Kaunas pristato viešojo transporto naujovę: aktyvuojami STOP mygtukai

Kitąmet 90-metį pasitinkanti bendrovė „Kauno autobusai“ toliau nuosekliai atnaujina viešojo transporto parką ir diegia naujoves keleivių patogumui. Viena jų – nuo rugpjūčio 1-osios startuojantys sustojimai „pagal pareikalavimą“. Specialistų teigimu, Vakaruose įprasta praktika tausoja viešojo transporto priemones, o kelionės tampa dar komfortiškesnės.

Kelios svarbios taisyklės

Nuo rugpjūčio 1 dienos keleivių bus prašoma vadovautis tiek visiems įprastomis bei žinomomis, tiek ir naujomis taisyklėmis.

Įlipus pro priekines duris privaloma pažymėti „Žiogo“ kortelę ar parodyti vairuotojui elektroninį bilietą telefono ekrane („Žiogo“ išmaniojoje programėlėje), arba nusipirkti vienkartinį bilietą vietoje.

Ketindamas išlipti, autobusui artėjant prie norimos stotelės, keleivis privalės paspausti STOP mygtuką ir saugiai atsistoti prie durų. Ekrane įsižiebus užrašui „Stop“, kitiems keleiviams pakartotinai spausti mygtuko nebereikia.

Vairuotojas stotelėse sustos tik tada, kai, nuspaudus STOP mygtuką, švieslentėje užsidegs atitinkamas užrašas, o keleivis bus pasiruošęs išlipti ir lauks prie išlaipinimo durų. Lygiai taip autobusas ar troleibusas sustos vairuotojui pamačius stotelėje laukiančius keleivius. Dėl to jie raginami „nežaisti slėpynių“ ir būti matomiems.

„Laukdami stotelėje nesislėpkime už paviljono ar dar toliau. Tai ypač aktualu vakaro metu ar paryčiais, kuomet matomumą apsunkina prieblanda. Iš anksto pasiruoškite ir atsistokite, kad būtumėte pastebėti vairuotojo“, – aiškino Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

STOP mygtukų naudojimas ir viešojo transporto sustojimas „pagal pareikalavimą“ didesnės įtakos grafikams neturės. Maršrutai planuojami atsižvelgiant į keleivių srautus, bendruomenių, darboviečių, mokymo įstaigų pageidavimus, todėl tikėtina, kad viešasis transportas vis tiek stos daugelyje stotelių ir dieninių maršrutų laikai dėl to nesikeis.

„Didžioji Britanija, Portugalija, Kanada, Čekija ir daugelis kitų šalių jau seniai taiko šį metodą. Kaunas bus pirmasis Lietuvoje „prikėlęs“ iki šiol nenaudotą STOP mygtukų funkciją. Mūsų prioritetas – komfortiškas, greitas, aplinkai draugiškas viešasis transportas, todėl drąsiai imamės sprendimų, kad toliau pažangiai judėtume pirmyn ir Kaunas išliktų pavyzdžiu kitiems miestams“, – teigė bendrovės „Kauno autobusai“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Dar patogiau keliauti

„Naudojant STOP mygtukus, galėsime užtikrinti komfortiškesnes ir greitesnes keliones. Tai itin aktualu važiuojantiems ne piko metu, vakarais, kai keleivių srautai – itin maži. Jei autobusas ar troleibusas nestos kiekvienoje stotelėje, kelionės tikslą keleivis pasieks greičiau.

Be to, išvengiant „tuščių“ sustojimų, vasarą iš salono neišleisime vėsumos, o žiemos metu iš lauko neprileisime vidun šalčio. Tai prisidės ir prie energijos bei degalų ekonomijos“, – privalumus dėstė UAB „Kauno autobusai“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Pasak jo, tokios keleivių vežimo tvarkos pageidavo tiek viešojo transporto vairuotojai, tiek ir patys kauniečiai, ne kartą išsakę pastebėjimus dėl bereikalingo autobusų stabčiojimo ten, kur nėra įlipančių ar išlipančių. Taigi diegiami pokyčiai turėtų visapusiškai atliepti jų lūkesčius.

Prognozuojama, kad didesnę įtaką STOP mygtukų naudojimas turės ankstyviausiems bei vakariniams reisams – dėl mažo keliaujančiųjų skaičiaus transporto priemonės stos tik ten, kur išties reikia.

„Šiuos pokyčius fiksuosime ir pasitelksime planuodami maršrutus ateityje. Tikimės, kad tai padės ir sutrumpinti kelionės laiką“, – pažymėjo M. Grigelis.

Pagrindiniai keleivių vežėjai Kaune neabejoja, kad naujovė prisidės prie aplinkos taršos mažinimo mieste, o tuo pačiu leis tausoti transporto priemones: mažiau dėvėsis stabdžių trinkelės, hidrauliniai durų mechanizmai ir kitos detalės.

Kampanija „Spausk – nesnausk“

Artimiausiu metu startuos kampanija „Spausk – nesnausk“: viešajame transporte bei stotelėse bus iškabinta vaizdinė medžiaga, padėsianti kauniečiams ir miesto svečiams lengviau perprasti pokyčius. Plakatai ir vaizdo įrašai primins apie naujoves ir ragins keleivius jų vis labiau paisyti.

„Suprantame, kad per daugelį metų susiformavusius įpročius pakeisti per keletą dienų nepavyks. Iki šiol STOP mygtukai buvo tarsi nematomi, o dabar naudosime juos pagal tikrąją paskirtį. Daug dėmesio skirsime viešuoju transportu besinaudojančių žmonių informavimui bei vairuotojų instruktavimui. Rugpjūčio mėnesį keleivių srautai nedideli, tad priprasti laiko tikrai bus“, – sakė M. Grigelis.

Pasak jo, tai padės sustojimams „pagal pareikalavimą“ tapti tokiu pat įpročiu, kaip ir įlipimas į viešąjį transportą pro priekines duris. Planuojama, kad informacinė kampanija tęsis tol, kol kauniečiai ir miesto svečiai pripras prie naujos tvarkos.

 

                                                                                                Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content