Skandinaviškos kultūros savaitė Kaune: nuo šiauriečių pažinimo iki žingsnių iššūkio 

Į miestą sugrįžta Skandinavijos dienos – šįkart jos susitikti pakvies balandžio 24–30 dienomis. Kauniečiams paruoštos išskirtinės parodos, diskusijos, turiningos ekskursijos bei žingsnių iššūkis. Dovana lauks ir melomanų – renginių ciklą vainikuos jungtinė suomių ir Kauno Bigbendo programa.

Viena seniausių bičiulysčių

„Kaune gausu skandinaviškų „prieskonių“, kuriems atrasti bei pažinti ir skirta paskutinė balandžio savaitė. Šių metų programa turtinga veiklomis – parodos, knygos pristatymas, paskaitos ir specialūs pasivaikščiojimų maršrutai. Iš arčiau pajuskite tai, kuo gyvena Skandinavijos šalys ir pažvelkite į savo miestą kitomis akimis“, – kvietimu dalijosi Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Pasak jo, miestas jau ilgus metus palaiko glaudžius ryšius su miestais-partneriais iš Švedijos, Danijos, Norvegijos ir Suomijos. Skandinavų šalys – vienos seniausių Kauno partnerių po nepriklausomybės atkūrimo.

Kelionė aplink Skandinaviją

Vienas pagrindinių šiaurietiškos savaitės akcentų – drauge su #walk15 komanda organizuojamas žingsnių iššūkis „Aplink Skandinaviją“. Skaičiuojama, kad viena kelionė susideda iš daugiau kaip  4,2 mln. žingsnių. Kauniečiai kviečiami atstovauti vienai iš penkių šalių ir aktyviai leisti laiką einant už jas. Prisijungti galima į savo išmaniuosius telefonus parsisiuntus programėlę #walk15 bei suvedus iššūkio pavadinimą.

Programėlėje žingsniuotojų taip pat lauks ir kitas specialus maršrutas – „Skandinavai Kaune“. Norintiems jį patyrinėti su gidu Linu Daubaru – kvietimas į balandžio 28 ir 29 d. vyksiančias nemokamas ekskursijas. Registracija: bit.ly/skandinavai-kaune.

Aktyvaus laisvalaikio gerbėjams paruošta dar viena pramoga – šiaurietiško ėjimo treniruotės. Jos numatytos balandžio 25 ir 30 dienomis.

Gerosios patirtys 

Visą savaitę netruks vertingų diskusijų. Balandžio 25 d. 11.15 val. VDU Mokslo ir studijų centre numatytas susitikimas su Švedijos ambasadore Lietuvoje Inger Buxton. Viešnia skaitys pranešimą apie Švedijos kelionę į būsimą NATO narystę ir kaip tai prisidės prie saugumo stiprinimo Šiaurės bei Baltijos regione.

Balandžio 26 d. VDU Humanitarinių mokslų fakulteto Skandinavijos šalių kultūros ir kalbos trečio kurso studentai visus besidominčius Skandinavijos regionu kviečia į mokslinę konferenciją.

Tą pačią dieną organizuojamas ir nuotolinis švietimo forumas „Matematikos mokymo(si) transformacija tarptautinės švietimo patirties kontekste“. Jame gerosiomis patirtimis dalinsis pranešėjai iš Lietuvos, Švedijos, Estijos, Prancūzijos, Šveicarijos ir kitų šalių. Registracija: bit.ly/matematikos-forumas.

Visi neabejingi švietimui balandžio 28 d. laukiami Kauno švietimo ir inovacijų centre vyksiančiuose tarptautiniuose mokymuose apie įtraukųjį ugdymą. Juose dalyviai susipažins su ilgamete Skandinavijos šalių patirtimi. Registracija: bit.ly/itraukusis-ugdymas.

Parodos ir uždarymo koncertas

Dar daugiau įspūdžių – keturiose, specialiai šiai savaitei paruoštose parodose. Iki mėnesio galo prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ trečiame aukšte stovės ekspozicija „Tėvystėje – lygios galimybės abiems“, taip pat bus galima susipažinti su vaikų piešinių konkursu-paroda.

Nuo balandžio 25 iki gegužės 5 d. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25) lauks paroda „Green Together“, kuri pasakos apie Danijos žaliąsias iniciatyvas padedančias verslo įmonėms ir valstybinėms institucijoms atremti kylančius iššūkius.

VDU Mokslo ir studijų centre iki birželio 1 d. veiks Švedijos Karalystės ambasados paroda apie literatūros vaidmenį ir meninį išskirtinumą. Skaityti mėgstančių kauniečių laukia ir dar vienas renginys – balandžio 26 d. Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje vyksiantis Ilonos Skujaitės istorinio romano „Karo nuotaka“ pristatymas.

Skandinavijos savaitę uždarys staigmena džiazo mylėtojams. Kauno kino centre „Romuva“ skambės Kauno bigbendo, suomių ir lietuvių kompozicijų programa „Scandinavia in jazz“ .

Daugiau informacijos apie renginius ir visa jų programa skelbiama – bit.ly/skandinavijos-dienos-kaune.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content