Kauno miesto gimtadienio maršrutai upėmis, gatvėmis ir kiemais

Šį savaitgalį 615-ąjį gimtadienį švęsiančiam Kauno miestui, jo žmonėms ir svečiams Kauno menininkų namai dovanos net tris festivalius: renginių savaitgalį atidarys „Kiemų šventė“, į istorinę gatvę vilios „Putvinskio gatvės diena“, o miestą per jo upes patirti kvies „Švęskime upę“ kultūrinė programa.

Susiburti į vieną didelį kiemą

Penktadienio pavakarę kauniečiai iš kiemų persikels į Laisvės alėją ir susės prie bendruomeniškiausio ir vieno didžiausių Lietuvoje vakarienės stalo. Čia jau šeštą kartą vyks „Kiemų šventė“, plevėsuos staltiesės, kvepės vaišėmis ir sklis nuoširdūs kaimynų pašnekesiai.

Renginį tradiciškai sudarys dvi dalys: kaimyniška vakarienė ir kultūrinė programa. Norintiems dalyvauti vakarienėje šiais metais registruotis nereikės – visi dalyviai renginio dieną kviečiami užsiimti labiausiai patikusią vietą Laisvės alėjoje tarp Maironio gatvės ir Soboro. Tereikia atsinešti stalą, staltiesę ir gardžius patiekalus. Organizatoriai intriguoja ir užsimena, kad šventėje lankysis ir netikėtas svečias, kurio tikrai bus neįmanoma nepastebėti.

Kultūrinė programa, kaip ir kiekvienais metais, bus įvairi ir marga: gros orkestrai, pavieniai muzikantai bei jaunieji kūrėjai, skambės ansamblių ir chorų dainos, elektroninė muzika, bus galimybė išvysti gestų kalba atliekamas dainas ir pašokti ar sudalyvauti judesio improvizacijoje. Renginyje stebins oro akrobatikos, įvairių muzikos žanrų, skrabalų pasirodymai.

Norintys ramesnės veiklos bus kviečiami į fotografijos ir cianotipijos dirbtuves, paklausyti skaitymų pro bibliotekos langą, pažaisti kūrybinių–geografinių žaidimų, sudalyvauti visai šeimai skirtoje edukacijoje ar tiesiog susitikti ir susipažinti su įvairiomis organizacijomis, pasivaišinti kava ir tiesiog pabendrauti.

Sugrąžinti upes į miestą

Aplankyti, įsikvėpti ir padėkoti miesto upėms kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami gegužės 27 dieną vyksiančiame renginyje „Švęskime upę“. Jo metu Neries ir Nemuno krantai vilios pasirodymais, kūrybinėmis dirbtuvėmis, edukacijomis ir aktyviomis veiklomis. Norintys plaukti upių maršrutais skatinami registruotis iš anksto, o krantuose likusieji kviečiami į  kultūrines stoteles, kurios pasitiks dosnia programa.

Geriausias būdas švesti upę – irkluoti (baidarę, irklentę, valtį, plaustą…) Nemune arba Neryje. Abu maršrutai bus unikalūs – Nemune skambės gyva muzika, o Neris įtrauks improvizacijų ir orientacinių žaidimų entuziastus. Maršrutų dalyviai susitiks finiše Santakoje, kur jų lauks kūrybiškos ir aktyvios veiklos.

Kultūrinė programa sumanyta taip, kad šventėje galėtų dalyvauti visi. Tad jaukiau besijaučiantys sausumoje bus kviečiami pėsčiomis ar dviračiu aplankyti stoteles, įsikūrusias upių krantuose (Panemunėje, Šančiuose, Vilijampolėje). Čia lankytojus pasitiks gausybė edukacijų, meninių veiklų ir sporto užsiėmimų.

Pajausti vieną gražiausių miesto gatvių

Modernizmo architektūros estetika užlietoje ir vienoje įdomiausių miesto gatvių jau septintą kartą vyks kultūros festivalis „Putvinskio gatvės diena“. Šeštadienio renginys bus skirtas netikėtiems patyrimams, gilesniems pažinimams ir vaizduotės kutenimams.

Jau tradicija tapusią šventę Kauno menininkų namai organizuoja kartu su partneriais ir kaimynais: Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi, Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetu, Emanuelio Levino centru, „Kaunas In“, P. Mažylio gimdymo namais, knygynu „Kolibris“, spaustuve „Hands On Press“, Kauno apskrities viešąja biblioteka ir kitais.

Putvinskio gatvės dienoje dalyvaus Kauno menininkų namų kuratorių atrinkti kūrėjai(os). Savo kūrybą pristatys trapdisciplininė menininkė Julija Pociūtė, performanso menininkė Gabrielė Vetkinaitė, šių metų „JCDecaux premijos“ laimėtojų duetas „allsofeatherlightseven“, judesį ir svorį tyrinėjanti kūrėja Aistė Jančiūtė ir kt. Teatro grupė „Teatrariumas“ pakvies patirti Anykščių šilelį pojūčių spektaklyje pagal Antano Baranausko kūrybą.

Visi kartu jie pasiūlys apie 30 įvairių veiklų. Taip pat vyks kūrybinės dirbtuvės, ekskursijos, veiks gatvės radijas bei žaismingi gatvės tyrinėjimai, su režisiere ir edukatore Greta Štiormer bus kuriamas Putvinskio gatvės repas. Klajojančių gatve smalsuolių lauks Kauno menininkų namų vasaros terasa, o dieną karūnuos poezijos slemas, pirmą kartą šiais metais vyksiantis po atviru dangumi.

Visi renginiai – nemokami ir atviri kiekvienam. Juos fiksuos profesionalūs fotografai ir videografai.

„Putvinskio gatvės diena“ vyks gegužės 27 d., šeštadienį, 12.00–18.00 val. Festivalio programa.

„Švęskime upę“ kultūriniai plaukimai ir veiklos lauks gegužės 27 d., šeštadienį, 10.00–15.00 val. Festivalio programa.

„Kiemų šventė“ vyks gegužės 26 d., penktadienį, Laisvės alėjoje, 18–20 val. Miesto gyventojai ir svečiai dengti stalus kviečiami nuo 17 val. Nerandantys kur įsikurti dalyviai visuomet turės galimybę kreiptis į savanorius, kurie padės išsirinkti tinkamiausią vietą. Šventės programa.

Renginys organizuojamas laikantis tvarumo principų, todėl dalyviai kviečiami atsinešti daugkartinio naudojimo lėkštes ir puodelius.

Renginių organizatorius – Kauno menininkų namai.

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content