Kaunas kviečia minėti Kalantines: Muzikinio teatro sodelyje – muzika ir pagarba žuvusiam už laisvę

Prabėgus 51 metams po Romo Kalantos žūties, jo didvyrišką auką laisvės vardan ir Kauno pavasario antitarybinių protestų dvasią kauniečiai jau šį sekmadienį prisimins Muzikinio teatro sodelyje. Po vidurdienio čia skambės kompozitoriaus Jaroslavo Cechanovičiaus mišios „Requiem. Žuvusiems už laisvę“ ir fragmentai iš Kipro Mašanausko roko operos „1972“. Renginyje pasirodys apie pusantro šimto atlikėjų.

„Pernai minėjome Romo Kalantos žūties penkiasdešimtmetį. Šių metų vasarį šiam laisvės šaukliui būtų suėję 70 metų. Anuomet devyniolikmečio auka okupuotoje Lietuvoje padėjo išlaikyti ir įžiebti laisvės idėjas, o jis pats tapo patriotizmo bei pilietinio pasipriešinimo sovietinei santvarkai simboliu. Kalantinių dvasia neatsiejama nuo masinių susibūrimų, gitarų ir roko muzikos. Ji vėl suskambės tuometinių įvykių epicentre – Laisvės alėjoje“, – teigia Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Pasak vicemero, kasmetiniu renginiu „Romą Kalantą prisimenant“ miestas siekia puoselėti visuomenės istorinę atmintį, ugdyti pilietinę savimonę ir skatinti bendruomeniškumą. Sekmadienio vidudienį kauniečiai kviečiami burtis Laisvės alėjoje, netoli Miesto sodo ir Muzikinio teatro, kur 1972 metų gegužės 14-ąją, protestuodamas prieš sovietų okupaciją, susidegino R. Kalanta.

12.30 val. scenoje suskambės fragmentai iš Kipro Mašanausko roko operos „1972“. Kūrinius atliks teatro scenos profesionalai, solistai Marija Arutiunova, Egidijus Bavikinas, Gabrielė Bielskytė, Iveta Kalkauskaitė, Ingrida Kažemėkaitė, Rokas Laureckis, Martynas Stankevičius.

Renginio akcentu taps kompozitoriaus Jaroslavo Cechanovičiaus mišios „Requiem. Žuvusiems už laisvę“. Teatralizuotas misterijas atliks Kauno valstybinio muzikinio teatro orkestras ir choras, solistės Gitana Pečkytė, Gabrielė Bukinė bei Ieva Goleckytė drauge su berniukų ir jaunuolių choru „Varpelis“, vadovaujamu meno vadovų Gintarės Jurgilės ir Juliaus Šidlausko.

Po koncerto R. Kalantos atminimą laisvės dainomis bei literatūriniais skaitymais pagerbs tradiciškai susiburiantys bardai. Minėjimo dalyviai taip pat kviečiami tęsti tradiciją, R. Kalantos žūties vietoje uždegant atminimo žvakeles.

Miesto vadovai jau šį penktadienį visų kauniečių vardu padės gėles prie R. Kalantai skirto memorialo Laisvės alėjoje bei aplankys jo amžinojo poilsio vietą Romainių kapinėse.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content