Nepraleiskite išskirtinio egzamino: internetu dalyvauti kviečia visus Lietuvos gyventojus

Apie įsibėgėjantį pavasarį praneša ne tik bundanti gamta, bet ir tradiciškai jau ketvirtus metus organizuojamas „Atliekų kultūros“ egzaminas, kasmet sulaukiantis vis didesnio mus supančiai aplinkai neabejingų gyventojų dėmesio. Pasitikrinti bei pagilinti savo žinias šiais metais gyventojai kviečiami balandžio 27 dieną.

Žinios – pokyčių pamatas

Idėja surengti neįprastą egzaminą ir į jį pakviesti visus Lietuvos gyventojus, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) vadovui Tomui Vaitkevičiui ir bendrovės darbuotojams gimė prieš ketverius metus. Toks žingsnis ne vieną nustebino, tačiau projekto sumanytojai jau tuomet neabejojo projekto reikalingumu ir svarba.

„Visi esame girdėję apie žiedinę ekonomiką, aplinkosaugą ir atliekų tvarkymą, tačiau to nepakanka – jei norime keisti mus supančią aplinką, pirmiausia turime keistis patys, suprasti kokią naudą tai teikia. Nuo pat pradžių kėlėme sau tikslą šviesti visuomenę ir didinti jos sąmoningumą, nes atliekų tvarkymas be gyventojų įsitraukimo – kaip Sizifo darbas – sunkus, nepabaigiamas ir beprasmis“, – sako T. Vaitkevičius.

Anot pašnekovo, nuosekliai augantis visuomenės sąmoningumas išties džiugina, tačiau dar turime kur tobulėti. Jei norime efektyviai spręsti esamas problemas, turime koncentruotis ne į pasekmes, o ieškoti problemos priežasčių ir investuoti į gyventojų žinias.

„Puikus pavyzdys – didelių investicijų reikalaujantis atskiras maisto atliekų surinkimas, kurį esame įsipareigoję įgyvendinti jau ateinančiais metais. Statistikos duomenimis, viena šeima per metus išmeta apie 150 kg maisto atliekų. Jei suprastume maisto švaistymo pasekmes, išmoktume saikingiau ir atsakingiau vartoti, investicijų keičiant infrastruktūrą reikėtų ženkliai mažesnių. Tad gilindami savo žinias, gauname visapusišką naudą – gyvename švaresnėje aplinkoje, o tuo pačiu ir sutaupome“, – sako VAATC vadovas.

Egzaminas – ne tik moksleiviams

Visai nesvarbu – atsakingai žiūrite į mus supančią aplinką ar dar tik ketinate keisti savo įpročius į gerą – balandžio 27 dieną vyksiančiame tradiciniame „Atliekų kultūros“ egzamine savo jėgas išbandyti ir žinias pagilinti kviečiamas kiekvienas.

Testo forma pasitikrinti savo žinias apie atliekų prevenciją, tvarkymą, rūšiavimą ir jų perdirbimą iki šiol jau panoro daugiau nei 30 tūkstančių gyventojų iš visos Lietuvos, kurių tarpe didžiausią aktyvumą pademonstravo švietimo ir ugdymo įstaigos. Šiais metais tikimasi sulaukti rekordinio dalyvių skaičiaus.

„Kviečiame mokyklas ir šiemet aktyviai dalyvauti teste, pademonstruoti savo žinias apie itin svarbią mūsų visų gyvenimo sritį. Juolab, kad jaunimas itin aktyviai domisi aplinkosauginėmis temomis, jos įtrauktos ir į ugdymo turinį. Dažnai pasitaiko, kad mokiniai moko tėvus teisingų atliekų rūšiavimo ir gamtos saugojimo įgūdžių“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

„Atliekų kultūros“ egzaminas skatina ne tik pasitikrinti turimas žinias, bet ir praplėsti jas nauja, aktualia informacija, supažindinti su atliekų tvarkymo pokyčiais ir jų nauda. Galbūt būtent šis egzaminas padės geriau suprasti, kokią įtaką kiekvienas iš mūsų darome pasauliui ir paskatins bent šiek tiek pakoreguoti kasdienius įpročius – saikingiau vartoti, atsakingiau rūšiuoti ir kitaip prisidėti prie gamtos išsaugojimo.

„Džiugu, kad turime sektinų iniciatyvų, skatinančių teigiamus pokyčius visuomenėje, o vis daugiau gyventojų suvokia atsakingo vartojimo svarbą ir prisideda prie gražesnės, švaresnės ir saugesnės aplinkos kūrimo. Tik nuo mūsų pačių priklauso, kokioje aplinkoje gyvename mes patys ir kokį rytojų sukursime ateities kartoms“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Egzaminą laikykite jums patogiu metu

Laikyti egzaminą galėsite jums patogiu metu, balandžio 27 dieną prisijungę prie internetinės svetainės egzaminas.atliekukultura.lt. Visi egzamino dalyviai bus suskirstyti į amžiaus grupes, o atsakymams į klausimus turės 45 minutes.

Egzaminą sudaro uždaro tipo testo klausimai, parengiami kiekvienai egzamino dalyvių grupei atskirai:

  • 1–4 klasių moksleiviams, testą sudaro 15 klausimų;
  • 5–10 klasių moksleiviams, testą sudaro 20 klausimų;
  • 11 klasių ir vyresniems dalyviams, testą sudaro 20 klausimų.

Daugiau informacijos apie egzaminą – jo interneto puslapyje egzaminas.atliekukultura.lt. Šiame puslapyje rasite žinyną, padėsiantį pasirengti egzaminui, o taip pat ir praėjusių metų egzaminų užduotis. Tai padės pagilinti žinias atliekų tvarkymo srityje ir parodys silpnąsias vietas, tad žinosite, kur galite tobulėti.

Egzaminą „Atliekų kultūra“ organizuoja UAB VAATC. Projektą globoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija. Projekto partneriai – Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija, šalies regioniniai atliekų tvarkymo centrai: Utenos RATC, Panevėžio RATC, Klaipėdos RATC, Kauno RATC.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content