Kaune kyla obeliskas angelams sargams

Artėjantis Lietuvos policijos vardo šimtmetis bus paminėtas iškilmingai ir įsimintinai. Istorinę datą įprasmins obeliskas neseniai pradėtoje rekonstruoti Laisvės alėjos dalyje ties Vytauto prospektu. Atsakingoms institucijoms priėjus bendro sutarimo, „Paminklas Lietuvos policijai – GINTI. SAUGOTI. PADĖTI.“ šiomis dienomis jau pradėtas statyti.

Naujasis obeliskas dedikuotas artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui. Nors milicininkai-savanoriai šalyje veikė jau nuo 1918-ųjų, tik 1924 metų sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją.

Idėjos autoriai – pirmasis Lietuvos policijos departamento generalinis komisaras, generolas Petras Liubertas bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis.

Būsimo paminklo vieta šalia Vytauto prospekto numatyta neatsitiktinai. Ji pažymėta jau gerokai anksčiau rengtame Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekte.

Priešais šią erdvę – beveik baigtas rekonstruoti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pagrindinis pastatas (Vytauto pr. 91). Jame tarpukariu dirbo Kauno miesto ir apskrities policijos vadas, čia pat veikė Valstybės saugumo departamentas. Tolesnėje perspektyvoje naujas akcentas lygiuojasi ir su Policijos globėjo – Šv. arkangelo Mykolo – (Įgulos) bažnyčia.

Lietuvos policijos veteranų iniciatyva meno kūriniu įamžinti garbingą šios profesijos vardo šimtmetį iš pradžių sulaukė dvejopų reakcijų – nuo visuomenės palaikymo ir pritarimo iki prieštaringų vertinimų. Vis dėlto idėjos ir skulptūros autoriai šią vasarą surengtame pristatyme visuomenei pagrindė savo sumanymą, esą toks simbolis skirtas ne vien policijos pareigūnų profesijai, bet ir kitiems gėrio sergėtojams.

Šią savaitę po intensyvių diskusijų sulaukta pritarimo ir iš Kultūros paveldo departamento specialistų, tad netrukus oficialiai išduotas leidimas paminklo statybai. Šiomis dienomis pradėti realūs projekto įgyvendinimo darbai, o tuo pačiu įsibėgėjo ir likusios Laisvės alėjos atkarpos rekonstrukcija.

„Šiuo kūriniu akcentuojame tarnybų atliekamą misiją, jos prasmę, pagalbą žmonėms. Bažnyčioje vienas kitam linkime ramybės – atsidėkokime ir tiems, kurie užtikrina ramybę žemėje. Savo pasiaukojančiu darbu tai atlieka ir ugniagesiai gelbėtojai, medikai, ir kariai“, – mintimis dalijosi P. Liubertas.

Buvęs Lietuvos policijos vadovas pridūrė nemažai tokių pavyzdžių matęs svetur – Didžiojoje Britanijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje.

7,7 m aukščio tribriaunio granito obelisko viršūnę papuoš iš visų pusių matomas dvigubas Jogailaičių kryžius, postamente išryškės šviesūs policijos ženklo kontūrai. Ant paminklo plokštumų bus įkomponuotas Lietuvos policijos šūkis: „Ginti. Saugoti. Padėti.“

Jeigu oro sąlygos nesukliudys, angelams sargams skirtas paminklas Kaune iškils per artimiausias 2–3 savaites.

Kūrinio autorius – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas ir skulptorius prof. Arūnas Sakalauskas. Vienas jo kūrinių – Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ jau daugiau kaip penkerius metus puošia vaizdingą erdvę prie Kauno pilies.

Kalbėdamas apie obeliską, žinomas menininkas, kaip sudėtingiausią procesą, įvardijo pačios idėjos išgryninimą. Anot jo, tam prireikė nemažai laiko. Granitą su nerūdijančiu plienu nuspręsta pasirinkti dėl ilgaamžiškumo ir angelų sargų demonstruojamos tvirtybės.

„Idėją brandinome ilgai. Vien eskizo projekto parengimas užtruko metus. Pasirinkimų turėjome daug – nuo figūrinės angelo kompozicijos iki konceptualaus obelisko. Darbas – įdomus. Idėja ne tik nekasdienė, bet skirta tam iškilios profesijos žmonėms. Norėjome ją vienaip ar kitaip atspindėti. Šūkis „Ginti. Saugoti. Padėti.“ atspindės principą, gyvenimą, tarnybą“, – neabejoja skulptorius A. Sakalauskas.

Projektą finansuoja Kauno miesto savivaldybė. Prie jo įgyvendinimo prisidėjo ir lėšas rinkusi Lietuvos policijos veteranų asociacija bei Lietuvos policijos pareigūnai.

A. Sakalausko sukurta akmeninė stela Vasario 16-osios akto signatarams, savo skulptūrine forma primenanti Kaune iškilsiantį obeliską, jau ne vienerius metus puošia valstybės saugomo objekto – Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios – prieigas.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content