Kaune minima Vaikų globos savaitė: gimtadienį atšventęs gerovės centras „Pastogė“ tęsia pažintį su profesijomis

Pirmadienio vakarą Kaune susibūrė per šimtą globojamiems vaikams neabejingų kauniečių – 5 kilometrų bėgimu Ąžuolyne prasidėjo kasmetiniai globos savaitės renginiai. Vakar paminėjęs 27-ąjį gimtadienį, Vaikų gerovės centras „Pastogė“ mažuosius kauniečius iš arti supažindina su skirtingomis profesijomis – nuo mero ar gaisrininko iki veterinaro bei plaukų stilisto.

Kviečia dalintis širdies dulkėmis

Spalvotos dulkės, arba kitaip – širdies dulkės, – šiųmetis Vaikų globos savaitės simbolis, reiškiantis gerumą ir meilę. Šie jausmai sklinda atrakinus geležinę – mitų ir neigiamų nuostatų apie globą ir įsivaikinimą sukaustytą – širdį.

Atidarymo šventėje Ąžuolyne dalyvavo ir širdies dulkes drauge skleidė 127 globojamiems vaikams neabejingi bėgikai, simboliniu 5 km bėgimu davę startą kasmetiniams globos savaitės renginiams.

„Pakvietę miestiečius susitikti Ąžuolyne, pradėjome kasmetinės globos savaitės veiklas simboliniu 5 kilometrų bėgimu. Kol suaugusieji bėgo, globojami vaikai susipažino su pirmąją profesija – profesionaliais sportininkais. Tai tapo įžanga savaitės susitikimų ciklams „O kai aš užaugsiu, būsiu…“, kurių metu mažieji atranda ir iš arti bendrauja su dešimties skirtingų profesijų atstovais“, – pasakoja Vaikų gerovės centro „Pastogė“ direktorė Gražina Didžbalienė.

Šią savaitę globojami vaikai pakviesti susipažinti su gaisrininko, mero, plaukų stilisto, animatoriaus, veterinaro, policininko, mokslininko, globėjo bei tyrėjo profesijomis. Savo srities profesionalai lankomi jų darbo vietose: nuo mero kabineto Kauno miesto savivaldybės pastate iki gaisrinės ar veterinaro klinikos.

Trečiadienį visi norintieji dalyvavo Vaikų gerovės centro „Pastogė“ gimtadienio šventėje.

Didelis dėmesys vaikų globai

„Vaikų globą laikome ypatingos svarbos klausimu. Skatiname ir siekiame, kad kuo daugiau mažųjų kauniečių rastų saugius ir jaukius namus šeimose. Pagalbos pinigus skiriame tiek budintiems globotojams, tiek globėjams ir vaikus globojančioms šeimynoms. Be to, budintiems globotojams planuojame mokėti didesnį atlygį. Papildomą paramą numatėme ir vaiko įsikūrimui šeimoje.

Visą globos laikotarpį globėjams ir budintiems globotojams padeda koordinatorius bei kiti savivaldybės globos centro specialistai – psichologas, teisininkas, socialiniai darbuotojai. Jie teikia įvairiapusę pagalbą ir paramą, siekiant, kad abi pusės savalaikiai įveiktų kilusius sunkumus ir jaustųsi kaip viena šeima“, – sako Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Šiuo metu Kaune yra 572 globojami vaikai: 415 auga šeimose, o 157 – institucijose. Tarp jų yra ir nuo karo pabėgusių ukrainiečių.

Tikslas – atrakinti širdis

Širdies dulkės vaikų globos savaitės metu pasklis visoje Lietuvoje. Taip siekiama priminti, kad globėjas turi galimybę pakeisti ne tik savo, bet ir globojamo vaiko gyvenimą.

„Tyrimai rodo, kad net 64 procentai lietuvių teigia, kad jų gyvenimą labiausiai įprasmina šeima ir ryšys su artimaisiais. Tačiau daugiau nei pusė respondentų apie globą ar įvaikinimą nėra pagalvoję, o dar 17 procentų – tai neaktualu. Dažnai taip yra dėl visuomenėje vis dar vyraujančių mitų ir klaidingų nuostatų apie globą ir įsivaikinimą.

Yra manančių, kad turint biologinių vaikų nevalia globoti ar įsivaikinti. Kiti mano, kad nesusitvarkys, mat be tėvų augantys vaikai gali turėti elgesio ar sveikatos problemų. Nusistatymų vis dar apstu, tačiau visos globą supančios visuomenės stigmos stingdo mūsų širdis, užrakina jas po geležiniu skydu. Todėl labai svarbu atrakinti širdis ir paskleisti gerumą bei meilę“, –  apie vaikų globos savaitės idėją pasakoja Rugilė Ladauskienė, iniciatyvos „Vaikai yra vaikai“ vadovė, globos ekspertė.

Daugiau informacijos apie vaikų ir paauglių globą galima rasti „Facebook“ paskyroje „Vaikai yra vaikai“, internetiniuose puslapiuose www.pastoge.lt ir  www.globoscentrai.lt arba paskambinus į Vaiko teisių liniją telefonu 8 800 10800.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content