„FIXUS Mobilis“ kviečia geriau pažinti kultūros paveldą ir būdus juo pasirūpinti

Jau spalį kultūros paveldo statinių valdytojų, prižiūrėtojų ir meistrų lauks FIXUS Mobilis“ edukacinio projekto PASIDAIRYK PATS“ pastatų prevencinės priežiūros dirbtuvės. Jas seks videomokymai ir paveldo priežiūros specialistų paieškos platformos pristatymas.

Kultūros infrastruktūros centro Kultūros paveldo objektų priežiūros ir konsultavimo grupės „FIXUS Mobilis“ naujos iniciatyvos tikslas – skleisti gerąją istorinių statinių prevencinės priežiūros praktiką. Tikimasi, jog projektas „PASIDAIRYK PATS“ padės paveldo šeimininkams ne tik išsaugoti kuo daugiau vertingos autentikos, bet ir sutaupyti.

„Kaip rodo Lietuvos ir kitų šalių kultūros paveldo priežiūros patirtis, rūpintis istoriniais statiniais nuolatos yra kur kas pigiau, nei dorotis su nepriežiūros padariniais. Ar tai būtų dieduko namukas kaime, ar butas senamiestyje, ar dvaras – visiems seniems statiniams reikia nuolatinės priežiūros, kuri praktiškai nieko nekainuoja, tačiau tikrai padeda juos išsaugoti“, – sako projekto vadovė Erika Kielė.

Tinkama paveldo prevencinė priežiūra reikalauja tam tikrų specifinių žinių ir įgūdžių, kurių įgyti pirmiausiai kviečia praktinėse dirbtuvėse. Spalio pabaigoje jose patirtimi dalinsis „FIXUS Mobilis“ is ir išorės ekspertai. Dažniausiai pasitaikančių  paveldo pažeidimų prevencijai ir tvarkymui skirtuose mokymuose daugiausiai dėmesio bus skiriama laikiniems greitiems sprendimams.

„Ir minimali – bet tinkama! – priežiūra, kurią kiekvienas paveldo šeimininkas tikrai pajėgus atlikti savo jėgomis, gali padėti sumažinti žalą, gresiančią paveldo objektui, kol laukiama jo tvarkybos darbų, – pastebi E. Kielė. – Labai svarbu tiesiog laiku fiziškai „pridėti ranką“ ir, kaip mes sakome, „užklijuoti pleistriuką“, – kad pastatas laikui bėgant neprarastų pulso.“

Tiksli „PASIDAIRYK PATS“ dirbtuvių data ir vieta bei išsami programa bus paskelbta spalio pradžioje. Tuomet prasidės ir dirbtuvių dalyvių registracija. Registracijos formos ir kitų detalių apie dirbtuves kviečiama ieškoti FIXUS Mobilis svetainėje, „Facebook“ paskyroje. Jos bus nemokamos, tačiau dalyvių skaičius yra ribotas, todėl ragina ilgai nedelsti ir registruotis.

Pasisemti paveldo prevencinės priežiūros patirties kviečiama ir stebint „PASIDAIRYK PATS“ videomokymus. Edukacinių vaizdo klipų ciklas pristatys praktines apie bendruosius istorinio pastato prevencinės priežiūros principus, vandens nuvedimo sistemų ir stogų priežiūrą, kaip tinkamai atlikti tinko, dažų bei kitų paviršių dangos, statinio aplinkos darbus. Primins kultūros paveldo teisinius reguliavimius ir kitas aktualias temas. Vaizdo įrašai bus laisvai prieinami „YouTube paskyroje.

Nors nuolatinė pačių paveldo šeimininkų priežiūra – nepamainoma, tam tikrais atvejais kvalifikuoto specialisto pagalba vis dėlto neišvengiama. „Kad prireikus specialisto paieškos neužtruktų, kuriame paveldo priežiūros meistrų paieškos platformą – pirmąją tokio pobūdžio Lietuvoje“, – tolimesniais planais dalijasi E. Kielė.

Numatoma, kad visiems laisvai prieinama interaktyvi interneto platforma startuos gruodžio mėnesį.

Projektas „PASIDAIRYK PATS“ finansuojamas 2021–2030 m. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonės „Tvarių prielaidų ir paskatų aktualizuoti kultūros paveldo vertybes sukūrimas“  lėšomis.

„FIXUS Mobilis“ informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content