Muzikinis gidas: Ainiai – Kauno bigbendas – Ąžuolynas

Įprasta, kad rudenį daugelis scenos meno kūrėjų sveikinasi  su naujo kūrybinio sezono pradžia, tačiau koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ kolektyvams jis tęsiasi visus metus. Pavasarį ir vasarą jie muzikuoja atvirose erdvėse, o rudenį ir žiemą klausytojus sutinka įprastose koncertų vietose – Kauno valstybinėje filharmonijoje, bažnyčiose bei kitose salėse.

Kaip ir kiekvienais metais – naują impulsą rudens – žiemos darbams suteiks Pasaulinė muzikos diena, kurią jau įprasta pasitikti su Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“ Laisvės alėjoje. Tokiems susitikimams peržengus antrojo rudens mėnesio slenkstį klausytojų mylimi Kauno kolektyvai kviečia ruoštis ir savo kalendoriuose pasižymėti datas.

Apie būsimus koncertus, programas pasakoja koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ vadovas Vaidas Andriuškevičius: „Šiais metais spalio 13 dieną pasitiksime kompozitoriaus, vargonininko, dirigento, dainininko, pedagogo ir kultūros veikėjo Miko Petrausko 150-sias gimimo metines. Sakome, kad spalį dedikuojame Mikui Petrauskui, nes kviesime net į tris skirtingas programas. Greta operų „Birutė“, „Eglė – žalčių karalienė“ kompozitorius sukūrė daug dainų ir operečių, kurios skambėjo Lietuvoje ir lietuviškų bendruomenių susitelkimo vietose JAV.

Kompozitoriaus jubiliejiniams metams koncertinė įstaiga su savo kolektyvais – Kauno muzikos ansambliu „Ainiai“ ir Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“  inicijavo projektą „Aš ir Mikas“, kurių dėka pažinsime negirdėtus, tik muzikos istorijos puslapiuose minimus M. Petrausko muzikos aruodus. Pasirinkome operetes, kurių kompozitorius sukūrė apie 20 ir kurios prieš šimtmetį stimuliavo Lietuvos muzikinį gyvenimą, įtraukiant mėgėjų chorus ar solistus.

Bendradarbiaujant su Kauno miesto muziejumi ir susipažinus su jų fondų resursais, būsimoms programoms sudėjome medžiagą iš daugiau kaip pusšimčio turimų eksponatų-natų.  Taip Kaune atgims dvi operetės („Girių karalius“, „Šventoji naktis“) ir M. Petrausko operečių programa „Aš ir Mikas“. „Girių karalius“ – tai linksma muzikinė operetė vaikams, kurios aranžuotes ansambliui „Ainiai“ sukūrė kompozitorius Giedrius Svilainis, o režisūrinius sprendimus ir scenografiją įgyvendina dvi menininkės – Giedrė Kriaučionytė-Vosylienė ir Izabelė Narečionytė. Tuo tarpu operetė „Šventoji naktis“ suskambės Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ (vyr. dirigentas Giedrius Vaznys) ir vokalinio ansamblio ACUSTO (meno vadovas ir dirigentas Kęstutis Jakeliūnas) pajėgomis.“

Kauno bigbendas pratęs koncertų seriją „in Jazz“. Pavasarį ir vasarą kauniečiai, vilniečiai, klaipėdiečiai ir šių miestų svečiai galėjo pasiklausyti Kauno bigbendo (vyr. dirigentas Tomas Botyrius) atliekamų programų „Scandinavia in Jazz“, „Grieg in Jazz“, o rudenį ir žiemą laukia dar dvi – „Gėlių vaikai in Jazz“ Vilkaviškyje, „France in Jazz“ Kauno valstybiniame muzikiniame teatre. Jei pirmojoje programoje Kauno bigbendas jungsis su Valstybiniu choru „Vilnius“ ir atliks žavias septinto ir aštunto dešimtmečių lietuviško bigbyto dainas, tai prancūzišką muzikos meniu Kauno bigbendas kurs kartu su pripažintais šios šalies scenos meistrais –  dainininku David Linx ir dirigentu Sylvain Charrier.

Spalio mėnesį nebus pamiršti ir mažiausi lankytojai bei jų tėvelių. Be minėtos muzikinės pasakos „Girių karalius“, visi sės į smagų muzikinį traukinį ir keliaus į Džiazolendą, o pasiilgusiems romantiškų Louiso Armstrongo kompozicijų siūloma nepraleisti koncerto Kauno valstybinėje filharmonijoje, kurioje lietuviškasis džiazo legenda Vytautas Grubliauskas (Kongas) savo balsu ir trimitu primins džiazo meistrą. Verta paminėti, kad spalio mėnesį pirmą kartą Kauno bigbendas dalyvaus tarptautinėje mugėje Ispanijoje WOMEX, kurioje pristatysime savo kolektyvus ir programas. Tad tikėtina, kad iš ten parsivešime gaivių idėjų arba intriguojančių pasiūlymų būsimoms programoms.

Lapkričio mėnesį Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“  pakvies į du pasimatymus. „Tegyvuoja karalius“ – taip vadinasi muzikinė istorija vaikams ir tėveliams, su aktoriumi Tomu Erbrėderiu, apie  įnoringą karalių Maršalą ir jo kelionę. Antrąjį pasimatymą orkestras „Ąžuolynas“ skiria muzikos gurmanams, taip pat visiems „Musica academia“ koncertų ciklo mylėtojams. Šiais metais programoje sulauksime trimitininko Marco Pierobono iš Italijos, kuris atliks jam dedikuotą amerikiečių kompozitoriaus Giancarlo Aquilanti koncertą trimitui. Koncerto data sutampa su Latvijos nepriklausomybės diena, todėl specialiu kūriniu pasveikinsime ir savo kaimynus.

Programoje taip pat skambės viena monumentaliausių XX a. kompozicijų – Claude‘o T. Smitho „Festival Variations“, ispanišku koloritu žaižaruojanti Joaquino Turinos „La Procession du Rocio“, Arvydo Malcio „Vasaros nakties sodai“ ir amerikiečių kompozitoriaus Omaro Thomaso kūrinys „Come Sunday“, kuriame susilieja Johanno Sebastiano Bacho, Duke’o Ellingtono, bliuzo, džiazo ir „R&B“ galios.

Gruodis – tai ne tik Šv. Kalėdų, bet ir tango mėnuo. Kas negirdėjote ir nepatyrėte argentiniečių tango dvasios – siūlome jau dabar nusipirkti bilietus ir keliauti paskui Kauno muzikos ansamblį „Ainiai“ ir tango kultūros erdvės „El tango club Espacio Cultural“ šokėjus į Panevėžį.

O paskutines gruodžio savaites praleisime išties siautulingai. Su Kauno valstybiniu choru (vyr. dirigentas ir meno vadovas Robertas Šervenikas) ir Kauno bigbendu dainuosime kalėdų džiazą, Laura Budreckytė ir Kauno bigbendas atliks svajingą programą  „Ela Fitzgerald Christmas“, o Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ su Valstybiniu choru „Vilnius“ turės net dvi programas. Vienoje skambės kino muzikos meistro Ennio Moricone‘s muzika, kitoje – Josepho N. Martino premjera Lietuvoje – „Appalachian Winter“ („Apalačų žiema“). Jei metų pabaigoje rasis jėgų ir noro su mumis palydėti senuosius metus, kviečiame į  kitus šventinio laikotarpio koncertus Kauno bigbendas arenose suskambės legendinėje roko operoje Jūratė ir Kastytis, o su solistu Dainotu Varnu primins dar vieną džiazo legendą – Franką Sinatrą.

Tikriausiai pastebėjote, kad vardinant programas paminėtas ne tik Kaunas. Linkėtume, kad mūsų klausytojai taptų kultūros turistais ir keliautų ten, kur mes koncertuojame. Tai puiki galimybė ne tik išgirsti mūsų programas, bet ir atrasti išgražėjusius, svetingai nusiteikusius miestus ir miestelius. Apie visus koncertus ir mūsų keliones rasite mūsų internetiniame tinklapyje kaunosantaka.lt, taip pat socialinių tinklų paskyrose, į kuriuos prašome užsukti bet kuriuo paros metu – linksmai trumpą rudens-žiemos programų gidą užbaigia „Kauno santaka“ vadovas Vaidas Andriuškevičius.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content