Jau šį savaitgalį miesto centre šurmuliuos pavasario mugė

Nuo penktadienio visą savaitgalį Laisvės alėjoje ir Vilniaus gatvėje numatyta daugybė pramogų, koncertų, amatininkų, juvelyrų dirbtuvės. Taip pat bus prekiaujama sodinukais, įvairiausiu kulinariniu paveldu. Net tris dienas čia karaliaus Kauno mugė „Pavasaris 2023“.

Didžiulis renginys

500 dalyvių – mugei ruošėsi visus metus. Susirinkusiųjų lauks liaudies meistrų išmonė, juvelyrų kūrybingumas, bendruomenių įsitraukimas, galimybė ne tik įsigyti, bet ir pamatyti, kaip gaminami delikatesai, kaip darbuojasi amatininkai. 

Plačiau apie būsimos mugės įdomybes pasakoja organizatoriai Darius Straigis ir Ona Peičiūtė, konkursą laimėjusios įmonės „Sukurta LT“ atstovai: jie skaičiavo, kad tai bus jubiliejinė – dešimtoji jų surengta didžioji mugė, turint omenyje pavasario ir rudens renginius.

Mugės trasa drieksis apie kilometrą. Prekeivių palapinės išdygs Laisvės alėjoje nuo A. Mickevičiaus gatvės Senamiesčio link, jų virtinė tęsis Vilniaus gatve, bet požeminės perėjos nepasieks. Penktadienį ir šeštadienį mugė veiks 10–18 val., sekmadienį – 10–17 val. 

Nuo ryto iki vakaro

Mugė prasidės penktadienį ryte, pagreitį įgaus perpiet ir netils iki vakaro. Pavakare suplanuotas atidaromasis koncertas.

Savo muziką atliks Kauno J. Gruodžio konservatorijos orkestras, pasirodys populiariosios klasikos atlikėjai „MEN trio“, prie mikrofonų žengsiantys su repertuaru iš operų, operečių, miuziklų.

„Visų trijų dienų kultūrinė programa bus skirtinga. Mugę atidarysime išdidžiai su orkestru, su klasika. Šeštadienį bursimės, šoksime, dainuosime kartu su bendruomenėmis. Sekmadienį eisime su vaikais, jaunimu ir kolektyvais“, – anonsavo O. Peičiūtė.

Sekmadienį vyksiančio muzikos festivalio „Dainuojantis pavasaris“ įkūrėja ir kuratorė „Muzikos mekos“ vadovė Alina Jonikaitė pasakojo, kad scenoje prie Miesto sodo numatyta koncertinė programa truks nuo 12 iki 16.30 val.

Užsiregistravo 40 dalyvių. „Išskirčiau ne kažkurį vieną atlikėją ar grupę, o visą visumą. Norime parodyti, kad vaikiškos muzikos tradicija gyvuoja, kad vaikai gali puikiai koncertuoti dainuodami ne pasaulinių žvaigždžių, suaugusiųjų, o vaikiškas dainas“, – kalbėjo A. Jonikaitė.

Sekmadienį prie Nacionalinio Kauno dramos teatro, Centrinio pašto, prie fontano, „Romuvos“ kino teatro 10–17 val. vyks gatvės muzikantų, folkloro ansamblių, muzikos grupių pasirodymai.

Bendruomenių pavasaris

Šiemet pirmieji metai, kai mugės dalimi tampa bendruomenėms skirta diena „Bendruomenių pavasaris“. Jai paskirtas šeštadienis. Pakviestos Kauno miesto ir rajono bendruomenės suvažiuos pristatyti savo veiklos ir talentų.

Nuo 11 val. ryto iki pat vakaro koncertuos bendruomenių kolektyvai, jas atstovaujantys solistai, ansambliai ir pan.

Bendruomenėms skirta scena iškils Laisvės alėjoje prie Miesto sodo. Skambės ir populiarioji, ir kapelų muzika, šoks, dainuos ir vaikai, ir suaugusieji.

Šioje erdvėje bus galima išsamiau susipažinti su įvairialype jų veikla, pamatyti, kokiais amatais, projektais jos pačios užsiima. Tai gera proga sužinoti, į kokias veiklas siūlo įsitraukti tavo gyvenamosios vietos bendruomenė, susipažinti su jos atstovais ir apsisprendus prisidėti taip paįvairinant savo vakarus, savaitgalius.

Kalvė ir Dizaino paviljonas

Visas tris dienas jungia etninio materialiojo paveldo gaminiai, žemės ūkio produkcija, keramika, kitų tradicinių amatų atstovų, menininkų darbai, vyksiančios amatų demonstracijos, edukacijos.

„Vienas ryškesnių dalyvių bus keramikas Saulius Bobinas, kuris supažindins su raugo keramika. Atvažiuos kalvis Darius Vilius. Jis kala įvairiausius, net ir smulkius, ženklus, miniatiūras“, – pradėjo vardyti meistrus, bet ir visi kiti dalyviai turės ką įdomaus parodyti, paragauti ar papasakoti. Laikinoji kalvė su žaizdru bus įkurta prie fontano.

Prie miesto savivaldybės atsiras didžiulio populiarumo sulaukęs Dizaino paviljonas. Jame – itin prabangūs ir kuklesni papuošalai, dizainerių darbai, aksesuarai, interjero detalės.

„Kai kurie kūrėjai gyvena Lietuvos pakraštyje, prekiauja tik internetu ir mugė norintiems įsigyti jų darbų yra vienintelė galimybė gyvai apžiūrėti, pačiupinėti, pasimatuoti norimus gaminius“, – pastebėjo D. Straigis. Jam pritarė O. Peičiūtė ir sakė, kad tai viena priežasčių, kodėl ir pati laukia mugės.

Į mugę pakviesti ir Ukrainos kūrėjai. Dalis jų atvyks iš Kyjivo ir Lvivo. „Atsiveš vyšivankų. Sakiau ir pats pirksiu. Dar žinau, kad yra paruošę riešinių, apyrankių. Taip pat dalyvaus keli fondai, renkantys paramą Ukrainai. Mugės svečiai bus vaišinami ukrainietiškais barščiais, kitu kulinariniu paveldu“, – anonsavo D. Straigis.

Vaikams ir sodui

Mažiesiems mugės lankytojams nuobodžiauti taip pat neteks. „Šiemet nestatėme nei karuselių, nei batutų. Bus įrengta minigolfo aikštelė, o augintojai atsiveš naminių paukščių minizoologijos sodą“, – vardijo D. Straigis.

Jis norėtų surengti didelę naminių gyvūnų ekspoziciją su arkliais ir kitokiais gyvuliais, bet riboja vietos trūkumas. Atskira ūkio zona bus skirta sodinukams ir sodo, namų aplinkos reikmenims, dekorui.

„Pirkėjams, kuriems sudėtinga parsivežti tai, ką išsirinko, kai kurie prekeiviai suteikia pristatymo į namus galimybę“, – pasakojo D. Straigis ir pridūrė, kad medelynai atveža ir vaismedžių, vaiskrūmių, ir įvairių dekoratyvinių augalų sodinukų.

Sūriai ir duona

Organizatoriai neabejoja, kad neliks nusivylę ieškantys ne tik judesio ir šurmulio, vaizdų, bet ir ko nors skanaus, įdomaus savo šventiniam ar kasdieniam stalui. Laisvės alėjoje visas tris dienas bus kepami šakočiai.

„Kasmet sulaukiame daug latvių sūrininkų. Latvijoje – gilios šios srities tradicijos, įrengsime atskirą latvių amatų ir maisto produktų zoną. Mugėje tradiciškai sulaukiame gausios lietuviškų duonos gaminių, riestainių, pyragų pasiūlos. Tai vienas einamiausių produktų. Sekmadienį duonos lieka jau mažai arba ir visai nebelieka“, – ragino nelaukti sekmadienio ir į mugę iš pradžių užsukti penktadienį arba šeštadienį.

Lenkai, anot D. Straigio, atsiveža įvairiausių įdomių žaislų vaikams, taip pat įvairiausių džiovintų produktų, sirupų, prieskonių. Kai kurie skoniai lietuviams gali pasirodyti ryškūs, net egzotiški.

Kviečia atlikėjus

Organizatoriai gatvės atlikėjams siūlo išnaudoti žmonių antplūdį ir tapti mugės dalimi.

„Kviečiame atlikėjus, gatvės muzikantus, muzikos grupes, šokėjus ir kolektyvus pasirodyti, groti gatvėje, prisipildyti savo skrybėles ir instrumentų dėklus skambančių monetų. Jei sugalvosite dalyvauti, praneškite e. p. [email protected], tel. 8 687 91 310“, – kvietė D. Straigis.

Mugėje skirta rankdarbių erdvė. Moksleiviai, studentai ir kito amžiaus žmonės, norintys dalyvauti, taip pat dar gali registruotis.

Įspėjo dėl parkavimo

„Norime atkreipti dėmesį į tai, kad sekmadienį vyks Kauno maratonas. Jeigu automobilį statysite Karaliaus Mindaugo prospekte, Nemuno pusėje, nepalikite jo ten per naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Maratono organizatoriai ankstų sekmadienio rytą ten pradės statyti užtvarus ir paliktos transporto priemonės pridarys bėdų“, – sakė D. Straigis.

Mugės organizatoriai kauniečius į renginį ragina vykti viešuoju transportu. Nusprendusiems važiuoti automobiliu, jį rekomenduojama statyti Karaliaus Mindaugo prospekte. Mugės metu bus ribojamas eismas Maironio ir A. Mickevičiaus gatvėmis.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content