Liūdna galiūno baigtis patvirtino dendrologų prognozes: paryčiais Dainų slėnyje lūžo ligotas ąžuolas

Trečiadienį paryčiais Dainų slėnyje nuvirtęs senas ąžuolas patvirtino niūrią specialistų tyrimų išvadą bei prognozes: išpuvęs kamienas lūžo – medis rastas ant žemės. Lemtingą momentą užfiksavo apsaugos vaizdo stebėjimo kameros. Įsibėgėjant šios renginių erdvės rekonstrukcijai, dendrologai nuodugniai įvertino visus aplink esančius medžius. Jau tuomet konstatuota, kad ties žiūrovų vietomis stūksojęs vienas iš ilgamečių ąžuolų buvo smarkiai pažeistas ligos ir dėl savo kritinės būklės kėlė realų pavojų aplinkiniams.

Galėjo bet kada nuvirsti

„Šiąnakt nulūžo „apatinis“ ąžuolas, augęs tribūnuose. Neseniai atlikti tyrimai pasitvirtino – radome visiškai išpuvusį vidų. Neatlaikęs masyvus medis žmonėms žalos nepadarė. Ar nukentėjo statybinės konstrukcijos, galėsime tiksliau atsakyti užbaigę šalinimo darbus“, – trečiadienio rytą pranešė rekonstrukciją atliekančios bendrovės „Infes“ statybos projektų vadovas Tadas Kazlauskas.

Dar šiemet šio ąžuolo kamieno būklė ištirta pasitelkus specialų tomografą. Dendrologai nustatė, kad jo kritinei būklei didžiausią įtaką turėjo iš vidaus dideliame plote smarkiai pažeistas kamienas. Čia savo „juodą darbą“ atliko per šaknų ir kamieno pažeidimus vidun patekęs puvinį sukeliantis grybas – valgomoji geltonpintė.

Ne vienerius metus Dainų slėnyje puikavęsis ąžuolas, anot specialistų, kėlė itin didelę riziką bet kada nuvirsti.

Tuo pačiu įvertinti ir kiti aplink žaliuojantys medžiai, bet daugiau pavojingų ir taip stipriai pasiligojusių neaptikta.

Pažeista didesnė dalis kamieno

„Toks intensyvus valgomosios geltonpintės vaisiakūnių augimas ant kamieno rodė ąžuolo imuniteto susilpnėjimą. Puvinys plito centrinėje kamieno dalyje, 58 procentai ploto nuo viso skerspjūvio. Intensyvesnis medienos kitimas vyko centrinėje kamieno dalyje.

Valgomoji geltonpintė taip pat stipriai ardė balaninę medieną šiaurės rytinėje kamieno pusėje, intensyviausiai – iki 3 metrų kamieno aukščio. Tai kėlė pavojų ąžuolo kamieno lūžimui, nes ardoma grybo mediena buvo priešingoje pusėje negu medis pasviręs“, – teigė dar gerokai prieš medžio griūtį vertinimą atlikęs ir išvadą dėl ąžuolo būklės parengęs ekspertas Tadas Vaidelys.

Laimei, trečiadienį paryčiais, lūžus ąžuolo kamienui, dar nebuvo prasidėję dienos darbai. Ilgaamžio medžio griuvimą apie pusę penkių ryte užfiksavo tik statybų aikštelę visą parą stebinti apsauginė vaizdo kamera.

Numatytas medžio atsodinimas

Vietoje prarasto ilgaamžio galiūno netoliese jau suplanuotas atsodinimas – tribūnų pašonėje sužaliuos naujas ąžuolas.

Šiuo metu atliekami darbai ir vykstantys pokyčiai Dainų slėnyje jau matomi plika akimi. Kultūriniams renginiams skirtoje erdvėje ruošiamasi ne tik atnaujinti dangas, tribūnas, laiptus. Dainų slėnis turės ir naujų akcentų – po atlikėjų tribūnomis suprojektuotas holas, persirengimo kambariai, sanitariniai mazgai, grimerinė ir kitos pagalbinės bei administracinės patalpos.

Visoje teritorijoje numatytas naujas apšvietimas bei kiti mažosios architektūros elementai lankytojų patogumui.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content