Spalio 23–29 d. vyks penktoji Klimato savaitė

Aplinkos ministerija, siekdama skatinti visuomenę atvirai kalbėti apie iššūkius ir galimybes švelninant klimato kaitą, prie jos prisitaikant ir didinant atsparumą, spalio 23–29 d. organizuoja penktąją Klimato savaitę.

Daugiau nei šimtmetį deginant iškastinį kurą, taip pat netvariai naudojant išteklius, pasaulio klimatas atšilo 1,1°C lyginat su ikipramoniniu laikotarpiu. Tai lemia dažnesnius ir intensyvesnius ekstremalius orų reiškinius, kurie kelia vis didesnį pavojų gamtai ir žmonėms tiek Lietuvoje, tiek kituose pasaulio regionuose. Europos Sąjungos „Copernicus“ klimato kaitos tarnyba skelbia, jog šių metų liepos 4-oji buvo karščiausia diena mūsų planetoje per visą stebėjimų laikotarpį, nuo XIX a. pabaigos. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, 2021 m. šalyje užfiksuoti 6 šilumos rekordai, 2022 m. – 13, 2023 m. – jau net 17 šilumos rekordų. Net pusė šilumos rekordų buvo užfiksuoti šiame amžiuje. Tuo tarpu šalčio rekordų – vos septintadalis.

Aplinkos ministerija kviečia savivaldybes, įstaigas, įmones, nevyriausybines organizacijas, bendruomenes, ir kiekvieną pilietį, kuriam rūpi šie klausimai, dalintis nuomonėmis ir kartu ieškoti sprendimų, taip pat skatina aktyviai įsitraukti – ne tik dalyvauti kitų suorganizuotuose renginiuose, bet ir patiems juos inicijuoti.

Norime iš anksto sudaryti Klimato savaitės renginių programą, todėl prašome iki spalio 10 d. užpildyti formą[1] apie ketinamas organizuoti iniciatyvas (formą galite pildyti tiek kartų, kiek renginių norite pasiūlyti). Kilus klausimams galite kreiptis el. paštu [email protected]. Atrinktas iniciatyvas paviešinsime Aplinkos ministerijos informaciniais kanalais.

Atkreipiame dėmesį, jog lapkričio mėn. kviesime minėti Europos atliekų savaitę, kurios tematika siesis su atsakingu vartojimu, rūšiavimu. Tad Klimato savaitei laukiame iniciatyvų, kurios kalba apie galimybes ir iššūkius mažinti klimato kaitą. O apie atsakingą vartojimą, rūšiavimą iniciatyvų lauksime vėliau, kai rengsime renginių tinklelį Europos Atliekų mažinimo savaitei.

Informaciją apie praėjusių metų Klimato savaitės renginius galite rasti portale klimatokaita.lt

[1] Klimato savaitės iniciatyvas galite pateikti užpildydami šią formą: https://forms.office.com/e/qXTMBGwYxw

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content