„Erasmus+“ projektas „For a sustainable world, not the climate, change yourself“

Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazija įgyvendino tarptautinį „Erasmus+“ projektą „For a sustainable world, not the climate, change yourself“. Projekte, kurio tema „Tvarumas ir klimato kaita“, dalyvavo 5 šalys: Turkija, Rumunija, Portugalija, Slovakija ir Lietuva. Projektą koordinavo Turkijos mokykla Ashabi Kehf Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, esanti Tarsus mieste. Lietuvai projekte atstovavo Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazija.

Pirmasis dalyvių susitikimas vyko 2022 m. gegužės 8–14 dienomis Timišoaros Liceul Tehnologic „Azur“, Rumunijoje. Šio susitikimo metu organizuotos veiklos buvo skirtos rūšiavimo temai. Pirmąją dieną projekto komandos dalyvavo atidarymo ceremonijoje miesto taryboje, pristatė savo šalis ir mokyklas, klausėsi mero Alin Nica sveikinimo kalbos ir dalyvavo ekskursijoje po miestą.

Kitos susitikimo dienos nestokojo įvairių veiklų. Projekto dalyviai lankėsi vokiečių šeimai priklausančioje įmonėje „Heraeus“, kuri verslą pradėjo dar 1660 m., įkūrus vaistinę, o šiandien, tapusi holdingu, turi daugiau nei 16000 darbuotojų 40 pasaulio šalių. Timišoaroje veikiančios įmonės, kuri gamina litavimo medžiagas, keramines plokštes, padengtas varine folija ir naudojamas elektronikos įrenginiuose, darbuotojai supažindino projekto dalyvius su įmonės veikla, papasakojo apie skiriamą dėmesį ekologijai, pavojingų atliekų rūšiavimą ir perdirbimą.

Didelio susidomėjimo sulaukė vaporetto – tai viešojo transporto rūšis, skirta keliauti vandens kanalais ir upėmis. Bega kanalu, naudojamu susisiekimui bei prekybai ir jungiančiu Rumuniją su Serbija, kartu su partneriais plaukėme iki vienos seniausių hidroelektrinių Rumunijoje, pradėtos eksploatuoti 1910 m. Vėliau, susirinkę į kūrybines dirbtuves ir bendradarbiaudami skirtingų tautybių komandose, projekto dalyviai iš plastiko, elektroninių, žaliųjų bei popieriaus atliekų sukūrė ir pristatė roboto modelį, paveikslą bei įvairius papuošimus. Šis susitikimas sudarė galimybę pažinti Rumunijos kultūrą bei istorinį paveldą – projekto dalyviai kartu keliavo į Huniadų pilį, kuri yra didžiausia ir viena labiausiai lankomų Rumunijoje, grožėjosi tolumoje nusidriekusiomis Transilvanijos Alpėmis.

Antrasis projekto dalyvių susitikimas, skirtas žiedinės ekonomikos temai, vyko m. rugsėjo 12–16 dienomis Viseu mieste, Portugalijoje 2022 m. Susitikimą su partneriais gimnazijos komanda pradėjo apsilankymu Alves Martins gimnazijoje. Sugiedoję himną, mokytojai ir mokiniai diskutavo apie tvarumą jų mokymosi įstaigose, vėliau tądien dalyvavo priėmime miesto merijoje ir susipažino su Viseu lankytinomis vietomis.

Antrąją susitikimo dieną Aveiro miestelyje veikiančiame Mokslo centre aplankėme interaktyvias ekspozicijas, stebėjome įvairius fizikos ir chemijos reiškinius. Apžiūrėję Aveiro senamiestį, vykome Atlanto vandenyno pakrantėje įsikūrusį miestelį Kosta Nova, pasižymintį išskirtiniu namų dekoru. Lankydamiesi paplūdimyje diskutavome apie mikroplastiko taršą pasauliniame vandenyne.

Trečiąją susitikimo dieną klausėmės paskaitos apie žiedinę ekonomiką, tvarią žemdirbystę bei jų poveikį žmonių gyvenimo būdui bei sveikatai ir dirbome grupėmis: mokiniai kūrė vaizdo filmus tvarumo tema, o mokytojai dalinosi patirtimi apie ekologinių temų integraciją į ugdymo turinį bei pristatė savo įstaigose vykdytas veiklas. Žinoma, susipažinome su Portugalijos kultūros bei istorinį paveldu – aplankėme Koimbra, viduramžiais buvusią Portugalijos sostinę, garsėjančia XII amžiuje pastatytais ir iki šių dienų išlikusiais pastatais bei vienu seniausių Europoje universitetu, įkurtu 1290 metais. Grožėjomės universiteto botanikos sodu, žavėjomės Joaninos biblioteka, gausia senų ir retų spaudinių, bei „knygų saugotojais“ – šikšnosparnių kolonija, kurie gaudo knygoms kenkiančius vabzdžius.

Lapkričio 14–18 d. projekto dalyviai iš Rumunijos, Portugalijos, Turkijos ir Slovakijos svečiavosi Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazijoje. Šio, jau trečiojo, susitikimo tema – „Žaliosios tendencijos versle“ – įtraukė projekto partnerius į gausybę veiklų.

Po apsilankymo Kauno miesto savivaldybėje ir apžvalginės ekskursijos po miestą, susitikimo parneriai dalyvavo sveikatinimo veiklose, klausėsi paskaitų apie verslo ir vartotojų atsakomybę siekiant tvarumo, aiškinosi, kodėl žmonės elgiasi aplinkai nepalankiu būdu, o dirbdami grupėmis rengė pristatymus apie tvarumą ir žaliąsias tendencijas versle.

Naujai įgytos ar pakartotos žinios labai pravertė protmūšyje aplinkosaugos tema, o dienos nuovargis dingo apsilankius naujuose Ledo rūmuose ir išbandžius olimpinę sporto šaką – akmenslydį (kerlingą). Susitikimo dalyviai lankėsi UAB „FREDA II“, kurioje gaminami baldai didžiausiam Švedijos koncernui, ir vienoje atliekų tvarkymo lyderių Lietuvoje – UAB „Kauno švara“, kur dalyvavo daugkartinių maišelių gamybos dirbtuvėse. Žinoma, neliko nepažintas ir Lietuvos kultūros bei istorinis paveldas – viešėta šalies sostinėje, grožėtasi Vilniaus panorama iš Gedimino pilies bokšto apžvalgos aikštelės, o Energetikos ir technikos muziejuje dalyvauta ekskursijoje apie tradicinę bei alternatyvią energetiką.

Ketvirtasis „Erasmus+“ projekto „For a sustainable world, not the climate, change yourself“ dalyvių susitikimas, numatytas 2023 m. kovo 12–17 dienomis Turkijoje, Tarsus mieste, neįvyko dėl šalį ištikusio žemės drebėjimo.

Penktasis ir baigiamasis projekto dalyvių susitikimas vyko 2023 m. gegužės 8–12 dienomis Nitros mieste, Slovakijoje. Šio susitikimo metu dalyviai gilinosi į klimato kaitos problemas. Pasveikinimo ceremonijoje dalyvavę projekto partneriai iš Lietuvos, Portugalijos ir Rumunijos (projekto koordinatoriai bei partneriai iš Turkijos į baigiamąjį susitikimą neatvyko) išklausė pristatymo apie Slovakijos švietimo sistemą bei partnerių mokyklą Obchodná Akadémia Nitra. Kiekvienos šalies atstovams sugiedojus savo valstybės himnus, laukė ekskursija po Nitros miestą ir kultūrinė programa Nitros pilyje.

Kitos susitikimo dienos taip pat buvo kupinos atradimų: Bojnice pilyje paminėjome Europos Sąjungos dieną, užlipome į 500 metrų virš jūros lygio esantį apžvalgos bokštą, Nitros aeroklube įsikūrusioje ultralengvųjų orlaivių gamybos įmonėje stebėjome šių transporto priemonių gamybos procesą, susipažinome su sklandytuvų valdymo subtilybėmis. Aplankę Slovakijos sostinę Bratislavą, siuntų paskirstymo centre „DPD“ stebėjome siuntų paskirstymo procesus, apžiūrėjome siuntoms išvežioti naudojamus elektrinius automobilius, kurie pasirinkti sąmoningai siekiant sumažinti anglies dioksido išmetimą ir ant kurių įtaisyta įranga, naudojama oro taršai matuoti.

Visas „Erasmus+“ projekto „For a sustainable world, not the climate, change yourself“ 2020-1-TR01-KA229-093093_5 veiklas apibendrino paskutinioji susitikimo Nitroje diena. Projekto dalyviai mokyklos Obchodná Akadémia Nitra vidiniame kiemelyje pasodino medelius ir taip įprasmino projekto tikslą – didinti sąmoningumą apie aplinkosaugos problemas ir ekologiją bei skatinti tvarumą.

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content