Sugrįžta įsimintiniausias vasaros nuotykis – „ConTempo“ festivalis

Liepos 29rugpjūčio 6 d. Kaune ir Kauno rajone vyks scenos menų festivalis „ConTempo“. Penktąjį kartą jis ir vėl sugrįžta tam, kad žiūrovus bent trumpam ištrauktų iš kasdienybės bei padovanotų naujas patirtis. 

„Ir šiais metais festivalis nenukrypsta nuo savo idėjų ir sieks pristatyti aukšto lygio šiuolaikinių scenos menų spektaklius, įdomiausius ir aktualiausius jų pavyzdžius, pristatinėjamus Europoje ir už jos ribų. Kurdami programą nesišliejame prie vienos temos, galvojame apie Kauno ir Kauno rajono žmones, tai, ką jie jau yra matę ar patyrę. Festivalis sieks stimuliuoti vietos žiūrovo vaizduotę, vietos kūrėjus paskatinti ieškoti naujų meno formų, įkvėpti miestą žengti toliau, atsiverti eksperimentiniams menams ir šiuolaikinėms jų formoms, o miesto ir rajono erdves pratinti juos priimti. Mums labai svarbu, kad festivalis išlaikytų gaivališką naujų patirčių efektą. Ne visi spektakliai bus patogūs, jie kels daugybę klausimų, kvies diskutuoti, tuo pačiu dovanos labai stiprias patirtis“, – pasakoja „ConTempo“ vadovė ir programos sudarytoja Gintarė Masteikaitė.

Nuo pat 2019 m. „ConTempo“ žiūrovus kvietė pasirodymus stebėti netradicinėse erdvėse. Šią idėją ir toliau palaikys speciali katalonų programa, kurioje – 4 skirtingomis formomis pristatomi, viešosioms erdvėms skirti darbai. Pasirodymas „Sypmphonic Flock“ publiką pakvies į garsų pripildytą ekskursiją, patyriminę kelionę iš vienos vietos į kitą. Į Kauną atvyksta ir kertinė Barselonos teatro asmenybė – vaizduojamojo meno, cirko, šiuolaikinio šokio ir fizinio teatro srityse besispecializuojantis kūrėjas Joan Català, kuris pristatys jau 10 metų rodomą, legendinį spektaklį „Pelat“ bei naują savo projektą „Idiofona“. Menininkų duetas iš Katalonijos ir Slovėnijos pakvies į hipnotizuojantį šokio spektaklį „Cossoc“, kurio centre – du nuolatinėje pusiausvyroje balansuojantys kūnai.

Vienas kontraversiškiausių ir įdomiausių šių metų festivalio svečių – Vengrijos bei Vokietijos kūrėjai Boglárka Börcsök ir Andreas Bolm bei jų spektaklis „Figuring Age“. Šiurpą keliančiame seanse žiūrovas susitiks su trimis vyresnio amžiaus šokėjomis, kurios ketvirtajame dešimtmetyje prisidėjo prie modernaus šokio sklaidos Vengrijoje. Publika galės liudyti įspūdingą įsikūnijimo į kitą žmogų procesą, žmogaus transformaciją per kūną ir balsą.

Viešųjų erdvių laisves ir apribojimus bei benamystės temą festivalyje nagrinės pasirodymas „Nest“. Šiuolaikinio šokio spektaklio centre – trys aktoriai ir automobilis. Anot pačių kūrėjų, „Nest“ yra savotiškas vaikščiojimas ties pražūtinga riba, marginalizuotų žmonių ir sistemos susidūrimas.

Publika festivalyje pamatys ir Lietuvos kūrėjus. Tarp jų – Kaune jau gerai pažįstama šokio trupė „Nuepiko“, paruošusi šokio ir cirko pasirodymą „4 Viktorai“. Olimpinių žaidynių dvasios įkvėptas spektaklis papasakos apie vyriškumą, nesusikalbėjimą, buvimą kartu. „ConTempo“ festivalyje itin laukiamas ir Lietuvos šiuolaikinio šokio ikonos, ilgametės „Auros“ šokėjos Linos Puodžiukaitės monospektaklis „Stiklinė“, nagrinėjantis pervargimo procesą. Dramaturgo ir aktoriaus Raimondo Klezio autobiografiniais faktais paremtas spektaklis „Dulkėti veidrodžiai“ nukels į sudėtingas paauglystės patirtis – provincijos gyvenimą, alkoholizmą, jauno žmogaus jaučiamą nemeilę. Festivalyje savo kūrybą pristatys ir šokėjai Clara Giambino bei Arūnas Mozūraitis, atvykstantys su šokio kūriniu „One“, vaizduojančiu vienybę, ryšį ir besąlygišką meilę tarp dviejų žmonių. Visiems, nemėgstantiems tradicinių teatro spektaklių, verta pamatyti pirmą kartą Kaune savo darbą pristatančios lietuvių režisierės Gintarės Parulytės monospektaklį „Lovefool“. Dramatiškas, širdį veriantis pasakojimas apie buvimą moterimi čia bus perteikiamas per juoko formą.  Šiais metais spektaklis bus rodomas didžiausiame ir svarbiausiame meno bei teatro renginyje pasaulyje – Edinburgo Frindžo festivalyje.

Nemažai pasirodymų kaip ir kasmet bus skiriama jauniesiems žiūrovams bei šeimoms. Naująją kartą supažindinti su scenos menais siekiantis festivalis vaikams skirtus spektaklius pristatys viešosiose erdvėse Kaune ir Kauno rajone. Vienas jų – iš furgono atliekamas lėlių teatro pasirodymas „Qubim“, dėl minimalistinės scenografijos su žiūrovais galintis susitikti net ir ten, kur nėra kultūros centrų ar salių. Pagrindinius teatro festivalius Portugalijoje jau aplankęs spektaklis Lietuvos vaikus supažindins su unikaliu, miniatiūrinių lėlių teatru.

Savo kūrybą publikai taip pat pristatys cirko menininkas ir šokėjas Juanas Ignacio Tula, spektaklyje „Instante“ tyrinėjantis metaforines metalinio Cyro rato galimybes. Tuo tarpu spektaklis „Materia“ scenoje pagrindiniais veikėjais pavers polistereno figūras. Festivalio metu žiūrovai išvys ir milžinišką mobilią skulptūrą – cirko artistai ir skulptoriai susibūrė spektakliui „Inertie“, kuriame susijungia instaliacija ir performansas.

Scenos menų festivalis „ConTempo“ šiais metais vyks liepos 29rugpjūčio 6 dienomis Kaune ir Kauno rajone. Daugiau informacijos apie festivalį ir programą: www.contempofestival.lt 

 

 

 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content