Architektų vizija Kauno Rotušės aikštei: „Sena atkurta naujai“

Viena ryškiausių Kauno erdvių – Rotušės aikštė – netrukus sulauks pokyčių. „SOMA Architects“ komanda parengė pagrindinės miesto aikštės kapitalinio remonto projektinius pasiūlymus. Planuojama išsaugoti vertingąsias savybes, erdvę pritaikant šiandieniniams miestiečių poreikiams. Gegužės 15-ąją nauja architektų vizija bus pristatyta visuomenei.

Seno ir naujo dermė

Planuojant naujus Rotušės aikštės sprendinius atsižvelgta į pasaulinius pavyzdžius, atnaujinant pagrindines miesto erdves bei istorines vietos funkcijas: turgaus ir reprezentacinės aikštės, gyventojų pamėgtos vietos laisvalaikiui praleisti.

„Kodėl miestas yra čia ir kodėl jis atrodo taip, viskas kyla iš unikalių istorijų. Būtent jos prisidėjo prie Rotušės aikštės atnaujinimo vizijos. Kauno miestas didžiausią pakilimą patyrė LDK laikotarpiu, kai čia buvo turgaus aikštė ir jos vientisa plokštuma siekė nuo fasado iki fasado. Būtent dėl to pasirinkome šį laikotarpį kaip pagrindą koncepcijai.

Aikštė bus be kliūčių: vienijantis granito plokščių ir saugomo tašyto akmens aikštės dangos „audinys“ užtikrins laisvą judėjimą visiems lankytojams“, – savo idėją pristato „SOMA Architects“ komanda, savo projektui pasirinkusi koncepciją „Sena atkurta naujai“.

Pasak architektų, prioritetu aikštėje tampa pėstysis, dabartinės gatvės zonos naikinamos ir paverčiamos multifunkcine erdve. Automobilių eismas numatomas tik A. Jakšto–Muziejaus gatvėmis. Visas plotas nuo fasado iki fasado skiriamas miesto šventėms, renginiams, paviljonams, turgeliams ar įvairioms pramogoms, kauniečių laisvalaikiui. Čia galėtų plėstis ir lauko kavinės.

Grindinyje – miesto veidrodis

Planuojant aikštės rekonstrukciją daug dėmesio skirta dangai. Visas Rotušės aikštės plotas bus vieno aukščio, be bortelių ar kitų iškilumų. Išsaugomas ir perklojamas paveldo saugomas senasis grindinys. Naujoji granito danga derinama spalviškai prie senųjų akmenų, joje išryškinami vaško lydymo krosnių ir XVII a. pastato pamatų kontūrai. Tai taps savotišku mini muziejumi po atviru dangumi.

Jėzuitų bažnyčios šešėlyje paskendęs „šulinio“ fontanas, anot vizijos autorių, galėtų būti išmontuotas, o jo vietoje atsirastų naujas traukos objektas – grindinyje įleistas vandens telkinys „miesto veidrodis“. Paviršiuje atsispindėtų aikštę supančių pastatų bokštai, čia braidytų vaikai, ramybe ir vėsuma mėgautųsi suaugusieji.

Architektų projekte numatyta išsaugoti visus esamus brandžius medžius, aplink juos sukurti žalumos saleles. Medžių paunksmėje bus įrengiami skirtingo dydžio apskriti suoliukai, primenantys gludintą akmenį su medinėmis sėdėjimo vietomis. Taip pat planuojama įrengti ir laisvai kilnojamų kėdžių bei suoliukų zoną kompanijų ar bendruomenių pasibuvimams.

Maironio skverelio ir paminklo aplinka irgi bus tvarkoma – prie buvusio Pašto stoties pastato ketinama įrengti daugiau vietų ramiam laisvalaikiui.

Kviečia visuomenę į pristatymą

Kauniečiai jau gali iš arčiau susipažinti su projektu Rotušės aikštėje įrengtuose informaciniuose stenduose ir svetainėje kaunas.lt.

Gyventojų klausimų bei pasiūlymų projekto rengėjams laukiama iki gegužės 15 dienos bei per viešą pristatymą visuomenei. Jis vyks gegužės 15 d. 17 val.  Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje salėje (Laisvės al. 96).

Įžvalgų raštu taip pat laukiama el. paštu [email protected] arba tiesiogiai pristatant „SOMA Architects“ komandai (Eišiškių pl. 45-1, Vilnius) bei telefonu +37067981200. Po pristatymo projektas dar gali būti koreguojamas, atsižvelgiant į visuomenės pasiūlymus.

Prie Rotušės aikštės vizijos kūrimo prisidėjo paveldo specialistai, inžinieriai, turintys patirties aikščių ir kitų viešųjų erdvių projektavime. Bendradarbiaujama su architektais, nekilnojamo kultūros paveldo apsaugos specialistais – Loreta Janušaitiene, dirbančia prie Kauno rotušės pastato projekto įgyvendinimo ir rengusia Vienybės aikštės tvarkybos darbus, taip pat Kauno pilies dalies atstatymo autoriumi arch. Kęstučiu Mikšiu.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content