimai su gyventojais jau įvyko – kūrybinėse dirbtuvėse aptartos dviejų Vilijampolės kvartalų sutvarkymo perspektyvos.

Daugiau patogumų ir jaukumo

Siekiant tikslingai planuoti tolesnį daugiabučių teritorijų atnaujinimą, praėjusių metų pradžioje miestas užsakė senųjų kvartalų transformacijos urbanistinę studiją. Profesionalai atliko aktualius tyrimus ir suformavo pagrindinius perplanavimo bei pastatų atnaujinimo principus.

Šiemet parengta Gyvenamųjų vietovių teritorijų tvarkymo programa.

„Pavasarį visuomenę supažindinome su projekto vizija. Pradėjome konsultuotis su pačiais gyventojais ir pagal jų išreikštus pageidavimus tobulinti brėžinius. Kitas svarbus žingsnis – programos patvirtinimas. Joje numatyta visa eiliškumo seka – nuo diskusijų iki miesto finansinio prisidėjimo. Tam būtinas tarybos pritarimas“, – sako Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas.

Davus startą būsimai programai, kauniečiai turėtų galimybę miesto lėšomis iš pagrindų atnaujinti savo gyvenamąją aplinką – nuo požeminių tinklų iki tvarkingų laisvalaikio erdvių ir patogių stovėjimo aikštelių įrengimo. Tačiau tam reikalinga viena esminė sąlyga – gyventojų apsisprendimas atnaujinti savo daugiabučius.

Būtent apie tai kalba ir programos šūkis: „Šilti namai – jaukūs kiemai“.

„Urbanistai vis garsiau kalba apie pabaigos link artėjantį tokių pastatų gyvavimo terminą. Gyventojams kasmet gali tekti dažniau remontuoti vis labiau byrančius sovietmečiu statytus daugiabučius. Norėdami išvengti didesnių problemų, už iniciatyvą atsinaujinti daugiabučius mainais siūlome nemokamą aplinkos sutvarkymą“, – prideda G. Barčauskas.

Diskusijos kūrybinėse dirbtuvėse

Dar šią savaitę urbanistai drauge su gyventojais kūrybinėse dirbtuvėse aptarė kelių Vilijampolės kvartalų perspektyvas. Daugelis pabrėžė būtinybę daugiau dėmesio skirti pėsčiųjų infrastruktūrai – ištrupėjusių takų, apšvietimo, parkavimo vietų atnaujinimui ir žaliųjų plotų sutvarkymui.

Savivaldybės administracijos užsakymu urbanistai rengia iš viso 40 kvartalų atnaujinimo schemų. Jos taps pirminiu atspirties tašku tolesnėms diskusijoms ir kauniečių pageidavimams, kaip jie patys įsivaizduotų savo gyvenamąją erdvę.

„Turime tikslą daugiabučių aplinką paversti rekreacine erdve. Gyventojai nori elementarių dalykų – suoliukų, šiukšliadėžių, patogių ir automobiliais neužstatytų takų. Kalbame apie „15 minučių miestą“ – gyvenamojoje vietoje turi būti patogu pasiekti ir parduotuvę, ir netoli esančias švietimo, sveikatos ar kitas įstaigas. Girdime gyventojų lūkesčius ir esame pasirengę juos paversti realybe.

Visa tai suderinę su pačių daugiabučių namų atnaujinimu, turėtume ne tik puikų estetinį vaizdą, bet ir realius patogumus gyventojams, tvarkingas poilsio erdves“, – neabejoja vienas iš parengtos urbanistinės studijos autorių, kūrybinių dirbtuvių moderatorius Martynas Marozas.

Nuo pokalbių iki realių darbų

Programą (R)evoliucija sudarys šeši žingsniai. Kauno būsto modernizavimo agentūra (KBMA), bendradarbiaudama su Kauno savivaldybės administracija, pradės nuo dialogo su kvartalo gyventojais, įsiklausant į jų norus ir lūkesčius. Išanalizavę surinktus duomenis, specialistai organizuos kūrybines dirbtuves ir pagal pastabas paruoš gyventojų balsų daugumos patvirtintą aplinkos atnaujinimo schemą.

Įveikus pirmus tris etapus, kauniečiai taps realiais pretendentais miesto finansavimui gauti. Kauno savivaldybė biudžeto lėšomis pasirengusi padengti sklypo formavimo, techninio projekto rengimo ir pačių gyvenamųjų vietovių sutvarkymo kaštus. Jau kitąmet planuojama skelbti pirmąjį paraiškų priėmimo laikotarpį sklypo formavimo procedūroms.

„Norime pabrėžti, kad miestas daugiabučių aplinkos netvarkys tol, kol gyventojai nesiryš atsinaujinti savo pastatų. Sulaukę kauniečių iniciatyvos, teritorijas tvarkysime pagal jų pageidavimus“, – tikina G. Barčauskas.

Į paramą pretenduoja gyvenamųjų daugiaaukščių grupės – erdviškai susiję daugiabučių namai. Programa netaikoma statiniams ir infrastruktūrai, kurie gyvenamosiose vietovėse statomi, įrengiami, rekonstruojami ar remontuojami komerciniais tikslais, siekiant juos naudoti prekybai ar paslaugoms teikti.

Daugiau informacijos: www.kbma.lt. Rūpimais klausimais konsultuoja KBMA specialistai telefonu +370 649 48495 arba el. paštu info@kbma.lt.

Kauno miesto taryba dėl Gyvenamųjų vietovių teritorijų tvarkymo programos sprendimą priims artimiausiame posėdyje gruodžio 19 dieną.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content