Kauniečiai nusprendė: Aleksandro Jogailaičio skulptūra iškils Ramybės parko pakraštyje

Ukrainos skulptorių sukurtas monumentas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Aleksandrui Jogailaičiui įamžinti kitąmet papuoš Ramybės parko prieigas. Beveik dvi savaites trukęs balsavimas – baigtas: daugiau kaip pusė respondentų pasisakė už būsimą erdvę paminklui Miško gatvės ašyje, priešais sankirtą su Vytauto prospektu.

Mecenato Prano Kiznio fondo dovana Kaunui atras savęs vertą vietą: Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Aleksandro Jogailaičio skulptūrai išrinkta vaizdinga „karališka“ vieta.

Kauniečiai buvo kviečiami išreikšti savo nuomonę internetu, renkantis vieną iš trijų siūlomų vietų arba pasiūlant savąją. Prie galutinio sprendimo savo balsais prisidėjo daugiau kaip 1,3 tūkst. apklausos dalyvių.

Daugiau kaip pusė visų simpatijų – 688 balsai (53 proc.) – teko Ramybės parko prieigoms ties Miško gatve. Antruoju pasirinkimu tapo apie trečdalį balsų (35 proc.) pelnęs Mažasis ąžuolynas šalia Kauno apskrities viešosios bibliotekos. Vos 12 proc. balsavusiųjų pasisakė už žalią erdvę Draugystės parke.

Sulaukta ir vieno pasiūlymo – Nemuno krantinėje, prie Senojo uosto.

LDK kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Aleksandro Jogailaičio skulptūra iškils simboliškoje vietoje. Aplink jau esama istorinių monumentų, o priešais, kitapus Vytauto prospekto – vieno žymiausių tarpukario architektų Edmundo Alfonso Fryko suprojektuota pirmoji privati lenkų gimnazija (dabar – Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija).

„Ši Prano Kiznio iniciatyva padovanoti Kaunui istorinės asmenybės skulptūrą – originalus būdas priminti šiandieninei visuomenei apie iškilią mūsų tautos praeitį. Kiekvienas save gerbiantis lietuvis turi tai pažinti“, – įsitikinęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Aleksandras Jogailaitis, anot istorikų, XV a. pabaigoje–XVI a. pradžioje įnešė reikšmingų pokyčių puoselėjant valstybingumą, išsaugant ir įtvirtinant lietuvių kalbą. Istoriniuose šaltiniuose minimas jo rūpestis Kauno parapija bei Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika. Jo tėvas, LDK valdovas Kazimieras Jogailaitis, Kaunui yra suteikęs vieną seniausių privilegijų, kuria patvirtino ir praplėtė miesto teises.

Monumentas Aleksandrui Jogailaičiui kuriamas Ukrainos sostinėje Kyjive. Jį iš bronzos lieja skulptoriai Olesius Sidorukas ir Borisas Krylovas. Šių menininkų darbų esama daugelyje Europos šalių. Tarp jų – ir kauniečiams gerai žinoma Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ prie Kauno pilies.

Planuojama, kad naujoji skulptūra Kaune iškils jau ateinančiais metais ir galėtų būti atidengta per vieną iš valstybinių ar miesto švenčių.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content