Kaune iškilmingai atidengtas obeliskas Angelams sargams

Ketvirtadienio popietę Kaune atidengtas „Paminklas Lietuvos policijai – Ginti. Saugoti. Padėti.“ – padėkos ir pagarbos ženklas gėrio sergėtojams. Skulptūra įprasmins istorinę datą – artėjantį Lietuvos policijos vardo šimtmetį. 

„Kauną puošia vis daugiau menininkų kūrinių – miestas tapęs savotišku muziejumi po atviru dangumi. Jo eksponatus žmonėms miela pamatyti, nusifotografuoti.

Turime Vytį, Taurą, greitai iškils ir Didžiojo kunigaikščio Aleksandro Jogailaičio skulptūra, kuriai vietą renka patys kauniečiai. Dabar atidengiame paminklą Angelams sargams. Visa tai ne vien grožiui – čia yra Lietuvos istorija, ją privalome pažinti, prisiminti ir gerbti“, – apie simbolinę naujų akcentų reikšmę kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Iškilmingoje obelisko atidengimo ceremonijoje dalyvavo pareigūnai ir Lietuvos policijos veteranų bendruomenės. Skulptūrą pašventino ir susirinkusiuosius palaimino kardinolas Sigitas Tamkevičius, Bažnyčios vardu dėkojęs teisėsaugininkams už pasiaukojančią tarnybą visuomenės gerovei ir linkėjęs Aukščiausiojo globos kasdieniuose darbuose.

Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla dėkojo iniciatyvos autoriams ir projekto įgyvendintojams: „Šis simbolis yra kaip pagarbos išraiška buvusiems, esamiems ir būsimiems policijos pareigūnams dėl jų kasdienės veiklos. Už tai, kad jie gina, saugo, padeda kiekvieną dieną, naktį, negailėdami savo jėgų. Tai yra simbolis Angelams sargams.“

Sveikinimo žodį tarė ir Lietuvos policijos veteranų asociacijos pirmininkas Vytautas Navickas, atidengtą obeliską įvardijęs kaip istorinį atminties simbolį.

„Kaunas ne kartą tvirtai įrodė, kad gerbia istorinę atmintį, vertina didelius projektus bei kuklius artefaktus, saugančius mūsų valstybės istoriją“, – sakė V. Navickas.

Naujasis obeliskas dedikuotas artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui. Nors milicininkai-savanoriai šalyje veikė jau nuo 1918-ųjų, tik 1924 metų sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją.

Idėjos autoriai – pirmasis Lietuvos policijos departamento generalinis komisaras, generolas Petras Liubertas bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis.

Paminklo vieta šalia Vytauto prospekto numatyta neatsitiktinai. Ji pažymėta jau gerokai anksčiau rengtame Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekte.

Kūrinio autorius – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas ir skulptorius prof. Arūnas Sakalauskas. Vienas jo kūrinių – Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ jau daugiau kaip penkerius metus puošia vaizdingą erdvę prie Kauno pilies. Projektą rengė architektas Kęstutis Mikšys.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content