Kauno centre įsikurs naujas meninis akcentas: įamžins Laisvės alėjos simbolį – šimtametes liepas

Spalio 12 d. Kauno Laisvės alėjoje įsikurs naujas, ilgaamžis meno objektas. Pačioje pagrindinės pėsčiųjų gatvės širdyje, ant 18 numeriu pažymėto pastato, jau netrukus bus galima išvysti vieno iš Kauno simbolių – šimtamečių liepų – įkvėptą šviesos kūrinį.

Laisvės alėjos liepos daugumai yra tapusios neatsiejama miesto dalimi. Liepomis viena ilgiausių pėsčiųjų gatvių Europoje apsodinta dar 1851 metais –  šimtamečiai medžiai pergyveno ne vieną istorinį, o taip pat ir architektūrinį, miesto veidą keičiantį pokytį. Jau netrukus liepos simbolis įgaus ir naują pavidalą –  medžio formos instaliacija papuoš vieno iš Laisvės alėjos pastatų fasadą. Tikimasi, kad šviesos objektas ne tik įsilies į aplinkinę architektūrą, bet ir praeiviams kels malonias asociacijas, galbūt net taps nauja susitikimų vieta.

„Tenka keliauti ir stebėti, kaip menas rezonuoja su verslu, kiek menas atneša temų, spalvų, naratyvų, diskusijų kitose šalyse. Iš tikrųjų, gatvės menas švenčia įvairovę, o miestai, kuriuose įsikuria kokybiškas gatvės menas, dažnai laikomi įtraukesniais ir svetingesniais,“ – pasakojimą pradeda nekilnojamo turto bendrovės „Etapas Group“ savininkai. Būtent jiems ir kilo idėja Laisvės alėjoje pristatyti ir miestui padovanoti naują akcentą. Tai – jau ne pirmoji bendrovės įgyvendinta meninė idėja. Anksčiau su „Etapas Group“ pagalba,  menininko Morfai kūrinys „Pozityvus šuo“, papuošė co-living erdvių pastato eksterjerą, neatlygintinai suteiktos erdvės meno propagavimui ir eksponavimui  galerijoje „Nyčės ūsai“ Kauno senamiestyje, organizuojant uždarus objektų pristatymus inicijuoti  šokio performansai.

„Dažnai kūrinius laikome itin slaptai, uždarai, o ši meno instaliacija bus atvira visiems kauniečiams kaip emocinė, kultūrinė investicija. Kartu tai – dalinai ir  skaidrumo parašas,“ pasakoja „Etapas Group“ bendrasavininkas Mindaugas Velička.

Būtent tvari komunikacija ir buvo vienas iš kriterijų, kuriais vadovavosi idėjos sumanytojai. Siekta, kad sprendimas būtų ilgalaikis.  Bendrovės kvietimas Laisvės alėjoje įkurti instaliaciją sulaukė daug dėmesio – buvo pasiūlyta net 10 skirtingų projektų. Keliais atrankos etapais buvo vertinami profesionalių menininkų pasiūlymai, svarstoma išliekamoji ir estetinė kūrinio vertė, buvo siekiama įprasminti „Kauno – Europos kultūros sostinės 2022“ palikimą, kuris paskatino mieste pradėtus pokyčius, suintensyvėjusį kultūrinį ritmą tęsti ir toliau.

Apsvarsčius visus variantus, pasirinktas menininkės Kotrynos Čalkaitės sumanymas „Liepa“. Anot M. Veličkos, aktuali pasirodė idėja panaudoti „Kauno – Europos kultūros sostinės 2022“ projekto logotipe naudotas K raides. Taip pat patiko objekto funkcionalumas – šaltuoju metų laikotarpiu, kai mažai saulės spindulių, o medžiai numeta lapus, instaliacija kurs jaukų apšvietimą mieste. Galiausiai, liepa yra Laisvės alėjos ir Kauno simbolis, artimas miesto gyventojams.

Kotryna Čalkaitė – ne vieną kūrinį Estijos, Lenkijos, Suomijos, Makedonijos festivalių lankytojams pristačiusi menininkė, kurios instaliacijos papuošė įvairias viešąsias erdves ir Lietuvoje.

„Miestas keičiasi, pastatai keičiasi, vieni remontuojami, kiti griaunami, statomi nauji pastatai, žmonės atsikrausto, išsikrausto, gimsta, užauga, pasensta, o liepos kaip stovėjo taip stovi, pergyvendamos miesto veido, laikmečio, istorinių įvykių kaitą. Galvojant apie tai, kokia instaliacija turėtų atsirasti ant sienos, norėjosi perkelti šį ilgaamžiškumo, gyvumo, jaukumo simbolį“, – instaliaciją pristato pati menininkė.

Anot K. Čalkaitės, įgyvendindama projektą, ji pasirinko į detales žvelgti minimalistiškai, o patį kūrinį organiškai įlieti į aplinkinę architektūrą. Instaliacijos formos atkartos paties architekto Mindaugo Miliukščio suprojektuoto pastato vertikalių, horizontalių ir įstrižų elementų formas, o fasadui suteiks gyvumo. Meno kūrinys yra inspiruotas „Kaunas 2022“ tematikos bei logotipo, kurį kūrė dizaineriai, architektai Rokas Sutkaitis bei Julius Seniūnas.

Instaliaciją įžiebti ir naują Laisvės alėjos istorijos lapą atversti bus galima spalio 12 d., 19 val. Vakarėjant nušvis ne tik ant pastato Laisvės alėja 18 įkurta instaliacija, bet ir šalia jo augančios liepos. Vakaro metu bus galima pasiklausyti kompozitoriaus Patrio Židelevičiaus muzikinės kompozicijos, įkvėptos Kauno Laisvės alėjos garsų.

„Liepa – tai Kauno identiteto atspindys, o šiuo atveju toks meninis intarpas dar labiau sustiprina miesto įvaizdį, suartina miesto gyventojus. Kauniečiai jau susitinka „prie pašto“ ar „prie fontano“, galbūt netrukus galėsime susitikti ir prie liepos?“ – svarsto idėjos sumanytojai.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content