Lenkijoje pagerbti Lietuvos didvyriai S. Darius ir S. Girėnas

Netoli Pščelniko kaimo, liepos 16 dieną vyko 90-asis Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žūties metinių minėjimas. Iškilmingame renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda. Taip pat Kauno miesto ir rajono bei Varėnos rajono savivaldybių delegacijos.

Lakūnų žūties vietoje aukotos šv. Mišios,  jų atminimas pagerbtas gėlių vainikais.

Tuo tarpu savaitgalį Kaune vykusią Aviacijos šventę aplankė daugiau kaip 20 tūkstančių žiūrovų. Šįmet šventė buvo dedikuota legendiniams lakūnams ir jų žygdarbiui.

Pirmadienį Aukštųjų Šančių karių kapinėse taip pat aplankyta Atlantą įveikusių pilotų amžinojo poilsio vieta, padėtos gėlės. Čia nuskambėjo trys atminimo salvės – už Lietuvą, Lietuvos Kariuomenės Karines oro pajėgas, S. Dariaus ir S. Girėno atminimą.

Pagarbą žuvusiems išreiškė Kauno miesto savivaldybė, Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos, visuomenės organizacijų, nuo karo kenčiančios Ukrainos atstovai, poetė rašytoja Irena Jacevičienė, kauniečiai.

1933 m. liepos 15 d. pakilę iš Niujorko, lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlantą ir liepos 17 dieną žuvo Pščelniko miške, tuometinės Vokietijos Soldino apylinkėse (dabar – Lenkijos teritorija).

Pasaulinės aviacijos istorijoje šis skrydis minimas kaip vienas iš tiksliausių. Lakūnai iki katastrofos vietos per 37 val. 11 min. nuskrido 6411 km. Pasiektas antras rezultatas pasaulyje pagal skrydžio nuotolį ir ketvirtas pagal ore išbūtą laiką.

                                                                                                                   Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content