Vainatrakio kapinėse – daugiau pokyčių: teritorijoje iškils modernus administracinis pastatas, teiks kremavimo paslaugas

Artimiausiems dešimtmečiams laidojimo vietų trūkumą Kaune išsprendusios Vainatrakio kapinės ruošiasi tolesnei plėtrai – dar šiemet prasidės administracinio pastato statybos. Atskirose, specialiai įrengtose patalpose bus teikiamos ritualinės ir kremavimo paslaugos. 2014 metais atidaryta ir reguliariai kompleksiškai tvarkoma laidojimams skirta 40 hektarų ploto teritorija jau dabar turi erdvią automobilių stovėjimo aikštelę, apšvietimą, vaizdo stebėjimo kameras ir net išskirtinius kvartalus.

„Vainatrakio kapinėse plėtra vyksta palaipsniui, pagal poreikį. 2017 metais atidarytas šeimos kapaviečių investicinis kvartalas, o po kelerių metų – gyvūnų kapinės. Dabar  dėmesį skirsime tolesniam infrastruktūros gerinimui, įrengsime administracinį pastatą su galimybe jame teikti kremavimo paslaugas.

Darėme viską, kad toks statinys būtų ne prie gyvenamųjų namų, išlaikant sanitarines zonas. Iki šiol norintieji kremuoti savo artimųjų palaikus turėjo juos vežti į Lenkiją ar Kėdainius, toli esančius krematoriumus.  Netrukus orias, patogias ir prieinamas ritualines paslaugas teiksime ir Kaune“, – sako Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Pagal įmonės „MB Ameba“ parengtą projektą teritorijoje bus statomas vienaaukštis, tamsiai pilkos spalvos pastatas. Fasadams planuojama naudoti klinkerį ir ažūrinį mūrą, o vitrinų stiklą laikys aliuminio konstrukcijos. Natūrali šviesa į patalpas pateks ir pro stoglangius.

„Lygiagrečiai planuojama įrengti objektui reikalingą infrastruktūrą – vandentiekį ir nuotekų tinklus, apšvietimą, viešojo tualeto pastatą, drenažą“, – teigia Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Greta būsimo statinio numatytos betono trinkelių dangos šaligatviai ir važiuojamoji dalis, pritaikytos judėjimo negalią turintiems žmonėms. Taip pat projektuojami pandusai, neįgaliųjų automobiliams numatytos vietos prie įėjimų į pastatą.

Prieš devynerius metus Kauno rajone, Rokų seniūnijoje, oficialiai atidarytose Vainatrakio kapinėse įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, vaizdo stebėjimo kameros, apšvietimas, išasfaltuoti pagrindiniai takai tarp kapaviečių ir atliekų konteinerių aikštelės. Visiems kvartalams prieinamas gręžinys.

2017 m. atidarytas šeimos kapaviečių investicinis kvartalas. Konkrečią laidojimo vietą galima rezervuoti iš anksto ir šeimos narius laidoti greta. Vainatrakio kapinėse įrengtos atskiros vietos musulmonų, stačiatikių, nenustatytos tapatybės ir vienišų asmenų laidojimui.

Čia 2019 m. atidarytos pirmosios Lietuvoje augintinių kapinaitės, skirtos legaliam kauniečių naminių gyvūnų laidojimui.

Šiuo metu Vainatrakio kapinėse užimtas kiek didesnis kaip 5 hektarų plotas. Pasak Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovo Ričardo Čėsnos, pagal vyraujančias tendencijas artimiausioje ateityje numatyta suformuoti mažas kapavietes urnoms.

„Per metus iš viso fiksuojame apie 3 tūkstančius laidojimų. Atsižvelgiant į pastarųjų metų tendencijas, vien Vainatrakyje turimo ploto užteksime tikrai ilgam. Dėl lankytojų patogumo šios kapinės didesnių ar mažesnių pokyčių sulaukia kasmet“, – sakė R. Čėsna, pridėjęs, kad šiuo metu mieste iš viso yra 25 kapinės.

Administracinio pastato statybas Vainatrakio kapinėse planuojama pradėti dar šį rudenį. Darbus atliks viešąjį rangos darbų konkursą laimėjusi bendrovė „Autokausta“.

Projekto ir vizualizacijų autorius: architektė Eglė Baranauskienė

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content